Wat is jouw zend/luister ratio?
Door Petra Hiemstra
zend luister ratio

Wat is jouw zend/luister ratio? – In zijn boek De kunst van mensen kennen – Hoe je de verbinding aangaat en elkaar echt kunt begrijpen – schat David Brooks in dat ongeveer 30% van de mensen die hij ontmoet natuurlijke vragenstellers zijn. De overige 70% is vooral bezig met vertellen en zichzelf presenteren. Brooks stelt: een goede gesprekspartner is een luidruchtige luisteraar. Iemand die simpele en specifieke vragen stelt en zo actief luistert dat hij calorieën verbrandt. Goede gesprekspartners nemen…

Semantisch luisteren – Woorden doen ertoe
Door Petra Hiemstra
semantisch luisteren

Semantisch luisteren – Goed luisteren vraagt om linguïstische lenigheid en relativiteit, stelde Mohammed El Arrag in ons interview over de-escalerend luisteren. Liefdevolle Leiders luisteren naar de gelaagdheid van verhalen, de kernbegrippen (keynotes) daarin en de hermeneutiek: de betekenis van de gekozen woorden. door Petra Hiemstra, 14 augustus 2024 Semantisch luisteren – wat is dat? “Semantisch” is afgeleid van het Griekse woord “semantikos” -wat “betekenisvol” betekent. In de taalkunde verwijst semantiek het naar de studie van betekenis in taal, inclusief hoe…

Luisterdimensies – Alléén leuk voor luisternerds!
Door Petra Hiemstra
Luisterdimensies

Luisterdimensies – In het grootluisteren van jezelf, je naasten, cliënten, medewerkers of burgers kun je als leider en grootluisteraar alert zijn op een eindeloze hoeveelheid luisterlagen en luisterdimensies. Daarom een waarschuwing vooraf. Dit artikel is vooral bedoeld voor grootluisternerds. Zij die net als ik vreugde scheppen in het steeds gerichter, gelaagder leren luisteren naar jezelf en ander(en), opdat ieders potentieel optimaal tot ontvouwing kan komen ten behoeve van het grotere geheel. 🙂 Leren grootluisteren is net als (leren) autorijden. Als…

Waardengericht luisteren – Over ethos en waardig luisteren in leiderschap
Door Petra Hiemstra
waardengericht luisteren ethos waardig luisteren

Waardengericht luisteren – Als coach, trainer, docent, psycholoog of psychiater wil je graag weten wat iemand écht belangrijk vindt. Je wilt weten waar je coachee warm voor loopt en waar hij/zij gevoelig voor is (ethos, pathos). Want hoe beter mensen weten wat zij belangrijk vinden en waarom – hoe gerichter zij hun leven, werk en leiderschap vorm kunnen en gáán geven. Sturen op wat je belangrijk vindt, geeft mijn coachees rust, helderheid, richting en meer voldoening, is mijn ervaring. In…

Erkenningsgericht luisteren – Valideren kun je leren!
Door Petra Hiemstra
Erkenningsgericht luisteren

Erkenningsgericht luisteren – Ieder mens heeft behoefte aan erkenning. Aan het gevoel volledig en uniek te mogen zijn wie je bent, om te worden wie je kunt zijn. Toch slaan veel mensen in gesprekken het erkennen, bekrachtigen en valideren van wat we zojuist gehoord of waargenomen hebben, over. En merken zij (snel genoeg): zonder erkenning kan er geen vooruitgang worden geboekt. Zolang mensen, cliënten, patiënten en burgers geen erkenning krijgen voor de pijn of problemen die zij ervaren of voor…

Biografisch luisteren – van levensloop naar léven luisteren
Door Petra Hiemstra
Biografisch luisteren

Biografisch luisteren – Als we onszelf en anderen grootluisteren op de laag van de biografie, luisteren we naar het belang en betekenis van de persoonlijke, organisatorische of maatschappelijke levenslijn en genografie. Als coach besef ik me volledig dat, zoals collega Janine het zo mooi zegt, sommige verhalen  pas naar boven kunnen komen als ernaar geluisterd kan worden. Dat legt een verantwoordelijkheid bij mij als grootluisteraar. In dit artikel lees je meer over hoe je kunt luisteren naar iemands levensloop, welke…

Oordeelloos luisteren – een illusie?
Door Petra Hiemstra
Oordeelloos luisteren

Oordeelloos luisteren – een illusie? – Hoe vaak hoor je mensen (ja, ook coaches!) wel niet zeggen dat we ‘oordeelloos’ naar elkaar moeten luisteren? En natuurlijk begrijp ik best wat ze daarmee bedoelen. Echter, in mijn perceptie is oordeelloos luisteren een (vrijwel) onmogelijke opgave. Wat wél kan, is je beseffen dát je (voortdurend be-)oordeelt. Dat elk oordeel, positief of negatief, het gesprek mede kleurt en vervormt. Als grootluisteraar streef je ernaar om je (voor)oordelen tijdig te herkennen, erkennen en te parkeren.…

Radicaal luisteren – Luisteren is een radicale daad en vergt (soms) meedogenloosheid
Door Petra Hiemstra
Als ik je vraag naar mij te luisteren

Radicaal luisteren – Luisteren is een radicale daad en vergt (soms) meedogenloosheid – In echt autonoom, authentiek luisteren (soms vanuit een positie van autoriteit), zodat mensen individueel en collectief kunnen groeien in hun eigen authenticiteit en autonomie (en in het respect voor de autonomie van anderen), zit in alle , zit in alle gevallen het woordje ‘au’ ingesloten … In dit artikel lees je over wat radicaal luisteren is en hoe je kunt luisteren naar mensen die radicaal anders denken…

De Stoplicht Regel in gesprekken – ken jij ‘m al? Voor als je wilt weten of je teveel praat
Door Petra Hiemstra
De Stoplicht Regel in communicatie

De Stoplicht Regel in gesprekken. Ken jij ‘m al? – In zijn HBR-artikel How to Know If You Talk Too Much citeert luisterexpert en schrijver van het boek Just Listen Mark Goulston zijn vriend en collega-coach Marty Nemko, die hem de Stoplicht-Regel bijbrengt. Nuttig als je wilt weten of je teveel praat tijdens persoonlijke of zakelijke gesprekken. door Petra Hiemstra, 9 augustus 2024 De Stoplicht Regel in persoonlijke en zakelijke gesprekken ‘In the first 20 seconds of talking, your light…

Diepzielduiken – Over wat het afdalen in je eigen ziel voor moois kan opleveren
Door Petra Hiemstra
Diepzielduiken

Diepzielduiken – Als grootluisteraar voel ik me soms een schatzoeker of duikbegeleider. Met iedere cliënt, groep op organisatie ga ik op zoek naar diens diepste waarden, kwaliteiten en potentie. Als grootluisteraar ben ik daarbij mij eigen instrument, dat ik volledig inzet ten behoeve van de ander. Dat instrument moet goed onderhouden worden, om te voorkomen dat het ontstemd raakt. Iedere winter neem ik daarom 4 weken ‘vrij’ en in de zomer 6 tot 8, om te ‘diepzielduiken’ (hét woord van…

Aandachtig luisteren I Over de 5 A’s van luisteren – culturele definities & wat het oplevert
Door Petra Hiemstra
Aandachtig luisteren

Aandachtig luisteren – In de (groot)luisterkunde gebruiken we vaak de volgende luisterspreuk: horen doe je met je oren. Luisteren doe je met je hele lichaam. En als je jezelf of anderen grootluistert, dan luister je vooral met volle aandacht en de intentie om de ander(en) luister bij te zetten. Oftewel: zodanig luisteren zodat de ander(en) gaat/n stralen en excelleren. Als je grootluistert, ben je aandachtig aanwezig: bij jezelf, de ander(en) én het grotere geheel. Zo naar jezelf en anderen luisteren…

Faciliterend luisteren – Interview met Willemijn Lambert
Door Petra Hiemstra
Grafisch faciliteren

Faciliterend luisteren – Grafisch faciliteren brengt de essentie in beeld – In mijn werk en leven geef ik invulling aan liefdevol leiderschap door mensen te zien, met alles wat ze zijn. Het is een ronde manier van waarnemen. Om vervolgens, als ik mensen gehoord en gezien heb, vanuit mijn hart terug te geven dat wat er terug gegeven moet worden. Ook als dat confronterend is. Ook dat is voor mij liefdevol. Ik wil immers het beste voor ‘de ander’. Ik…

Intuïtief luisteren en samenspel – Interview met Dymphi Peeters
Door Petra Hiemstra
Intuïtief luisteren en samenspel

Intuïtief luisteren en samenspel – “Liefdevol luisteren lucht op en versterkt de potentie in jezelf en de ander. Voor mij betekent luisteren en grootluisteren dat ik in connectie met mijn eigen bron van liefde en aandacht volledig aanwezig ben in het moment. En dat ik mij, vanuit die verbinding met mezelf en met alle kennis en vaardigheden die ik tot mijn beschikking heb, afstem op de andere muzikanten en ons publiek, in het vertrouwen dat we samen de muziek kunnen…