Over de waarde van het debat voor betere besluiten in je organisatie door Patricia Wouda

Het gaat in het debat toch vooral om gelijk krijgen?
Over hoe je alle kennis en denkkracht in je organisatie benut voor betere besluiten en besluitvorming

– Debatteren? Met van die trucjes, bedoel je?

– Wat bedoel je met trucjes? Een sterke stijl en structuur? Steekhoudende analyse en argumentatie? Dat zijn geen trucjes. Dat is the real deal. Dat is kritisch denken.

– Kritisch, kritisch…ik wil liever dat mijn mensen constructief zijn.

– Ah, constructief…. right. Dat niemand je tegenspreekt, bedoel je?

– Maar ’t is toch meer iets voor de show, dat debatteren?

– Dat kan. En je kunt het ook achter de schermen doen. Om te zorgen dat je besluiten kritisch onder de loep worden genomen. Zodat ze later, als je ze naar buiten brengt, standhouden. Steel jij de show.

– Jullie voeren ook weleens een stevige discussie. Dat moet kunnen op z’n tijd. Maar het liefst gaan jullie met elkaar in dialoog. Jullie willen open staan voor elkaars ideeën. Samen een visie vormen.

– Dat is inderdaad belangrijk.

Wat ook belangrijk is voor een organisatie: dat er goede besluiten worden genomen. En dat daarbij alle aanwezige kennis wordt benut. Dat betekent dat medewerkers zich ermee moeten bemoeien. Dat ze uitgedaagd worden te argumenteren. Kritisch te zijn. Dat ze uitgenodigd worden voorstellen uit te dagen. Zodat op basis van voor- en tegenstemmen de juiste beslissingen worden genomen. En daar is het debat uitermate geschikt voor.

De waarde van een goed (georganiseerd) debat in je organisatie

  • Een goed debat zorgt voor duidelijkheid, alle argumenten voor én tegen worden volledig uitgewerkt;
  • Een goed debat zorgt ervoor dat alle wezenlijke onderdelen van een vraagstuk of een wens aan de orde komen: het probleem, de ernst, de oorzaken, het plan, de uitvoerbaarheid en doeltreffendheid.
  • Een goed debat onderzoekt de logica van argumenten (logos), (tegengestelde) waarden (ethos) en het persoonlijke effect van de besluitvorming (pathos);
  • Een georganiseerd debat staat los van persoonlijke standpunten waardoor het makkelijker is voor medewerkers zich kritisch te uiten;
  • Het geheel uitwerken argumenten voor én tegen een plan of beleidsvoorstel, laat jou als leidinggevende of beslisser precies zien waar het mank loopt: je kunt snel en gericht herstellen;
  • Een debat geeft stem aan iedereen en zorgt dat ook de introverten gehoord worden.

Maar … in een debat gaat het toch vooral om gelijk krijgen?

Een debat is een spelvorm die je kunt inzetten om uit te vinden wat het beste besluit is. Brutalen hebben de halve wereld. Rap-van-de- tongriem-gesneden types krijgen meestal een hoop voor elkaar. In  discussies kunnen andere, wellicht betere ideeën daardoor ondergesneeuwd raken. Een levendig, hoffelijk en goed geleid debat, en in het verlengde daarvan een veilige debatcultuur, zorgt ervoor dat ook de stille mensen aan het woord komen. Dat de kennis en denkkracht van mensen die uit zichzelf niet het hoogste woord voeren, net zo goed benut wordt. Het debat nodigt daartoe uit. Debatteren zorgt voor de emancipatie van de introvert. Zodat álle kritische denkers meedoen. En dat levert betere besluiten op.

Door Patricia Wouda, Debat & Lobbyexpert, Docent en Trainer

Ook hoffelijk leren debatteren?

Schrijf je in voor onze eerstvolgende open debattraining op 28 maart aanstaande en leer niet alleen goed debatteren maar ook hoe je het debat als spelvorm in je organisatie kunt inzetten. Je bent van harte welkom!

 

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *