Winnaars boek ‘De helende kracht van de werkelijkheid’

De winnaars van het door uitgeverij Noorderlicht ter beschikking gestelde exemplaren van ‘De helende kracht van de werkelijkheid’ zijn:
Jeroen Stam, Anne Sijtzema en Ingeberte Uitslag. Van harte gefeliciteerd. Het boek komt volgende week naar jullie toe. Veel leesplezier gewenst!

De helende kracht van de werkelijkheid – Familieopstellingen en het werk van Bert Hellinger I Wilfried Nelles

In onze praktijk werken we steeds meer met de kracht van opstellingen. Familieopstellingen, organisatie opstellingen, systemische opstellingen. In het magische werkveld van opstellingen is de Duitser, voormalig priester en psychoanalyticus Bert Hellinger een grondlegger. Een van zijn leerlingen, Wilfried Nelles, schreef het ‘rake’ boek ‘De helende kracht van de werkelijkheid’. Het boek geeft helder uitleg over de werkzame principes in het opstellingen werk, de helende kracht van de werkelijkheid daarin, de werkende kracht van woorden, de ordeningen in relaties en principes van binding die we dienen te respecteren, de positie van de therapeut/begeleider en de rol van representanten.

Nelles schrijft: “Een opstelling kan de ordeningen tonen die in relaties werken, de verstrikkingen en mogelijke oplossingen”. Wat mij zeer in het boek aanspreekt is zijn beschrijving van de ‘fenomenologische werkwijze’ die Hellinger hanteerde in zijn werk en Nelles’ eigen visie daarop. Bij deze werkwijze gaat het over de innerlijke houding van de therapeut of begeleider, die hij uitwerkt in drie principes: wees zonder angst, zonder doel en zonder liefde. Met dat laatste bedoelt hij: “Die liefde stijgt boven de eigen- en de andere persoon uit, zij moet groter zijn dan de persoonlijke relatie met deze persoon. De liefde is eigenlijk gericht op zijn ziel, zij  stroomt van ziel naar ziel. Daarom lijkt de therapeut op het persoonlijke vlak vaak zo hard en zonder medelijden, hoewel hij op een dieper niveau liefdevol is. De cliënt kan dit zien als hij de therapeut aankijkt en de therapeut kan het dan ook voelen. als hij te hard is, kan hij niet met de cliënt werken. Hij dient de cliënt met een open hart te ontmoeten en in liefdevol contact met diens ziel te zijn. Maar hij mag zich niet mee laten slepen in medelijden, hij mag niet op het persoonlijke vlak met hem samenwerken. Het is dus een liefde zonder medelijden, een onpersoonlijke liefde”.

Ook iets voor jou?
Je kunt het boek direct bij Uitgeverij Het Noorderlicht bestellen.

Uitgeverij Het Noorderlicht is gespecialiseerd in het uitgeven van verdiepende literatuur en handboeken rond familie vraagstukken, onderwijs, opvoeding, gezondheid (systemische) opstellingen, coaching en begeleiding.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *