De Ondernemers vlieger I Winnaars

De winnaars van de Ondernemers vlieger zijn: Sonja Faber, Maaike Levert en Ellen van der Steen. Van harte gefeliciteerd!! Het boek komt deze week per post naar je toe!

In zijn boek ‘Ondernemers Vlieger’ laat ondernemer en MKB-adviseur Owen de Vries de essentie van wat ondernemerschap van jou als ‘zakelijk mens’ vraagt, zien aan de hand van een eenvoudig model. Het model en het boek zijn daarmee vooral interessant voor iedere student of professional die overweegt ondernemer te worden. Ook voor bestaande bedrijven kan het gebruikt worden als spiegel.

door Petra Hiemstra, 4 februari 2020

Aad Ouborg schrijft in het voorwoord: “met dit boek heb je een goede handleiding om de verschillende facetten van ondernemen onder de knie te krijgen”. En inderdaad. In heldere hoofdstukken gaat De Vries in op wat ondernemen betekent voor jou als mens (en waar je hart en energie echt naar uitgaan), voor je aanbod, de vraag, het proces, de financiën, en voor de risico’s en veranderingen die je als ondernemer moet managen. De Vries laat zien aan welke knoppen je kunt draaien om de “vlieger” te besturen. Het boek werkt van binnen naar buiten en start met het hart.

Als mens en als ondernemer ben ik wat ik kies

“Zijn is handelen”, zei de Franse filosoof Sartre. Als je als ondernemer wilt starten, geeft De Vries je de volgende rake vragen mee:

  • waar zeg je JA tegen? Wat wil  en kun je écht? Waar ga je voor?
  • waar zeg je MISSCHIEN tegen?
  • waar zeg je NEE tegen?
  • waar zit het compromis?
  • geef je jezelf toestemming? Of moet je toestemming krijgen?
  • wat is jouw beeld en langetermijnperspectief over de wereld, je land, je omgeving en je markt? Hoe past jouw onderneming daarin? Met welke mensen en middelen kun je de door jou gewenste toekomstige situatie verwezenlijken?
  • hoe kijk je aan tegen mislukkingen? Of spreek je liever over aanpassingen?
  • wat durf en doe je (het liefste)?
  • wat is je grootste uitdaging? Kun je deze in kleine stappen opdelen? Hoe vier je je bereikte successen?

Bepaalt je geslacht je succes als ondernemer?

In zijn boek besteedt De Vries expliciet aandacht aan man/vrouw verschillen in ondernemerschap. Hij geeft inzicht in de verschillen in omzetcijfers, ambitie voor de top, zichtbaarheid, bereidheid om personeel aan te nemen, onderscheidend te zijn, ‘de baas te zijn’, risico’s te nemen en de bereidheid om aanpassingen te doen, onderpresteerders te ontslaan en door te gaan als het tegenzit.

“Als het gaat om ambitie, dan denken mannen in algemene zin groter, willen ze meer groeien en zijn ze bereid meer te investeren in mensen en middelen om op te schalen. Mannen zijn sterk(er) kans- en oplossingsgericht. Mannen zijn over het algemeen doeners, hebben vertrouwen in hun kracht en durven risico’s te nemen.”

7 Hordes voor vrouwen in ondernemerschap

Als ‘hordes’ waar vrouwen specifiek last van hebben noemt hij er 7: de innerlijke criticus, de gezinscultuur, de religieuze cultuur, de vrouwencultuur, het historische patriarchaat, de bedrijfscultuur en… mannen!

De Vries’ belangrijkste advies aan vrouwen: Kick ASSS (Angst, Schuld, Schaamte en Spijt). Vertrouw op je intelligentie en op de overvloed aan ondersteuning in je netwerk. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer voldoening halen uit ondernemerschap dan uit loondienst; ze voelen zich meer ‘in control’ en na een aantal jaren ondernemerschap is maar liefst 96% tevreden tot zeer tevreden. Vrouwen zijn net als mannen, uitstekend in staat om hun klanten te ‘verstehen’ en hen het ‘gelaat’ te bieden. Oftewel: om in te spelen op behoeftes op persoonlijk, organisatorisch en maatschappelijk niveau. Dat biedt perspectief!

Geld is een fantastische uitvinding

Geld is het geaccepteerde ruilmiddel, de smeerolie tussen de radartjes van onze samenleving. Geld is het hulpmiddel dat fungeert als ruilmiddel, rekeneenheid, waardemeter, oppot- of bewaarmiddel. Geld is een menselijk verzinsel en een fantastische uitvinding. Het is als belofte geldig zolang mensen erin geloven. Als ondernemer zorg je voor evenwicht tussen de inkomsten en uitgaven van je onderneming en dat de kwaliteit en kwantiteit van je winst goed zijn. Voor banken en investeerders is de mate van structurele, winstgevendheid belangrijk, opdat er voldoende ruimte is voor investeringen en het opvangen van verliezen. Ook duurzaamheid wint als criterium aan terrein bij banken en klanten.

Duurzaam ondernemen

De Vries biedt een helder schema waarmee je als ondernemer kunt bepalen in hoeverre je duurzaam onderneemt op de 3 P’s: People, Planet en Profit. Zelf voegen wij daar nog graag de P van Pleasure aan toe, maar dat terzijde:

Houding
van de ondernemer
Korte termijn Winst Profit Wet- en regelgeving Sociaal
People
Ecologisch
Planet
Lange termijn
Niet duurzaam

 

X X        
Defensief   X X      
Preventief   X X X    
Offensief   X X X X  
Duurzaam   X X X X X

Verduurzamen met de R-Strategie

“Uiteindelijk is er geen plaats meer voor bedrijven die niet duurzaam produceren”, voorspelt Rabobank topman Wiebe Draijer. En de grootste hindernis om Duurzaamheid te verkopen, zit tussen de oren, stelt Marian Minnesma, Directeur Stichting Urgenda: “Beter gezegd: daar mist iets. En dat is het gevoel voor urgentie. Voor allemaal raad ik aan: VERBETER DE WERELD. BEGIN. De opwarming van de aarde is hét probleem van deze eeuw. wachten is een luxe die je je niet meer kunt veroorloven. Wij kúnnen een leefbare wereld behouden, maar dan laten we straks een onleefbare wereld achter en dat is niet nodig!”.

Voor mij nieuw, is de R-cyclus die je als ondernemer in je bedrijf kunt toepassen, om je product- of dienststrategie te actualiseren, optimaliseren en verduurzamen:

Rethink – Reprice – Refuse – Reduce – Repair – Refurbish – Re-use – Remanufacture – Repurpose – Recycle – Register – Recover

En zo bevat het boek nog véél meer waardevolle inzichten, verhalen, handreikingen en vragen waar je als startend en gevorderd ondernemer meer verder kunt.

De Ondernemers vlieger ook echt iets voor jou of voor een ondernemer in je netwerk?

Je kunt het boek direct bij Owen de Vries bestellen. Op zijn website www.ondernemersvlieger.nl vind je verder meer informatie wat hij als ondernemersadviseur, gastdocent of trainer voor jouw organisatie, bedrijf, school, opleiding, of ontwikkeling als ondernemer kan betekenen.

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf-coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment te duur of wil je éérst een aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan ons e-book en ga (alvast) zelf aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als je het zelf moet betalen […]

APPA-begeleiding en coaching voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en politici

APPA-begeleiding en coaching voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en politici

APPA- coaching en begeleiding voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en politici – Een aantal jaren geleden heb je bewust de keuze gemaakt voor de politiek. Veelal vanuit diepe waarden en overtuigingen heb je je samen met anderen ingezet voor dat wat jij belangrijk vindt voor mensen, organisaties en onze samenleving als geheel – op stedelijk, provinciaal, […]