Het KroonJuweel Signatuursessie 1 – Ontwerp mede je eigen appartement in Den Haag

Het KroonJuweel – In 2020 wil Haagse Hoogvliegers zich inzetten voor het ontwerpen en realiseren van 28-2800 betaalbare, duurzaam fraaie en energie POSITIEVE appartementen in het centrum van onze hoffelijke hofstad (het CID – Central Innovation District). Hiertoe gaan we in 2020 6 signatuursessies organiseren met toekomstige buren en bouwers.

Wij geloven dat het mogelijk is om PRACHTIGE, duurzaam fraaie appartementen te (laten) bouwen van gemiddeld 80 m2 plus 16 m2 opbergruimte plus 16m2 buitenruimte in de vorm van een tuin of balkon, voor max. 180.000 Euro (1.607 Euro per m2 – appartementen variëren in grootte al naar gelang de behoefte, van 32 tot 120 m2). En we beloven ons hier volledig voor in te zetten!

Samen je eigen KroonJuweel ontwerpen

We willen dit project vanaf de start samen realiseren. Wij denken namelijk dat we door de kennis van alle mogelijke partijen te bundelen, veel sneller bij de juiste projectpartners komen, die onze wensen kunnen realiseren. Dit kunnen bijvoorbeeld creatieve architecten zijn, die zulke prachtige ontwerpen maken dat alle Hagenaars, Hagenezen en bezoekers er zouden willen wonen. Maar ook bewuste boeren en bouwers en zijn van harte welkom. We zijn op zoek naar alle partijen die duurzame bouwmaterialen produceren en deze ook duurzaam vervoeren, zoals CO2 opnemende (ipv uitstotende) zoals hennep, bamboe, stro en leem.

Ook vermoeden we dat er tussen onze toekomstige buren slimme juristen en fiscalisten zitten, die willen meedenken over nieuwe juridische/belastingtechnische constructies waarmee we onze appartementen slim en gezond kunnen financieren. Juist door bewust en slim in te kopen en te financieren, hopen we geld vrij te spelen voor bijzonder stijlvolle en natuur/klimaat positieve keuzes, zoals een duurzaam fraaie groene en stille openbare ruimte. Immers: met hoe meer mensen we dicht op elkaar wonen, hoe meer we het aantal (geluids)prikkels moeten verminderen om prettig samen te kunnen leven, werken en vervoeren.

Nu is de juiste tijd!

De gemeente Den Haag heeft de ambitie uitgesproken dat er de komende jaren 25.000 appartementen gebouwd gaan worden in het centrum van de stad. Wij horen graag van de gemeente welke stukken in dit gebied mede door bewoners vormgegeven mogen worden.

Juist de lage rentestand maakt het naar onze inschatting mogelijk om langlopende hypotheken tegen 0% rente af te sluiten voor een periode van 25-35 jaar, met de mogelijkheid van 5 jaar ‘aflossingsvrij’ bij tijdelijke ziekte, mantelzorg of arbeidsongeschiktheid. Hoeveel rust en gezondheid zou dit opleveren?!

We hebben ons projectvoorstel in september 2019 ingediend bij de gemeente, om te kijken of de gemeente dit project vanuit de ‘Energychallenge’ wil ondersteunen. Zo ja: MOOI! Zo niet, dan willen we kijken hoe we het tóch voor elkaar kunnen krijgen.

Het KroonJuweel is een initiatief van 6 bewoners, waarbij Haagse Hoogvliegers de verbindende, woordvoerende en organiserende partij is. Onze motivatie? We willen zelf graag binnen 3 jaar een ‘betaalbaar, duurzaam fraai en energie POSITIEF’ appartement kopen, en… dat is er (nog) niet!

Dus, wat gaan we doen?

Signatuursessies

In 2020 gaan we 6 signatuursessies organiseren, met mensen die dit project samen met ons willen realiseren. We denken nu aan een volgende indeling (dit is een concept, de echte invulling zal redelijk organisch plaatsvinden):

 Sessie 1 – Bewustwording & Visie – Kennismaking met beoogde bewoners & PechaKucha presentaties van potentiële bewoners en projectpartners – hoe zien zij het KroonJuweel voor zich? Wat verstaan zij onder ‘duurzaam fraai’ en wat betekent dat voor hen als bewoner, buur, bedrijf en/of onze samenleving? Welke goede voorbeelden en welke wetenschappelijke principes kunnen bijdragen aan onze holistische visie op duurzaam fraai en energiepositief wonen, werken en vervoer?

Sessie 2 – (optioneel) Diepgaand systemisch onderzoek – Waar zit de bouwsector t.a.v. ‘duurzaam fraai en energie positief bouwen’ (mogelijk vast) en waar wil het naartoe bewegen als we het de ruimte geven?

Sessie 3 – Definiëren van heldere uitgangspunten – Hoe kunnen we de genoemde ‘duurzaam fraaie en energie positieve’ uitgangspunten in dit projectvoorstel verder specificeren en definiëren? Welke ‘quantum sprong’ moeten we maken om van de huidige realiteit van bestaande bouwprincipes en gewoontes te komen tot de door ons gewenste toekomstige uitgangspunten (visie)? Hoe doen we dat? Welke projecten of ontwikkelaars spreken
hierbij tot onze verbeelding? Wie kunnen ons vertellen hoe het kán?

Sessie 4 – Creatieve oplossingen – Welke creatieve oplossingen hebben we ‘in de tussentijd’ bedacht voor de technische, praktische, procesmatige en gedragsmatige vraagstukken die we tegen zijn gekomen? Ook hier is ruimte voor één of twee sprekers die kennis en ervaring met ons delen.

Sessie 5– Besluitvorming over richtlijnen voor ontwerp – Welke drie (liefst lokale) ontwerpers willen we vragen om een visueel visiedocument te maken, voor welke gebieden? Welke ontwerprichtlijnen geven we hen mee?

Sessie 6 – Presentatie ‘Signatuurschetsen’ – drie ontwerpers of ontwerpconsortia presenteren hun eerste schetsen voor energiepositieve KroonJuweel appartementencomplexen, inclusief duurzaam fraai en biodiversiteitbevorderend groen aan toekomstige bewoners, buren, zodat we deze aan de gemeente als toewijzer van de bouwgebieden kunnen overhandigen. Dan kunnen zij deze schetsen gebruiken als basis voor hun definitieve ontwerpvergunningen en de criteria voor de bouwbestekken.

De resultaten van deze signatuursessies zijn:

1. het eerste kleinschalige of grootschalige energie POSITIEVE bouwproject in Den Haag dat ten goede komt aan openbaar vervoer (dat daardoor voor bewoners/bezoekers ook goedkoper wordt);

2. signatuurschetsen (ontwerpen) die na dit project kunnen worden uitgewerkt in definitieve bouwtekeningen en een concreet bestek, waarbij we uitgaan van tekeningen voor 28 tot 50 huishoudens, inclusief een schets voor duurzaam fraaie groencorridors met inheemse planten en bomen;

3. een website waarop alle geïnteresseerde bewoners, buren en projectpartners informatie over Het KroonJuweel en de projectvoortgang kunnen vinden en waar ze zich voor activiteiten en aanspreekpartners kunnen aanmelden;

4. een eerste aanzet voor een nieuwe flexibele hypotheekvorm voor de 28 tot 2800 bewoners;

Het KroonJuweel – een goede naam geeft glans

Voor dit project hebben we titel ‘Het KroonJuweel’ gekozen omdat:

  • Het goed past bij Den Haag als Koninklijke Stad, als kuuroord aan zee en als meest hoffelijke Hofstad ter wereld.
  • Het woord Kroonjuweel de betekenis heeft van ‘belangrijkste en waardevolste bezit of kenmerk’ – voor veel mensen is hun huis hun belangrijkste bron van rust, inspiratie, reflectie en bezit.
  • Omdat ‘Het KroonJuweel’ de potentie heeft om producten, diensten, plannen en voorwerpen te ontwerpen, ontwikkelen en vervaardigen, die naast duurzame schoonheid ook een symbolische betekenis toevoegen aan de gebouwde omgeving en de openbare ruimte. KroonJuwelen worden immers meestal vervaardigd uit ‘kostbare materialen’. En in een maatschappij die streeft naar een CO2-emissievrije economie en industrie, is dat een interessante opgave.De nieuw te ontwerpen bouwstijl sluit aan bij de bouwstijlen die in Den Haag het meest ‘duurzaam fraai’, geliefd en gewild zijn: Jugendstil, Art Deco, Art Nouveau, NeoTudor. Deze romantische, decoratieve bouwstijlen kenmerken zich door een optimistisch wereldbeeld en geloof in de toekomst. Architecten van deze bouwvormen hadden een voorliefde voor het gebruik van nieuwe, moderne technieken (in de architectuur bijvoorbeeld grote glasoppervlakken), een afkeer van symmetrie en een voorkeur voor ornamentiek, waarbij bloem- en vogelmotieven domineren. Een jugendstilgebouw is dikwijls een Gesamtkunstwerk omdat het niet ongebruikelijk was om de in het gebouw geplaatste meubelen, ornamenten en/of siervoorwerpen speciaal met dezelfde stijlkenmerken te (laten) vervaardigen. Deze uitgangspunten bieden mooie projectkansen voor creatieve studenten van het ROC, design en de kunstacademie.

    Met dit project willen wij de momenteel gangbare ‘strakke, rechthoekige, massale, soms megalomane, brutalistische (béton brut), minimalistische en “mannelijke” vormtaal’ in de architectuur doorbreken, ten voordele van meer natuurlijke, aantrekkelijke, holistische, fantasievolle, inclusieve, circulaire en organische bouwstijlen. Immers: in de natuur is ook niets strak en vierkant!

Ook zin in een betaalbaar, duurzaam fraai en energie POSITIEF appartement?

Meld je aan voor onze eerste signatuursessie op 23 januari van 16-20 uur. Zolang het project nog niet gefinancierd wordt door de gemeente of een andere partij, dragen we de kosten voor het organiseren van onze bijeenkomsten zelf, vanuit het vertrouwen dat het ons:
1) binnen 3 jaar prachtig betaalbaar appartement gaat opleveren, waar we intens gelukkig van worden (want: in een prachtig, groene, gezonde omgeving met de leukste buren), en
2.) werkgelegenheid voor potentiële, liefst lokale, projectpartners.

Je investering: 60,50 Euro per sessie als bijdrage voor het huren van de ruimte, koffie, thee en soep/broodjes voor het diner.

Je kunt je hieronder voor de eerste signatuursessie inschrijven. Geef bij de inschrijving ook graag aan of je als bewoner of bouwer een PechaKucha presentatie wilt houden, waarin je in 6,40 minuten (20 plaatjes, 20 seconden per plaatje) jouw dromen en visie op kansen, slimmigheden en interessante projectpartners deelt. Liever luisteren mag natuurlijk ook!

Kun je er niet bij zijn maar wil je wel op de hoogte blijven?
Stuur dan je gegevens naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl

 

Inschrijven

Soort ticket Prijs Plaatsen
Signatuursessie 1 - Het KroonJuweel
Samen realiseren van 28-2800 betaalbare, duurzaam fraaie en energie positieve appartementen in het Central Innovation District in Den Haag
60,50

Hierbij bevestig ik akkoord te gaan met de Algemene voorwaardenKaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 23/01/2020
16:00 - 20:00

Locatie
Nassau Parc

Categorieën

Beschikbare plaatsen:
30

0 SCHRIJF EEN REACTIE

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *