Vitaness – een nieuw holistisch helingscentrum als ‘genezend orgaan’ in NL in wording

Vitaness - In 2003 kreeg ecologisch architect Ingolf Kruseman, na een jarenlange persoonlijke reis in ecologische architectuur, psychologie, spiritualiteit, sjamanisme en geneeswijzen, een helder visioen waarin hij zijn levensopdracht kreeg aangereikt: het bouwen van het eerste grootschalige ecologische en holistisch helingscentrum in Nederland, waar gebouwen en de bijbehorende gemeenschap als liefdevolle organen mensen helpen om zichzelf ‘van binnenuit’ te helen onder professionele begeleiding.

Vitaness – een nieuw holistisch helingscentrum als ‘genezend orgaan’ in Nederland

Interview met Ingolf Kruseman (48 jaar) – ecologisch architect & visio(e)nair.

Door Petra Hiemstra, 12 maart 2018

Vitaness staat voor inclusieve ecologische architectonische vormgeving

Als ik terug kijk op hoe mijn levenspad is gelopen, is de rode lijn helder. Van jongs af aan hebben mijn ouders mij alle vrijheid gegeven om mijn creativiteit te ontwikkelen. Na de vrije school en de kunstacademie heb ik mij gespecialiseerd in inclusieve ecologische architectonische vormgeving en bouwstijl.

Op mijn 22ste  was ik me goed bewust van de grote problemen in de wereld, al voelde ik me toen vooral een roepende in de woestijn. De stap naar een duurzame, evenwichtige wereld was op dat moment nog ver weg. Mijn droom was wonen, werken en leven in een ultieme eco gemeenschap. Die heb ik tot vandaag nog niet gevonden. Mijn leermeesters Max van Huut en Ton Alberts (bekend van o.a. de ING gebouw in de Bijlmer en de GasUnie in Groningen) leefden me in de tussentijd voor hoe je gebouwen zo kunt ontwerpen dat ze de mensen die er werken centraal stellen. En door bij de vormgeving materialen te gebruiken die mensen optimaal steunen bij samenwerking en in hun persoonlijke ontwikkeling. O.a. planten op te nemen in de gebouwen.

Spirituele ontwikkeling maakt ontvankelijk

Met mijn ex vriendin heb ik vele cursussen gevolgd, die mijn creatieve en spirituele kant verder hebben geopend. Ik maakte kennis met onder andere Ayuhuasca, het Sjamanisme en heb een opleiding tot genezer in Vortex healing® gedaan. Ik ontdekte een wereld in mezelf en werd fijngevoeliger die meer te laten spreken. Dat is helpend in mijn creatieve vak. Als architect moet ik goed kunnen aanvoelen wat er nodig is, wat anderen nodig hebben, waar ze naar verlangen en hoe ik die wensen dan weer vertaal in het juiste dat past bij die mens. Zo ontwerp ik gebouwen. Gebouwen zijn extensies van onszelf. Ik stem onze eigen binnenwereld meer af op de het interieur als zijnde onze eigen binnenwereld. Een interieur waar je verbinding mee hebt en aansluit bij waar je behoefte aan hebt: warmte, comfort, veiligheid en een plek voor individuele vrijheid. Ramen zijn de ogen naar de  buitenwereld. De buitenkant moet representeren wat er in de binnenkant gebeurt. Wij zijn op aarde een representatie van wat er binnen ons gebeurt.

Veel gebouwen geven onzichtbare stress

Deze gebouwen leiden tot allerlei ziekteverschijnselen waar artsen geen raad mee weten of idee van hebben. Wij mensen zitten 80 tot 90 % van onze tijd in gebouwen. Veel van die gebouwen geven ons stress, doordat ze ons onvoldoende steunen in onze behoefte een gezonde leef omgeving wat de natuur wel heeft. Factoren als te weinig daglicht en beweging gaan dan een rol spelen. TL Lampen, bijvoorbeeld, hebben een vervelende frequentie, die stress veroorzaken. Gebrek aan daglicht zorgt voor een gebrek aan Vitamine D. En in veel gebouwen ontbreekt de verbinding met onze natuurlijke omgeving volledig of is er een te droge lucht of slechte circulatie van schone zuurstofrijke lucht.  Bij nieuwe gebouwen en zeker bij ziekenhuizen moet je actief met een plantontwerp aan de slag. Ook voeding is in veel ziekenhuizen belabberd wat op zich zelf al veel vraag tekens oproept. Hoezo ongezond eten als je moet herstellen? De meeste ziekenhuis omgevingen zijn voor zowel zorgverleners als zorgontvangers veel te klinisch of te koud in beleving. Dit draagt niet bij aan een ontspannen helende omgeving.

Visioen in 3-D

In 2003 kreeg ik tijdens een workshop die ik volgde een helder visioen. Ik was op dat moment ‘even helemaal opgeruimd’ van binnen. Ontvankelijk en wakker zeg maar.  Toen ik bijna in slaap viel werd ik wakker gemaakt door een overleden vriend, architect Teun Verstand, die mij gidste en begeleide in het visioen door een gebouw. Ik hoorde een stem die me het hele verhaal vertelde: over een tempel waar de mens naar toe kon komen en wat als orgaan  functioneert om de mens te helpen helen van allerlei kwalen en onverklaarbare problemen. De stem beschreef het gebouw en centrum van gebouwen eigenlijk als een ‘Heelwordingstempel’ gebaseerd op mannelijk en vrouwelijke energie. Waar allerlei tegenstrijdigheden bij elkaar komen en opgaan in het licht. Als in een virtual reality game of hologram waar je doorheen kunt vliegen, bewoog ik me door het gebouw. Ik kon de maten voelen van balken en verhoudingen van het gebouw als geheel. Als een app gaf het gebouw kennis over het ontwerp en de constructies kwamen als vanzelf naar voren. Ik denk dat ik zo’n 2 tot 3 uur door het gebouw me bewogen heb, terwijl ik in werkelijkheid gewoon in bed lag.

De droomplek voor Vitaness is Drenthe

In het visioen werd het duidelijk dat het gebouw in Drenthe moet komen. Op een fijne, natuurlijke plek waar de aarde nog rustig is en er niet al te veel drukte is van verkeer, straling en stress van de samenleving. Naast het hoofdgebouw  zou nog veel meer komen: wonen, werken, recreatie, leefgemeenschap. Dit visioen was een hele heftige ervaring en voor mij een heldere en ook hele mooie opdracht vanuit de kosmos, waaraan ik sindsdien werk. Het visioen voelt voor mij als een geschenk, wat ik gekregen heb om het aan de mensheid te schenken. Het is dus niet van mij of van mijn ego. Het is voor de mensheid. Ik heb het geschonken aan de stichting Vitaness3 en het project heet daarom ook Vitaness3.

Vitaness 3:  1 Gezond zijn, 2 Wel bevinden en 3 Zelf genezing

Vitaness 3 kun je zien als een holistisch Centrum, waar je kunt herstellen, kuren, Detoxen, afkicken van medicatie of een verslaving. Waar je ontspanningsbehandelingen krijgt en waar je geholpen wordt bij rouwprocessen, trauma’s, burn-out maar ook het voorkomen, herstellen of helen van allerlei stress gerelateerde ziektes of lichamelijke klachten waar ziekenhuizen vaak geen raad mee weten. Vitaness wordt een plek waar je heen kunt om weer heel te worden en te leren goed voor jezelf te of een ander te zorgen vanuit balans. Je bent welkom voor zolang dat nodig is. Of dat nu een paar uur is, een paar dagen, een weekend, week of maand. Alle voorzieningen zoals behandelingen, Wellness, zwembaden en sauna’s staan in het teken van goede zorg voor jezelf en voor elkaar. Ze bieden de optimale gelegenheid om in alle rust en openheid te werken aan stukken in jezelf of je gezin. Ook ouders die een kind hebben waar iets mee is, zijn welkom. Een kind kan een eigen programma doen terwijl zijn ouders worden geholpen met ontspanning of met het anders leren koken, begeleiden en anders kijken en verzorgen van hun kind. In onze tijd waarin een grote mate van zelfredzaamheid verwacht wordt, ervaren we geen tijd om te leren hoe we onszelf of anderen kunnen helpen helen door bijvoorbeeld de juiste kennis op voeding. Terwijl anders leren eten, koken of liefdevol met elkaar kunnen communiceren een grote bijdrage kunnen leveren aan de individuele en collectieve gezondheid en heelheid van de samenleving. 

We moeten ons zorgen maken over de zorg zelf. Er is een kanteling nodig!

We hebben onderzoek gedaan naar de zorgkosten in Nederland. We betalen met z’n allen bijna 100 miljard per jaar aan zorgkosten. Naar verwachting loopt dat bedrag in 2040 op naar 174 miljard Euro. Op dit moment betalen we per persoon zo’n 5000 Euro aan zorgkosten per jaar. In 2040 is dag 9640 Euro. Dat is niet alleen onhaalbaar, het is onwenselijk en onmenselijk.

Van die 100 miljard betalen we 95 % aan curatieve zorg. Achteraf mensen fixen dus: als mensen ziek geworden zijn. Maar 5% gaat naar preventie of andere vormen van zorg. Het meeste geld gaat nu naar instituten die bezig zijn met het onderdrukken van pijn en ziektes en symptoom bestrijding. Naar organisaties die ziekte zien als product en verdienmodel, de zogenaamde zorg-industrie in plaats van een sector die ons werkelijk gezond maakt en houdt d.m.v. lifestyle, bewustwording en educatie. Onze huidige zorgsysteem ziet ‘stukjes mens’ in plaats dat het de mens als geheel ziet, als holistisch organisme en wezen.

Artsen hebben eigenlijk geen tijd en kunde om tot de kern van het probleem door te dringen

Ze luisteren naar de klacht en schrijven rust of medicatie voor. Daarmee doen ze aan symptoombestrijding. Het dieperliggende probleem van steeds die éne mens, wordt echter niet opgelost. Het ontstaan en het in stand houden van een ziekte kan vele oorzaken hebben. Denk aan: geldgebrek, relatieproblemen, voeding (gebrek aan vitamines, mineralen, spoorelementen), sociale omstandigheden, eenzaamheid die voortkomt uit de jeugd of huidige leefsituatie. Artsen hebben vaak geen tijd om samen met hun patiënten te kijken waar de klachten werkelijk vandaan komen. Ze hebben geen tijd om hun patiënten te leren hoe ze verantwoordelijkheid voor diepere heling en duurzame gezondheid kunnen ontwikkelen. En dan belanden patiënten in een vicieuze cirkel. Als je niet lekker in je vel zit en je krijgt niet aangeleerd hoe je jezelf kunt helpen helen, dan kun je ook niet de verantwoordelijkheid dragen voor je gezin of je familie. En deze patronen worden doorgegeven aan kinderen, die zo ook gezond gedrag of verkeerd omgaan met emoties en pijn krijgen aangeleerd.

Wat zijn de werkelijke oorzaken van ziek worden en ziek blijven?

De algemene adviezen zijn nu: ga meer bewegen, sporten, eet minder vet, suiker en zout. Al deze zaken zijn zeker slecht, maar in heel veel gevallen zijn ze niet de reden waarom mensen bijvoorbeeld obesitas, of anorexia bijvoorbeeld krijgen. De werkelijke oorzaak ligt in een gebrek aan eigenliefde. Als mensen zichzelf niet lief vinden, gaan ze zoeken naar een vlucht om niet te hoeven voelen. Ze gaan roken, drinken en vooral niet luisteren naar zichzelf. Dit gedragspatroon maakt letterlijk ziek. Waardoor er nog minder energie is om te luisteren naar waar je werkelijk behoefte aan hebt en om daar naar te handelen. Het verlagen van je frequentie noemen we dat ook wel. Hoe langer dit proces duurt, hoe verder mensen van zichzelf afdwalen. Het lichaam zegt op een gegeven moment stop. Het geeft dan aan, je gaat te ver of zo wordt ik ziek.

Aan de zorg zoals die nu is georganiseerd kunnen we collectief failliet gaan

Dat kunnen we straks niet meer ophoesten. Onze premies worden dan zo hoog, dan betalen we meer aan zorg dan aan huur of hypotheek. Verder bevat onze  voeding steeds lagere energetische waarden. Er zitten steeds minder vitaminen, mineralen, spoorelementen in waardoor we ‘troep te eten krijgen’, en natuurlijk hele dure voedingssupplementen kopen, waar grof geld op wordt verdiend.

Hoe Vitaness complexe vraagstukken rond eenzaamheid en kanker aanpakt

Vele mensen zijn eenzaam in ons land. En eenzaamheid kan uitmonden in een diepe langdurige depressie. Om mensen uit dit dal te helpen, willen Vitaness samen met  bijvoorbeeld casemanagers van gemeenten onderzoeken wat we kunnen doen om de diverse oorzaken van eenzaamheid aan te pakken. Is er sprake van armoede? Wat kan daaraan gedaan worden? Hoe kunnen we familierelaties weer herstellen? We bieden ruimte om in de natuur te werken. Door op het land te werken met planten en dieren, leren mensen over loslaten en vergeving, vergankelijkheid, natuurlijke cycli en ze leren om weer van zichzelf te houden.

Ook bij kanker patiënten kan de natuur een positieve invloed hebben bij het herstel. Er valt zoveel te leren van de plantenwereld over vergankelijkheid en de vitale levenskracht van de natuur als spiegel voor je eigen levenskracht. Dat stukken zelf, patronen en overtuigingen moeten sterven, zoals “ik word niet gezien” of “ik ben het niet waard”. Hoe meer je in die negatieve spiraal zit, hoe meer je die voor jezelf en anderen creëert. Wij willen mensen helpen wakker te worden, zodat zij zelf die  spiraal positief kunnen draaien. Dit uiteraard naast en met de reguliere medische zorg als aanvulling op ons aanbod!

Vitaness van 2003 tot nu: synchroniciteit, draagvlak en doorontwikkeling

De afgelopen 12 jaar zijn een aaneenschakeling van ‘ontoevallige toevalligheden’ geweest. Die ontmoetingen maken ook dat ik dit project kan volhouden naast mijn eigen werk. Al twee weken nadat ik de eerste tekeningen had uitgewerkt en deze aan een vriend liet zien, vertelde deze me: “Dat is grappig! Ik ben net bij aan man geweest in Assen, Evert Jan Beverwijk. Die had een heel verhaal over een organische gezondheidcentrum wat in Drenthe moet komen. Hij zit nog te wachten op het gebouw. Die man heeft exact hetzelfde verhaal als jij”. Lijkt wel of jij het gebouw al getekend hebt in de zelfde tijd dat Ever Jan zijn verhaal door kreeg.  Samen met een aannemer Wim die ook in het visioen genoemd werd en even later ook tegen kwam,  vertrok ik naar Assen en constateerde dat het verhaal van Evert Jan,  mijn verhaal was. Ik in beeld, hij in woord. Zo is Vitaness geboren.

Een lang verhaal kort: de ontwikkeling van Vitaness lijkt soms wel op het Lord of the Ring verhaal. Steeds komen er meer mensen bij op het pad dit grote project neer te zetten. We krijgen in dit proces te maken met allerlei uitdagingen en zaken waar we aandacht aan moeten en mogen besteden. We hebben talloze bijeenkomsten georganiseerd om draagvlak te creëren en ideeën te ontwikkelen. We trokken zalen vol bouwers, therapeuten, artsen, zorgverleners, architecten, bouwkundigen, mensen met materialen die enthousiast zijn en graag iets willen betekenen. Geweldig om te ervaren! Voor mij gaan er nog steeds opnieuw werelden open. Zo’n integraal concept vraagt dat we samen over van álles na moeten denken: van eco bouwmaterialen, gezonde leef en werk omgeving, plantenwereld, helende tuinen tot veiligheid of Wifi en straling aan toe.

WELKOM in ons Zotel om duurzaam te helen en herstellen

Bij Vitaness zullen straks personeelsleden werken vanuit een hart gedragen bewustzijn. Zij kunnen een spiegel zijn voor jouw leerproces. Van arts tot apotheker, van schoonmaker tot CEO, van bakker tot bedrijfskundige of van theezetter tot therapeut, samen vormen we een bedding voor elkaar en voor bezoekers. Je bent WELKOM. Je wordt gezien! Als mens, als persoon, waarderen we je om wie je bent, wat je achtergrond ook is. Wil je een oprechte knuffel dan kan dat. Mensen hebben een natuurlijke behoefte aan fysieke aandacht, om fysiek aangeraakt en vastgehouden te worden. Wij geloven in professionele nabijheid. Ik ben benieuwd of er in Nederland al opleidingen zijn die zich samen met hun leerlingen aan het voorbereiden specifiek richten op zulke nieuwe, liefdevolle holistische zorg- en dienstverleningsconcepten. Zorg en hotel in één.. Zotel. We noemen dat het Healthy Lifestyle Hotel.

Bij Vitaness kun je terecht om diepgaand en duurzaam te helen en te herstellen. Om dieper te kijken hoe je je eigen pijn op je ziel weer kan helen en je lichaam weer fit en vitaal kan krijgen. Om stil te staan bij bijvoorbeeld, waarom breek ik nu mijn arm, waarom ben ik zo verhard en niet flexibel van geest, of waakzaam dat me dat gebeurd?

Naast liefdevolle menselijke zorg zullen we vele middelen inzetten om mensen inzicht te geven in hun eigen gezondheid. Allergie testen bijvoorbeeld. Die bestaan al lang, maar worden verrassend weinig ingezet. Mensen eten dan eindeloos voedingsmiddelen, waar ze niet tegen kunnen. Bij Vitaness3 kun je met die kennis dan ontgiften. In dat proces komen gifstoffen vrij die gepaard gaan met vele emoties of depressies. Als je bij dat innerlijke schoonmaakproces niet goed gesteund wordt, kun je denken dat je gek wordt. Dat is gevaarlijk voor jezelf en ondersteuning is dan heel fijn.

Internationale inspiratie – holistische ecologische gemeenschappen zijn er al!

Bij deze ontwikkelingen hebben we kennis gemaakt met talloze inspirerende nationale en internationale voorbeelden van holistische, spirituele, ayurvedische gezondheidsgemeenschappen, zoals: het Hippocrates Health Institute  in Palm Beach USA dat een scala van behandelingen biedt. En ook de Natural Health Society in Australië, de Auroville gemeenschap in India, de Findhorn Foundation in Schotland plaatsen, met aantoonbaar succes, gezondheid in een breder natuurkundig, spiritueel en sociaal perspectief.

Pas als we een locatie hebben, kunnen we concreet worden

In  2007/2008 kregen we een locatie in de buurt van Borger. Dat bleek niet de goede locatie te zijn. Vervolgens werd het crisis en stortte de markt in, waardoor onze investeerder zich terugtrok. In 2012 zijn we opnieuw gaan kijken, in Schoonloo op een park van Succesparken. Dat park liep niet. Samen met hen hebben we 78 Vitaness huisjes ontwikkeld, die verhuurd konden worden voor bezoekers aan het Vitaness Centrum. We hebben elkaar 2 jaar de tijd te geven om te zien of we het financieel en bedrijfsmatig rond kunnen krijgen. Dit is mede door het investering klimaat en de matige jaren lastig gebleken.

Volgende stap: financiering, ontwikkeling zorg & businessmodel – creatieve geesten gezocht

Op dit moment hebben we vooral behoefte aan:

  • Financiering op basis van de ideeën en een goed doordacht businessplan;
  • Een nieuwe locatie met goede condities;
  • Vertrouwen en hulp bij het definiëren van een goed doordacht business plan voor de verschillende onderdelen in het plan;
  • Artsen, ambassadeurs + zorgdragers + creatieve geesten die samen deze nieuwe zorg- en dienstverleningsmodellen willen ontwikkelen met bijbehorende financieringsconstructies.

Vitaness – de totale kosten bedragen rond de 100 miljoen en het project vraagt boven alles vertrouwen van investeerders

In totaal bedragen de kosten voor de bouw van Vitaness zo’n 60 miljoen Euro. Met 100 zorg en welzijnshuisjes erbij komt het bedrag neer op zo’n 100 miljoen. Het komende jaar gaan we met diverse investeerders van VWS, zorgverzekeraars, de Europese Unie, pensioenfondsen en particuliere fondsen in gesprek.

Als 6 tot 12 partijen ieder 5 tot 10 miljoen investeren zijn we er. Dat zijn bedragen die voor zulke investeerders te overzien zijn. Veel belangrijker is hun vertrouwen. Het Vitaness zorgconcept vraagt om een hele andere financiering van de zorg. Niet alleen curatief, maar vooral proactief en preventief.

Holistische zorgverlening op deze schaal is nieuw in Nederland, en mogelijk in de wereld. Ons verhaal is bijvoorbeeld helemaal niet interessant voor de farmaceutische industrie. Bij medische instituten en verzekeraars kunnen we niet aankloppen voor steun, sponsoring of financiering. Zij werken immers curatief en wij preventief. Zij hebben belang bij (grote) winsten, de zorg-industrie. Wij kijken anders naar (de gezondheid van de samenleving) of de winstgevendheid en het effect op de samenleving als geheel. We willen die onbetaalbare rekening van de zorg voorkomen en het niet neerleggen bij de volgende generaties. Dus op een veel bredere manier kijken naar gezondheid van elk individu en als samenleving in zijn geheel. Ik merk op dat ook de aansluiting van het Vitaness3 project en de gedachte er achter, tijd nodig heeft gehad om maatschappelijk te kunnen landen. Wat dat betreft liep ik ver vooruit op de problemen waar we nu tegen aan lopen. Deze ‘landingsperiode’ wordt ook genoemd door prof. Jan Rotmans ook in zijn boek over de kanteling van het zorgsysteem.

Gewenst? Slimme specialisten in financieringsmodellen

Een nieuw concept als dit, is zo complex: we kunnen dat met de beste wil van de wereld nooit op voorhand op alle fronten doorrekenen. Dat is een actueel probleem. We kunnen een aantal creatieve geesten gebruiken, die met ons willen nadenken hoe we nieuwe financierings- en verdienmodellen kunnen ontwikkelen. Immers, alle op zichzelf staande activiteiten hebben een eigen verdien model, zoals: een sauna, hotel, restaurant, huisjesverhuur etc. Onze vraag is nu: hoe zorgen we ervoor dat mensen laagdrempelig bij ons terecht kunnen, dat zij de zorg en aandacht ontvangen die nodig is en dat deze mede gefinancierd wordt door (nieuwe) zorgverzekeraars/modellen/constructies?

En we gaan graag in gesprek met arts-ambassadeurs en zorgdragers

In 2018 en 2019 gaan we op zoek naar een team van artsen, therapeuten en zorgprofessionals die Vitaness willen dragen en het platform voor Vitness3 Care neer kunnen zetten. Deze mensen kunnen dan met elkaar en onze creatieve financiële geesten een gezond businessplan ontwikkelen.

Vitaness3 is er voor jouw zelfgenezing

Vitaness3 is er voor de mens die zijn eigen gezondheid ter handen neemt en niet meer de verantwoordelijkheid bij een ander of arts legt. De kracht van heling en herstel zit in jezelf. Het moet alleen maar wakker of bewust gemaakt worden door educatie en inzicht. Bij kinderen is het is alleen nog maar iets aanleren van de al aanwezige potentie tot zelfgenezing. Bij ouderen is het meestal iets afleren om tot die kern te komen. Vitaness3 is meer dan alleen een plek voor gezondheid, ook is het om de eenzaamheid op te heffen, de ruimte te geven aan expressie en liefde in de zorg die enorm gemist wordt in een heel wordingsproces.

Wil je meer informatie of meedenken/doen? Wees welkom!

Kijk op www.asking.nl/vitaness of www.vitaness3.com

https://www.youtube.com/watch?v=Ayu06L93BeE

In onze agenda vind je alle trainingen en bijeenkomsten die wij aanbieden rondom de ontwikkeling van holistische zorg in Nederland.

0 SCHRIJF EEN REACTIE

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *