Vragen voor 360-graden feedforward en ontvang waardevolle reflecties voor je persoonlijke ontwikkeling in 2016

In ons werk doen wij alles zelf wat wij ook van onze coachees verlangen. De afgelopen week hebben we op uitnodiging van onze eigen businesscoach Gloria van Ewijk 7 mensen om 'feedforward' gevraagd door middel van onze eigen 360-graden 'feedforward'. Net als onze eigen coachees zijn we ontroerd en blij verrast door de inzichten en reflecties die onze naasten met ons willen delen. Die bevatten zeer waardevolle tips voor onze persoonlijke én zakelijke ontwikkeling.

Het verschil tussen feedback en feedforward
Veel mensen zijn door hun opleiding en ontwikkeling getraind in het geven van feedback. Dit betekent letterlijk: terugkoppeling. Je vertelt je partner of je medewerker vertellen welk gedrag je hebt waargenomen en wat je daarvan vindt. Feedforward gaat nog een stap verder en is wat ons betreft positiever. Je geeft aan wat je ervaart én wat de ander concreet kan doen om zich te verbeteren. Het geven van feedforward vraagt dus meer denkwerk van de waarnemer. En met feedforward kunnen mensen veel sneller en verder vooruit. Echter voor je deze uitvraag doet, zit een fundamentele stap.

Stap 1 – Ken jezelf

In onze coaching staan we eerst stil bij jouw beeld van jezelf. Wie ben je? Wat wil je? Wat zijn je belangrijkste waarden en vaardigheden? Wat wil het leven van jou? Welke woorden omschrijven jou, in je eigen perceptie, het beste? Pas daarna vragen we reflectie uit je omgeving. Deze stap is belangrijk. Immers: nieuw persoonlijk leiderschap vraagt van ons dat we goed naar onszelf luisteren. Dicht bij onze eigen waarden, normen, integriteit staan en daar op ieder moment naar kunnen terugkeren. Wát de buitenwereld ook zegt. Pas als je deze zaken voor jezelf in kaart hebt gebracht, sta je stevig genoeg om de reflecties ook goed en op te kunnen vangen en te verwerken. Immers: de ander heeft nooit 100% gelijk of ongelijk. Hij of zij heeft altijd een beeld dat mede gekleurd is door zijn of haar waarheden en percepties.

Stap 2 – Toets je zelfbeeld met hoe anderen je ervaren

Wij geven onze gesprekspartners altijd de volgende vragen mee.

  1. Waar moet ik (zakelijk en persoonlijk) mee doorgaan?
  2. Waar moet ik (zakelijk en persoonlijk) mee beginnen?
  3. Waar moet ik (zakelijk en persoonlijk) mee stoppen?
  4. Als je mij in 5 woorden mag beschrijven, welke woorden kies je dan?
  5. Wat is mijn grootste kwaliteit?
  6. Als je mij als persoon in één beeld zou mogen ‘verbeelden’ wat zou dat dan zijn en waarom?

We nodigen hen uit om tenminste 7 mensen te vragen deze vragen te beantwoorden. Onze gesprekspartners mogen daar ook altijd eigen vragen aan toevoegen. Echter, ‘in der beschränkung zeigt sich der Meister’, deze vragen leveren vaak zeer waardevolle input en reflecties op waar je mee vooruit kunt. Vraag 6 vinden sommige respondenten ingewikkeld. Dat kan en mag. Toch levert juist deze vraag mooie beelden op die je in je persoonlijke profilering kunt benutten.

Stap 3 – Bepaal je persoonlijk een zakelijke ontwikkeldoelen voor 2016
De uitkomsten van deze vragen verwerken we in een Persoonlijk Ontwikkel Plan. Wij werken met de Circle of Life. We gaan er van uit dat je als mens compleet bent als je helder hebt hoe je jezelf wilt ontwikkelen op de 8 belangrijkste leefgebieden. En we checken per leefgebied hoe hoog je de lat legt: te laag, te hoog of precies goed in verhouding tot de andere leefgebieden. Op alle leefgebieden een 10 willen scoren is zeker ambitieus en ook heel vermoeiend! Dus kijken goed naar de ideale balans VOOR JOU!

We wensen je veel succes en plezier met het uitvragen van je feedforward! Deel en bespreek de uitkomsten met mensen die je vertrouwt. Als we daarin iets voor je kunnen betekenen: met alle plezier!

Bel: Petra Hiemstra – 06-33803867

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *