Win het boek: Eigen koning worden – Zoektocht naar de alchemie van alledag (2x)

Bij Haagse Hoogvliegers leiden we de nieuwe generatie liefdevolle leiders op. En, een hoffelijk, liefdevol leider zijn, kortom: je eigen koning worden, in het dagelijks leven, hoe doe je dat? Deze vraag intrigeerde Marjolein Doesburg (1970), in het dagelijks leven Biochemicus en Specialist laboratoriumgeneeskunde in een ziekenhuis. Naar aanleiding van de troonsbestijging van Willem-Alexander en een aan hem gerichte oproep om een ‘ware koning’ te worden, ging zij op zoek naar haar eigen ware koningschap: een zoektocht naar de alchemie in het dagelijkse leven. Bijna dagelijks noteerde ze haar vondsten in blogs, die in haar eerste boek ‘Eigen koning worden. Zoektocht naar de alchemie van alledag’ gebundeld zijn. Marjolein Doesburg is getrouwd en is moeder van drie kinderen.

Wij mogen 2 exemplaren verloten!

Hebben? Stuur een mail met de titel ‘Eigen koning worden’ in de titel naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld je adresgegevens. De winnaars krijgen het boek zo spoedig mogelijk toegestuurd en hun namen worden vermeld op onze pagina. Al eerder een poging gewaagd maar niet gewonnen? Dan maak je extra kans!

Let op: voor dit boek was zoveel animo, we hebben nog voor de publicatie van de nieuwsbrief onze twee boeken kunnen verloten. We hebben nog 1 (ons eigen) exemplaar over wat we ook aanbieden. Dus je maakt nog kans. Boek niet gewonnen? Je kunt het boek ook hier bestellen. 

Hieronder volgt Marjolein’s proloog over het eigen koningschap:

Het eigen koningschap

‘Regeren is: mensen helpen zichzelf te regeren.’ Dit citaat van Goethe geeft precies weer waar mijn blogs in oorsprong mee begonnen zijn: mijn besef dat ieder mens zelf de beslissing kan nemen de regie, de regering, over zichzelf ter hand te nemen. Dit klinkt misschien serieus en zwaar, maar ik bedoel er mee te zeggen dat de mens -als enig levend wezen- zelfbewustzijn heeft. Met dit zelfbewustzijn kun je op een gegeven moment tot het besef komen dat je jezelf kunt regeren, kunt sturen. Als je jezelf niet regeert, laat je je leiden door je impulsen, je instinct, je onderbuik, eigenlijk dat wat een dier ook doet dus. “Ik ben een hond, ik zie een kat, ik ga blaffen en moet achter die kat aan.”

Er zijn natuurlijk diverse gradaties van regeren, door de dag heen en door je leven heen. Als baby is er nog geen sprake van regering, van sturing, en als je slaapt (gelukkig) ook niet. ‘s Ochtends vroeg reageer ik wellicht anders op een opmerking die mij irriteert, dan als diezelfde opmerking ‘s middags zou zijn gemaakt. De vraag is wanneer ik mij er bewust van ben dat ik mezelf regeer. En wat houdt dat regeren dan in?

Je kunt denken dat ‘regeren’ wil zeggen dat je je emoties onderdrukt, net als een koning die vroeger zijn onderdanen onderdrukte. Volgens mij is dat niet wat regeren is. Jezelf regeren is, onder andere, dat je als een soort objectieve waarnemer naar jezelf kunt kijken en vanuit diverse richtingen de situatie beziet waarin je je bevindt voordat je ‘ongefilterd’ reageert. Jezelf regeren is ook goed naar jezelf durven kijken, naar je zon- en schaduwkanten en die allebei te zien als onderdeel van wie je bent.

De uitdaging, denk ik, is enerzijds jezelf te accepteren zoals je bent en anderzijds de ontwikkelmogelijkheden aan te pakken die er zijn. Als je bijvoorbeeld hebt ontdekt dat jouw schaduwkant is dat je moeite hebt om rekening te houden met anderen, kun je dat (leren te) accepteren van je zelf. Het is echter volgens mij niet de bedoeling dat je het dan maar verder laat voor wat het is, met de opmerking ‘zo ben ik nu eenmaal, dat is de aard van dit beestje’. Ook uit dit voorbeeld blijkt weer: eigen koning worden en regeren in je koninkrijk is niet makkelijk!

Extra lastig is dat we dit ook niet automatisch van iemand anders leren. Deze leergang speelt zich in ons binnenste af, je kunt de voortgang niet direct meten. Dat hoeft ook niet. Ik zou het echter geweldig vinden als er op school tenminste enigszins aandacht aan zou kunnen worden geschonken. Zodat kinderen bewust worden gemaakt van het zelfbewustzijn en welke kansen, maar ook verantwoordelijkheid, het ons als mens geeft. Er zijn ongetwijfeld scholen waar dit aan bod komt, direct, dan wel indirect. De beste regering zou wat mij betreft de regering zijn die faciliteert, die stimuleert, die enthousiasmeert, die voorleeft, dat jezelf regeren onlosmakelijk bij het mens zijn, het mens worden, hoort. Uiteindelijk helpen we daar de hele wereld mee. Daarom heb ik dit boek geschreven, waarmee ik ook een steentje hoop bij te dragen voor het koningspad van de mensheid.

Recensies boek Eigen koning worden

‘Sprankelend, prikkelend. Een koninklijk orakel? Een heerlijk leesbaar boek als je ook overtuigd bent van de noodzaak om het koningschap niet alleen aan Willem-Alexander over te laten’. Manfred van Doorn Leiderschapstrainer en auteur van o.a. ‘Karma als kans’ en  ‘Het wiel opnieuw uitvinden’.

‘Hoe komen we bij onze eigen troon? Door vragen te stellen en door uit onze comfort zone te stappen als moedige ontdekkingsreizigers. Mooi en inspirerend hoe Marjolein dat pad in dit boek voor zichzelf laat ontvouwen’. Jan Bommerez Spreker, inspirator en auteur van ‘Kun je een rups leren vliegen?’ en hoofdauteur van de bestseller ‘FLOW en de Kunst van het Zakendoen’

Alternatieve troonrede

Bekijk hier de alternatieve troonrede van Marjolein Doesburg

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf-coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment te duur of wil je éérst een aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan ons e-book en ga (alvast) zelf aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als je het zelf moet betalen […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Carrière-, Life-, Ondernemers- en Executive coaching – Den Haag – 6 gesprekken

Carrière-, Life-, Ondernemers- en Executive coaching – Den Haag – 6 gesprekken

Carrière Coaching  – Mogelijk wil je een volgende stap zetten in je carrière of sta je op een kruispunt in je leven en vraag je je af …  wat nu? Wellicht heb je behoefte aan meer focus? Of een heldere, energie gevende visie voor de komende tijd? Of kriebelt er iets …, maar: wat? Veel […]