Hoogvliegers zijn net rode Ferrari’s

Hoogvliegers denken, (voor)voelen, schakelen en associëren anders en vaak sneller en intenser dan gemiddeld. En dat zorgt ervoor dat we als ‘rode Ferrari’s’:
1) ons regelmatig kapot irriteren aan de maximaal toegestane snelheid op de Nederlandse snelwegen en het dagelijks verkeer met anderen;
2) ons te sterk aanpassen en onze eigenheid verliezen of juist botsen met onze naasten;
3) uit de bocht vliegen en van ons pad afraken;
4) lui en langzaam worden als we onze motor niet regelmatig op volle toeren mogen laten draaien en uitrazen.

Wat is waardevol om te weten: tips voor Hoogvliegers, hun partners en werkgevers

Voor jezelf
1. Snelheid – Leer je aanpassen aan de maximaal toegestane snelheid. Dit vergt bewuste beheersing ten aanzien van je natuurlijke neiging om binnen seconden/uren/dagen op een nieuwe werkplek al een heel nieuw visiedocument te hebben en dit luid te verkondigen. Natuurlijk heb je GELIJK. Echter gelijk hebben is één ding, gelijk krijgen twee. En dan hebben we het ook nog niet gehad over je ‘autoriteitsdingetje’, je onhebbelijke neiging om aan stoelpoten van bovengeplaatsten te zagen. Ah, wat een (…!) Dit kún je wel doen, maar is wordt natuurlijk niet gewaardeerd. Sterker nog, je staat weer buiten voor je het weet. En dat is nu ook weer niet de bedoeling. Je hebt jezelf te trainen in het vinden van een plezierige modus om de afstand tussen jou en de ander zo groot en klein te houden als jij wilt. Als je wilt dat je mensen kunt meenemen in jouw briljante gedachten, wordt dan een meester in communicatie, distinguished leadership en anderen grootluisteren (d.w.z.: laten stralen en excelleren). Daarmee stijg je in achting en neemt je carrière de gewenste vlucht.

2. Aanpassen – Hoogvliegers leren al jong dat ‘wees toch gewoon jezelf’ helaas niet voor hen geldt. Dat kún je wel doen, maar dan lig je binnen no-time buiten de groep. Bij slimme kinderen zie je bijvoorbeeld dat ze thuis al hele mooie tekeningen kunnen maken, terwijl ze in de klas dezelfde simpele poppetjes tekenen als hun klasgenoten. Dat is logisch gedrag. En maakt zowel kinderen als volwassenen vaak verdrietig. Immerrs: Je woordgrapjes worden niet begrepen. Je intense (voor)voelvermogen en hoge morele normen en waarden vinden anderen confronterend. En net als jij heerlijk aan het associëren bent en lekker op gang komt, zijn anderen afgehaakt. Hun brein kan de routes die je volgt in je hoofd, gewoon niet aan. Advies: zoek en vind een weg in het omgaan met 98% van de bevolking en laaf je aan de overige 2% die je vaak vindt bij debatclubs, de Mensa, en natuurlijk @ Haagse Hoogvliegers.

3. Google het gedicht ‘Pad’ van Merel Morre

4. Stel jezelf regelmatig nieuwe uitdagende doelen op diverse leefgebieden. Schrijf je in voor een cursus Hebreeuws of wiskunde, leer luisteren/debatteren/onderhandelen/diplomatie op hoog niveau en/of zorg voor voldoende beweging die al je concentratie vergt en je uit je hoofd haalt (bijvoorbeeld surfen of dansen).

Tips voor partners van hoogvliegers
1. Met een beetje geluk ben je er zelf één. Dat zorgt al voor meer wederzijds begrip. Niettemin kun jij taal-knap zijn en is je partner bijvoorbeeld reken-knap. Accepteer dat hoge pieken en diepe dalen kenmerken zijn van hoogvliegers. Vind en manier om daar de pluspunten van te zien. Het leven met een hoogvlieger is in ieder geval allesbehalve saai. Je beleeft vast veel meer bijzondere momenten samen dan gemiddeld. Je hoogvlieger is waarschijnlijk blij met je vanwege jouw specifieke kwaliteiten: eenvoud, warmte, stabiliteit, sexappeal, aarding. Vraag er eens naar. Laat je niet onzeker maken. Intelligentie staat niet gelijk aan wijsheid.

2. Begrijp dat je partner prikkel en vaak verslavingsgevoelig is. Een teveel aan prikkels heeft altijd een effect, een te weinig ook. Gun je partner de ruimte om zich regelmatig te laven aan gezelschap van gelijkgestemden. Dit kunnen heel ‘andere’ mensen zijn dan jij in je omgeving hebt. Zeg eens wat vaker ‘ja’ tegen nieuwe, ongewone voorstellen. Het maakt je rijk! Als je partner zijn of haar intellectuele batterij regelmatig voedt, profiteer jij het meest van zijn of haar goede humeur.

3. Zolang je partner enkel blauwe plekken oploopt, gaat het over. Stel als hij of zij in lastige parketten verzeilt, vooral open en oprecht belangstellende vragen. Laat je hoogvlieger leren van zijn ervaringen en eigen oplossingen verzinnen. Hoe intelligent ook, soms duurt het (nogal) lang voordat ze dingen snappen. Dat zie je waarschijnlijk beter dan je partner. Mooie oefening in geduld.

4. Motiveer je partner zich uit te laten razen en leven. Laat hem/haar in volle snelheid ratelen. Je hoeft vaak alleen maar te luisteren. Dat wetende geeft rust.

Tips voor HR managers, directeuren, leidinggevenden

1. Wees erop voorbereid dat nieuwe hoogvliegers binnen seconden/uren/dagen volstrekt nieuwe plannen voor je organisatie kunnen smeden, huidige plannen ter discussie stellen of jou en je positie (soms zeer direct en ongelukkig geformuleerd) ter discussie stellen. Dit goed bedoelde, maar in de praktijk onhebbelijke gedrag, vertonen ze ook in vergaderingen waarin ze zich ontzettend snel vervelen. Onthoud: laat je niet kisten. Word niet rood van woede. Je Ferrari’s zijn al rood genoeg van zichzelf. Je zit NIET VOOR NIETS op de positie waarin je zit. Jij hebt jouw kwaliteiten. Omarm je taak als excellent leidinggevende. Erken dat een hoogvlieger vaak veel slimmer is of anders slim is dan jij. Werk samen! Waardeer en loof de hoogvlieger publiekelijk voor zijn/haar originele inbreng, maak een aparte afspraak en coach hem/haar zo snel mogelijk naar tactvol en succesvol gedrag. Benut zijn/haar creatieve gaven en scherpe geest als dwarsdenker en breedkijker voor waardevolle SWOT analyses en scenarioplanning. Dan heb je goud in handen.

2. Hoogvliegers zijn amper aan te passen aan hun omgeving. Creëer liever een optimale omgeving voor en mét hen. Wat hebben zij nodig om te stralen en excelleren? Hoe kunnen zij vanuit zichzelf van maximale toegevoegde waarde zijn voor je organisatie? Wie kan hen begeleiden, stimuleren? Geef (veel) ruimte om te mogen proberen en bovenal: falen. Veel hoogvliegers zijn perfectionistisch. Iets verkeerds doen voelt voor hen vaak als ‘verkeerd zijn’. Ze vatten kritiek persoonlijk op. Kunnen daardoor weken uit het lood zijn.

3. Zie hierboven. Houd hen op het écht pad, niet het rechte.

4. Bedenk creatieve manieren om ook binnen je bedrijf je hoogvliegers op volle snelheid te laten brainstormen, praten. Laat ze werksessies bedenken, organiseren. Coach hen en vind de zaden en goudklompjes die ze loswoelen bij het analyseren, verrijken en bewerken van de grond, waarop je organisatie gestoeld is.

Is je hoogvlieger niet in toom te houden?

Stuur hem/haar dan voor één of meerdere gesprekken langs. Wij merken dat ‘partners van’ tenminste 6 weken huwelijksgeluk ervaren aansluitend aan onze sessies. We herstellen waar nodig de relatie tussen hoogvlieger en werkgever en zorgen voor ‘werk op maat’. Bij een eventueel ‘van werk naar werk’ traject, zorgen we er samen voor dat dit in harmonie gebeurt.

Je bent, jullie zijn van harte welkom. Neem contact op voor de mogelijkheden. We schenken altijd 100% aandacht. Zijn we in gesprek? We bellen altijd terug, en hebben dan 100% oor voor jou.

Petra Hiemstra – 06-33803867

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Coachkwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Coachkwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het Coachkwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het Coachkwartiertje is een kort […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]