Coaching Hoogbegaafdheid Haagse Hoogvliegers

Coaching Hoogbegaafdheid & Gratis HB-test

Coaching hoogbegaafdheid? Eén ding weten onze gesprekspartners vaak heel zeker als ze bij ons komen: hoogbegaafd zijn ze zéker NIET. Ze weten immers reuze goed wat ze allemaal n i e t kunnen en weten.

En toch … Als je een afgeronde universitaire opleiding hebt, zit je qua IQ al rond de 130. Dat is de ondergrens van hoogbegaafdheid. De meeste van onze gesprekspartners scoren gemiddeld tussen de 130 en 145. Al is dat eerlijk gezegd een inschatting, want dat meten we niet. Het gaat ons er ook niet om hoe intelligent je bent, maar HOE je intelligent bent.

De Amerikaanse psycholoog Howard Gardner definieerde wel 10 domeinen waarop je intelligent kunt zijn: taalslim, rekenslim, natuurslim, fysiek slim (FQ), moreel slim etc. Zelf hebben we aan dit rijtje nog enkele vormen van intelligentie toegevoegd, op basis van  de recente HB-wetenschap.

Als wij onze gesprekspartners grootluisteren, komen we er vaak al snel achter dat zij wel degelijk heel goed zaken kunnen (voor)voelen. En dat ze een brein hebben wat voortdurend zaken analyseert en kansen ziet. Een brein en zijn dat (razend)snel denkt, schakelt, praat en luistert bovendien.

Hoogbegaafdheid – wat is dat eigenlijk?

Sinds 2007 heeft een groep wetenschappers onder leiding van Maud Kooijman-van Thiel een werkdefinitie van hoogbegaafdheid gemaakt: het Delphi-model. De consensus-beschrijving van een hoogbegaafde vanuit het Delphi-onderzoek luidt: “Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens. Intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren.”

Het zijn vaak ondernemers, gymnasiasten (of zij die dat hadden kunnen doen) en Friezen, de creatieve AD(H)Ders, schrijvers, filosofen en theologen die zich bij ons thuis voelen.

Wat zij /wij met elkaar gemeen hebben?

Hoogbegaafden hebben vaak last van een snel verveeld brein

Voor veel hoogvliegers is het waardevol om inzicht te krijgen in de manier waarop hun bijzondere brein precies werkt. Hun hersenen zijn meestal Snel Verveeld. En kunnen moeiteloos snel schakelen. Hoe ze het doen, weten hoogvliegers vaak niet. Maar ze hebben vaak binnen luttele seconden door wat er in een nieuwe organisatie speelt. Vaak hebben zij het dan bij het rechte eind. Maar hoe ze tot die inzichten komen…? En daarbij komt: gelijk hebben is niet gelijk krijgen. Daar heb je wel wat Magnetisch Charisma en een gulle gunfactor voor nodig. Toch is er maar één die kan schakelen van snel naar langzaam en van hoog naar laag en weer terug. En dat ben jij.

Een extra intelligent brein is een rijk bedraad brein

Het brein van hoogbegaafden, hoogvliegers of extra intelligente mensen is rijk bedraad zou je kunnen zeggen. De vele verbindingen maken dat wij/zij snel kunnen schakelen tussen beide hersenhelften. Veelal denken hoogbegaafden ook meer associatief (in beelden en verbanden) dan de gemiddelde mens.

Op basis van een normaal verdeling gaat de wetenschap er vanuit dat ongeveer 2,5 procent van de Nederlanders hoog intelligent, extra intelligent of hoogbegaafd is. Mijn inschatting is dat dat percentage hoger ligt dan algemeen wordt aangenomen.

Als je een hoogvlieger bent, kun je je voelen als een Ferrari. Daarvan rijden er ook maar enkele op de snelweg. Net zo leuk als het is dat je zo heerlijk snel kan, zo frustrerend is het ook. Immers: in Nederland is de toegestane snelheid vrijwel overal inmiddels beperkt tot maximaal 100 km/uur. Terwijl jij binnen seconden boven de 300 zit. Voor je het weet ben je de troepen ver, ver vooruit. Ook niet gezellig!
Natuurlijk kun je je aanpassen. Dat doe je ook. Je bent de beroerdste niet.

Maar… dat aanpassen heeft ook een prijs. Als je niet alert bent, krijg je last van een bore-out: onder-uitputting van je potentieel. Mensen zeggen veel te snel: “doe maar niet, je doet al zoveel, of je werkt al zo hard”. Maar… DAT VINDEN WIJ LEUK!!!

Als hoogvlieger heb je een grote behoefte aan racecircuits waarop je voluit mág gáán. Dat betekent bijvoorbeeld een lesje boksen voor de één en een avondje debatteren voor de ander. Sommigen vinden het héérlijk om (eventjes) een High Sensation Seeker te mogen zijn. Anderen laven zich liever aan de stilte van hun eigen ziel. Zij hebben meer dan voldoende aan hun eigen rijke binnenwereld of genieten gewoon meer van een intens één-op-één gesprek. Toch delen veel hoogvliegers de wens zich periodiek te kunnen spiegelen en optrekken aan gelijkgestemden. Dat maakt het leven en werken immers een stuk aangenamer!

Hoogintelligent, hoogbegaafd, hoogbewust? Wat zijn de verschillen?

De hoog intelligente mensen in deze wereld vinden gelukkig al jaren hun weg naar de Mensa, een fijne vereniging voor en door hele slimme mensen. Als je lid wilt worden, moet je een thuistest doen waaruit blijkt dat je een IQ hebt van 130+. Ook het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (het IHBV) en Stichting HB Rijk organiseren regelmatig leuke bijeenkomsten voor slimme mensen. Hoogbegaafde mensen onderscheiden zich van hoog intelligente mensen doordat zij behalve slim óók hoog sensitief zijn. En sommigen van hen hebben ook een heel hoog bewustzijnsniveau (spirituele of kosmische intelligentie – SQ).

En, eerlijk is eerlijk, we doen er graag nóg een schepje boven op. We vinden fijn als je ook nog eens heel hartelijk bent. Als je onze liefde voor verhalen, literatuur, poëzie, bestuurskunde, ondernemerschap, organisatiekunde, leiderschap, wetenschap en filosofie deelt. Dat je er voor open staat om je collega’s en de trainer(s) vanuit je hart te ontmoeten, groot te luisteren en aanwezig bent met de intentie om elkaars dromen concreet een stap verder te brengen. Zo zorgen we samen voor meervoudige waarde creatie tijdens ieder samenzijn.

Hoe weet ik of ik hoogbegaafd ben? Doe hier de gratis “test”

Enkele jaren geleden hebben Kuipers & Van Kempen in hun mooie boek Verleid jezelf tot excellentie vijf kenmerken benoemd van Extra Intelligente mensen (Xi). Wij noemen deze mensen #hoogvliegers.

1. Intellectueel vaardig.
Een hoogbegaafd persoon kan relatief makkelijk complexe problemen hanteren en maakt grote gedachten sprongen. Kan slecht tegen onbegrijpelijke stupiditeiten. Neigt gemakkelijk tot slordigheid bij de uitvoering van simpele taken.

2. Structureel nieuwsgierig.
Een hoogbegaafd persoon wil altijd weten wat ergens achter zit, wat voorbij de horizon ligt. Is gefascineerd zolang iets nieuw is en ontwikkelt een grenzeloze hekel aan dat wat saai is. Kan soms erg lang doen over het afronden van een vraagstuk waarvan de oplossing al doordacht is.

3. Behoefte aan autonomie.
Een hoogbegaafd persoon kan goed zelfstandig werken en geeft de voorkeur aan een eigen tijdsindeling. Kan moeilijk omgaan met absolute macht en formaliteiten. Een controle gerichte baas of klant leidt snel tot disfunctioneren. Zal vechten of zich klein maken als de autonomie wordt aangetast.

4. Grenzeloos en mateloos in het najagen van interesses.
Een hoogbegaafd persoon kan zich in een probleem vastbijten zolang het interessant en nog onopgelost is. Houdt niet van onbegrijpelijke ongeïnteresseerdheid of lage prestatienormen bij anderen. Kan soms teveel energie in de verkeerde dingen stoppen.

5. Emotioneel onzeker plus intellectueel zelfverzekerd.
Een hoogbegaafd persoon weet in het hoofd dat hij gelijk heeft, maar vreest in de buik dat het niet gegund zal worden. Dit kan leiden tot perfectionisme, faalangst, escalatie van betweterij of arrogantie om deze basale onzekerheid te maskeren. Is onhandig of kwetsbaar in de confrontatie met harde zelfverzekerdheid of politiek machtsvertoon.

Zo excelleren hoogbegaafden in hun werk

In de 10 jaar dat wij nu hoogvliegers begeleiden hebben we gemerkt dat onderstaande ‘voorwaarden’ of condities hoogvliegers helpen om te excelleren in hun werk, leider- of ondernemerschap:

1. Aansturing op resultaat, niet op inzet of aanwezigheid.
2. Begeleiding bij de communicatieve aspecten van het werk. Help hem/haar bij het creëren van draagvlak voor goede ideeën.
3. Een collega als ‘duo-partner’ of ‘oliemannetje’ die helpt afronden, focussen, let op details of juist op grote lijnen en/of steun biedt in emotionele zin.
4. Een functietitel/omschrijving/werk op maat.
5. Een leidinggevende die werkt vanuit vertrouwen i.p.v. controle, iemand met natuurlijke democratische autoriteit
6. Een stille, rustige werkplek, zonder in- en uitlopende collega’s, zonder muziek, sterke geuren of ruis. Prettig licht, een goede stoel.
7. Erkenning voor originaliteit.
8. Intellectueel uitdagende (soms zeer complexe) opdrachten of meerdere opdrachten naast elkaar.
9. Inzet/inhuur als vooruitdenker, kans-creator, trendwatcher, probleemspotter, oplosstrateeg, scenarioplanner.
10. Momenten waarop de hoogvlieger ‘op volledige snelheid’ kan en mag denken, creëren, b.v. MasterMind bijeenkomsten.
11. Ruimte om werk te laten aansluiten bij het eigen bioritme.
12. Soms juist meer werk i.p.v. minder (voorkoming van bore-out).
13. Trainingen die aansluiten bij de gewenste leerstijl en leertempo: geweldloos communiceren, fluent leadership, luistervaardigheid, dialoog, Mindfullness, ruimte om met eigen budget bijzondere, niet-direct werkgerelateerde trainingen te volgen die passen bij de eigen interesses (Chinees/Wiskunde/Hebreeuws)
14. Support bij faalangst of perfectionisme.
15. Alertheid op kwetsbaarheid tijdens functioneringsgesprekken (niet goed kunnen doceren van kritiek).

Coaching hoogbegaafdheid – iets voor jou?

Ben je op zoek naar een HB-coach om samen mee te sparren over hoe je jouw slimme sensitiviteit strategisch(er) kunt inzetten? Of ben je op zoek naar een carrière coach, life coach, ondernemerscoach of executive coach die net zo snel kan luisteren als jij kunt vertellen? Zoek je een sparringpartner je niet moeiteloos om de tuin leidt? Die stevig genoeg is zonder streng te zijn? Die je ‘helemaal kan hebben’ zoals je bent, met al je dynamiek, en bij wie je helemaal jezelf mag zijn?

Bel, mail of app gerust voor een korte kennismaking (max. 15 minuten). Als dat goed voelt, plannen we een eerste coachconsult in. Na dat eerste gesprek beslis je of je verder wilt en kunnen we inschatten hoeveel sessies voor jou zinvol zijn.

Petra Hiemstra – Grootluisteraar I Transformatiecoach I Opleider I Luistertrainer I Directeur Haagse Hoogvliegers – Petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl I 06-33803867

Wil je je vooral laven aan gelijkgestemden of en zoek je een raceplatform waar je je onder leiding van excellente trainers up-tempo kunt ontwikkelen? Kijk dan in onze agenda wat de mogelijkheden voor dagtrainingen en leergangen zijn. Goed gezelschap is altijd gegarandeerd.

We kijken uit naar je komst en ontvangen altijd met open armen.

Ben jij een Hoogvlieger?

Kijk of je je in één of meerdere omschrijvingen herkent. Je past bij ons, als je:

  • anderen met liefde vooruit helpt;
  • autonoom denkt en een eigen logica hebt – in authentieke autonomie zit altijd een klein stukje ‘au’;
  • bovengemiddeld actief en ambitieus bent;
  • weigert om middelmatig te zijn;
  • door anderen soms als ’te direct’ en/of als ‘onnavolgbaar’ wordt ervaren;
  • een hoge snapsnelheid hebt;
  • een hekel hebt aan een te grote mate van detailgerichtheid in gesprekken of vergaderingen;
  • gedijdt bij minder groepstijd en meer individuele tijd;
  • geniet van perfectionisme, grootsheid en genialiteit;
  • geïrriteerd, sloom en uitgeput raakt van een te laag tempo;
  • je de lat graag hoog legt voor jezelf en anderen, soms té;
  • je aandacht verslapt en schoonheidsfoutjes gaat maken bij te weinig uitdaging;
  • je brein werkt als een flipperkast die in nanoseconden creatieve oplossingen bedenkt;
  • je brein (en zijn) de motor van een Ferrari en de remmen van een fiets heeft;
  • je blij wordt van verdiepende vragen die je intelligentie prikkelen;
  • je je (te) lang hebt aangepast aan wat anderen van je verwachten;
  • je er nu klaar voor bent om de rollen om te draaien;
  • je je graag weer met jezelf en anderen verbonden wilt voelen;
  • het wezenlijke wilt verwerkelijken;
  • intrinsiek gemotiveerd en energiek bent;
  • intens leer- en nieuwsgierig bent;
  • last hebt van faalangst (of juist succesangst);
  • makkelijk mensen, emoties en situaties aanvoelt;
  • makkelijk informatie kunt ordenen en afwijkingen kunt ontdekken;
  • snel verbanden legt en complexiteit overziet;
  • slecht tegen smalltalk, domheid, stupiditeiten en onrechtvaardigheid kan;
  • sneller denkt, schakelt en handelt dan de rest – en daardoor mensen soms onderweg onverhoopt verliest;
  • snel verveeld bent;
  • sterk bent in patroonherkenning (op micro – meso – macro – mundo en/of kosmisch niveau);
  • trouw bent aan je relaties;
  • vervulling vindt in persoonlijke groei en het bereiken van intrinsieke doelen;
  • weet wat het is eenzaam te zijn en eenzaamheid kunt dragen, omdat het een functie heeft in jouw toekomstige leiderschap;
  • zaken kunt voorzien of voorvoelen (soms wel 10-20 jaar in de tijd vooruit);
  • zelf-reflectief bent.

Ja? Kijk dan of een coachtraject, training of leiderschap leergang bij je past! We kijken er naar uit je te ontmoeten.

Neem vrijblijvend contact op