Lichaamsgericht luisteren en leiderschap – Interview met Paula Kolthoff
Door Petra Hiemstra

Lichaamsgericht luisteren en leiderschap loont – Paula Kolthoff (1964) werkt ruim 25 jaar als trainer, adviseur en coach. Haar missie is om leiderschap te versterken door lichaamsbewustzijn. Ze ontwikkelde Embodied Learning voor leiders en ontwerpt lichaamsgerichte oefeningen bij training, opleiding en leiderschapstrajecten. Ze laat individuen en organisaties ervaren dat leiderschap verdiept en versterkt wordt als je de wijsheid van je lichaam laat spreken. In 2021 bracht zij het boek ‘Stevig staan in intense situaties – Balans in je leiderschap met…

Intuïtie – Luister jij ernaar?
Door Petra Hiemstra
intuïtie intuïtief luisteren

Intuïtie – luister jij ernaar? Intuïtief luisteren is makkelijker naarmate we meer innerlijke vrije luisterruimte hebben om de signalen die ons lichaam ons geeft, te kunnen beluisteren. Intuïtief luisteren is een waardevolle vaardigheid die je kan helpen om betere beslissingen te nemen, goede grootluistervragen te stellen en meer in lijn te leven met jezelf. In dit artikel lees je meer over wat een torus-veld is en ontvang je 7 tips om (nog) beter naar je intuïtie te luisteren. door Petra…

Troonrede 2024 Luisteren alleen is niet (meer) genoeg – burgers willen grootgeluisterd worden
Door Petra Hiemstra
Troonrede 2024 Luisteren Alleen Is Niet Genoeg

Troonrede 2024 Luisteren Alleen Is Niet Genoeg – Over enkele weken, als de bladeren beginnen te vallen en Den Haag zich voorbereidt op Prinsjesdag, wachten wij – burgers – op het moment dat we onze hoedjes weer op mogen zetten. En op de woorden van onze Koning Willem-Alexander natuurlijk. De Troonrede is meer dan een ceremoniële traditie; het is een moment van reflectie en richting bepaling voor het jaar dat komt. Sinds 1814 zijn er in het Koninkrijk der Nederlanden…

Telos gericht luisteren – Luisteren naar het hoogste potentieel
Door Petra Hiemstra
telos gericht luisteren

Telos gericht luisteren – Luisteren naar het hoogste potentieel – Door mensen, organisaties en zelfs samenlevingen groot te luisteren, helpen we hen om hun ‘telos’, hun bedoeling, bestemming en hoogste niveau van vervolmaking, te bereiken. In dit artikel lees je meer over wat het begrip telos betekent en wat de grote filosofen er op hun eigen manier over zeggen. Tenslotte vind je een aantal grootluistervragen die je in gesprekken kunt stellen om mensen, organisaties en zelfs onze hele samenleving te…

Horen, luisteren en grootluisteren – De kunst van diepgaande communicatie (volgens ChatGPT)
Door Petra Hiemstra
Horen, luisteren en grootluisteren volgens ChatGPT

Horen, luisteren en grootluisteren – Zou ChatGTP daar al een artikel over kunnen schrijven? Over het begrip grootluisteren dat ikzelf in de wereld heb gezet in 2019? En zo ja, zou het dan ook verwijzen naar de bron waar het zijn kennis vandaan haalt? Ik nam gisteren de proef op de som. En nee, het artikel zorgt uit zichzelf niet voor bronvermelding. En ja, wel ontvang ik een hele mooie tekst, die goed lijkt te zijn overgenomen van mijn eigen…

Hoopgericht luisteren – leer luisteren als een logotherapeut
Door Petra Hiemstra
Hoopgericht luisteren

Hoopgericht luisteren – Het luisteren op de laag van de hoop, helpt om in te schatten in hoeverre het te bereiken ideaal al als verlangen in potentie aanwezig is. Als grootluisteraar ben je in essentie een logotherapeut: iemand die op zoek gaat mét de ander naar diens geloof, hoop en liefde. Zodat het leven weer warme wind onder de vleugels krijgt. door Petra Hiemstra, 16 augustus 2024 Hoopgericht luisteren is logotherapie beoefenen Je zou kunnen stellen dat een grootluisteraar logotherapie…

Stimuleringsregeling Samen voor Ontwikkeling – 5.000 Euro subsidie voor training grootluisteren
Door Petra Hiemstra
Stimuleringsregeling Samen voor ontwikkeling A + O Fonds Rijk

Stimuleringsregeling Samen voor Ontwikkeling – Is er iets wat voor jouw gevoel zoveel beter kan of moet binnen jouw werk voor de Rijksoverheid? Heb jij een goed idee om het werk van jou en je collega’s, je team of zelfs je organisatie leuker, slimmer of inclusiever te maken? Dan is er goed nieuws! Het A&O Fonds Rijk heeft een fantastische stimuleringsregeling waarmee je € 5.000 inclusief btw aan subsidie kunt aanvragen voor een vernieuwend initiatief dat jouw werk, team of organisatie…

Geld en gedrag – Hoe je de psychologie van geld in je voordeel kunt gebruiken
Door Petra Hiemstra
geld en gedrag Dan Ariely

Geld en gedrag – Hoe je de psychologie van geld in je voordeel kunt gebruiken –  Volgens gedragswetenschapper en hoogleraar psychologie Dan Ariely en Jeff Kreisler knoeit geld met ons hoofd. Gaan we er minder rationeel mee om dan we denken. Zo vallen we, volgens hen, makkelijk ten prooi aan te veel kleine uitgaven. In hun boek Geld en Gedrag vragen zij zich af: wat maakt toch dat we zo vaak geld uitgeven op een manier die financieel onzinnig is…

Schaarste – aan geld, tijd, kwaliteiten of aandacht – hoe gaan we daar goed mee om?
Door Petra Hiemstra
Schaarste

Schaarste – Hoe gaan we daar goed mee om? En hoe komt het toch dat schaarste zo snel bezit neemt van ons denken? Zodra we een tekort ervaren, aan geld, aandacht, sociaal kapitaal of iets anders dat voor ons belangrijk is, kunnen we maar moeilijk nog aan iets anders denken. Schaarste, of het nu om financiële schaarste of schaarste aan sociaal kapitaal gaat, beheerst ons denken en neemt er, zo lijkt het wel, bezit van. Schaarste leidt tot ontevredenheid en…

Luisterrollen – Welke zijn er eigenlijk?
Door Petra Hiemstra
Luisterrollen

Luisterrollen – Welke zijn er eigenlijk? In het begeleiden van mensen in hun proces ‘van talent naar meesterschap’, ‘van pijn naar welzijn’ en van ‘intuïtie naar synchroniciteit’, wisselen grootluisteraars hun gesprekstechnieken af. In dit artikel lees je meer over verschillende luisterrollen die er zijn en wanneer je ze in een gespreksproces kunt toepassen. door Petra Hiemstra, 15 augustus 2024 Luisterrollen – welke zijn er eigenlijk? Als ik coach, wissel ik mijn luisterrollen af. Doorgaans volg ik ongeveer deze ‘route’: uitnodigen…

Wilsgericht luisteren – Luisteren op de laag van Voluntas
Door Petra Hiemstra
wilsgericht luisteren

Wilsgericht luisteren – Luisteren op de laag van Voluntas – Grootluisteraars weten als geen ander hoe ze als moderne magiërs persoonlijke, organisatorische en maatschappelijke pijn positief (in parels/welzijn) kunnen transformeren. En ‘magie’, schreef ceremonieel magiër Aleister Crowley in Magick in Theory and Practice, ‘is de wetenschap en de kunst om verandering teweeg te brengen in overeenstemming met de wil.’ door Petra Hiemstra, 15 augustus 2024 Wilsgericht luisteren Dat wist overigens Socrates ook al. Vroedvrouw én chiropractor van de ziel Socrates,…

Egregore – Luisteren naar collectieve energetische groepsgedachtes
Door Petra Hiemstra
Egregore

Egregore – Nét voor het ter perse gaan van mijn boek Mag ik je grootluisteren? Vertel! werd ik door collega’s Egbert Brons en Frans Sandbergen gewezen op een interessant begrip en daarmee op een luisterlaag die ik nog niet kende: egregore. Persoonlijke gedachten zijn al bijzondere ‘dingen’, collectieve gedachten zijn dat al helemaal. Je kunt ze niet zien, horen of vastpakken. Maar ze zijn er wel. Wij worden door deze collectieve gedachten beïnvloed en dragen zelf ook bij. door Petra…

Wat is jouw zend/luister ratio?
Door Petra Hiemstra
zend luister ratio

Wat is jouw zend/luister ratio? – In zijn boek De kunst van mensen kennen – Hoe je de verbinding aangaat en elkaar echt kunt begrijpen – schat David Brooks in dat ongeveer 30% van de mensen die hij ontmoet natuurlijke vragenstellers zijn. De overige 70% is vooral bezig met vertellen en zichzelf presenteren. Brooks stelt: een goede gesprekspartner is een luidruchtige luisteraar. Iemand die simpele en specifieke vragen stelt en zo actief luistert dat hij calorieën verbrandt. Goede gesprekspartners nemen…

Semantisch luisteren – Woorden doen ertoe
Door Petra Hiemstra
semantisch luisteren

Semantisch luisteren – Goed luisteren vraagt om linguïstische lenigheid en relativiteit, stelde Mohammed El Arrag in ons interview over de-escalerend luisteren. Liefdevolle Leiders luisteren naar de gelaagdheid van verhalen, de kernbegrippen (keynotes) daarin en de hermeneutiek: de betekenis van de gekozen woorden. door Petra Hiemstra, 14 augustus 2024 Semantisch luisteren – wat is dat? “Semantisch” is afgeleid van het Griekse woord “semantikos” -wat “betekenisvol” betekent. In de taalkunde verwijst semantiek het naar de studie van betekenis in taal, inclusief hoe…

Luisterdimensies – Alléén leuk voor luisternerds!
Door Petra Hiemstra
Luisterdimensies

Luisterdimensies – In het grootluisteren van jezelf, je naasten, cliënten, medewerkers of burgers kun je als leider en grootluisteraar alert zijn op een eindeloze hoeveelheid luisterlagen en luisterdimensies. Daarom een waarschuwing vooraf. Dit artikel is vooral bedoeld voor grootluisternerds. Zij die net als ik vreugde scheppen in het steeds gerichter, gelaagder leren luisteren naar jezelf en ander(en), opdat ieders potentieel optimaal tot ontvouwing kan komen ten behoeve van het grotere geheel. 🙂 Leren grootluisteren is net als (leren) autorijden. Als…