Top-vier regels die je presentaties om zeep helpen door Arthur Sevenstern

Arthur Sevenstern, trainer Sprekend Leiderschap, werkt regelmatig met sprekers die eerder een presentatietraining of cursus hebben gevolgd. En hoewel het meestal prettig is om met deze door-de-wol-geverfde sprekers aan de slag te zijn, stelt hij hieronder dat er bij zijn cursisten ook vaak een aantal hardnekkige “presentatieregels” ingeslopen zijn. En dat zou geen probleem zijn, ware het niet dat hij zich in de meeste van deze regels totaal niet kan vinden:

Presentatieregels zijn voor sprekende leiders sta in de weg

Arthur: presentatieregels zijn misschien handig om je op weg te helpen, maar binnen de kortste keren staan ze je inspirerende betoog meer in de weg dan dat ze er een bijdrage aan leveren. Hieronder de top-vier regels die in de praktijk je presentatie alleen maar om zeep helpen:

1. Blijf op het podium, achter het katheder

Vooral als je voor grote zalen spreekt, en je optreden ook op schermen elders in de zaal te volgen is, zul je dit verzoek regelmatig hebben gekregen. De cameraman heeft je gevraagd op één plek te blijven staan, want anders krijgt hij je niet goed in beeld. Trap niet in die smoes! Een goede cameraman kan je volgen als je op het podium loopt, en zelfs als je het publiek in loopt.

Misschien heb je een andere reden om achter het katheder te blijven: je bent zenuwachtig, je moet op de knop kunnen drukken voor de volgende slide of er zit een vaste microfoon op het katheder. In dat geval geldt: wees dapper, koop een afstandsbediening en vraag om een handmicrofoon.

2. Eindig met een vragenronde

Dit is een slechte gewoonte geworden in presentatieland. Als je eindigt met een vragenronde is het laatste wat uw publiek van je hoort je antwoord op de laatste vraag die is gesteld. Soms kan dat goed uitpakken, maar voor hetzelfde geld juist totaal niet. Voorkom dat je door een vraag laat bepalen waar je mee eindigt, reserveer een paar minuten na de vragenronde voor de afsluiting van je betoog. Of, wanneer je je daar comfortabel bij voelt, laat je publiek tijdens je presentatie vragen stellen. Maar zorg ervoor dat JIJ het laatste woord hebt.

3. Deel een hand-out uit na je presentatie

Als je publiek niet kan onthouden wat je gezegd hebt, dan heb je óf te veel verteld, óf je boodschap is niet aangekomen. Een hand-out lost dit niet op. Om met het eerste probleem te beginnen: mensen zijn niet in staat om meer dan pakweg drie dingen te onthouden van een speech. Als je wilt dat je publiek meer onthoudt, probeer dan met uw presentatie de mensen zo enthousiast te maken dat ze meer over het onderwerp te weten willen komen. En geef (of verkoop!) vervolgens aan je publiek je boek, dvd-serie of cursus.

Als je één boodschap met je presentatie wilt overbrengen is een hand-out niet nodig. Help je publiek in plaats daarvan om tijdens de presentatie je boodschap te onthouden.

4. Vertel wat je gaat vertellen, vertel het,  en vertel wat je verteld hebt

Dit is nog steeds een wijdverbreid misverstand, en zelfs gerenommeerde presentatiecoaches maken zich schuldig aan deze “regel”. Deze regel vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog, toen het (Amerikaanse) leger een manier zocht om alle soldaten dezelfde orders te geven en er zeker van te zijn dat ze de orders ook zo onthielden. De soldaten die de oorlog overleefden, werden zakenmensen en begonnen deze regel te verspreiden. Het probleem is hier dat de presentaties in het leger destijds niet interessant, inspirerend of overtuigend hoefden te zijn. Het publiek bestond uit soldaten en die zijn gewend om orders aan te nemen. JOUW presentatie moet echter wél inspireren, overtuigen en je publiek meevoeren, want in tegenstelling tot soldaten heeft je publiek de keuze om je betoog te accepteren of te verwerpen. “Er in hameren” is dan vaak niet de beste strategie!

De beste sprekers uit de geschiedenis hebben één ding gemeen: ze overtraden de regels (en schreven daarmee vaak nieuwe regels). Goede sprekers hebben ook één ding gemeen: ze hebben geen regels nodig. Regels zijn prima als je een computerprogramma wilt schrijven en misschien als je voor het eerst in het openbaar spreekt, maar laat je betoog nooit, maar dan ook nóóit belemmeren door regels. Je hebt ze echt niet nodig!

Door Arthur Sevenstern
Trainer Sprekend Leiderschap
Expert in het begeleiden van directeuren, projectleiders en ondernemers bij het maken en geven vanfrisse betogen die beklijven.

Deelnemen?
Kijk hier bij onze 6-daagse training die start in september of in januari 2017 of onze 9-daagse training die start in januari 2017.

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Coachkwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Coachkwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het Coachkwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het Coachkwartiertje is een kort […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]