Reken definitief af met je Calimerocomplex

Lees hieronder hoe je Calimerogedrag kunt (h)erkennen en hoe je jezelf er voorgoed van kunt bevrijden.

Calimero is een tekenfilmfiguur; een klein zwart kippenkuiken in een gezin met verder enkel gele kuikens. Op zijn kop draagt hij een halve eierdop met een barst. Calimero staat bekend om zijn beteuterde uitspraak: “Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk, o nee”. In onze praktijk horen we het onze veelal buitengewoon slimme en succesvolle hoogvliegers regelmatig verdrietig verzuchten.

Wanneer een partij (persoon, organisatie, land) het gevoel heeft door zijn kleine omvang ten opzichte van een andere partij niet serieus te worden genomen, dan wordt dit wel ook wel het calimero-effect of een calimerocomplex genoemd.

Van groot naar klein

– Je bent werkzoekend, voelt jezelf te oud, hebt niet de juiste ervaring, er zijn zoveel concurrenten die allemaal iets beter kunnen, etc.;
– Je stelt voortdurend vragen en vraagt je omgeving voortdurend om bevestiging;
– Anderen kunnen überhaupt eigenlijk alles beter, wat presteer je nu eigenlijk?;
– Je bent hooggevoelig, redelijk succesvol, en  kan je soms op een bepaald moment plotseling weer zwak voelen. Je hebt last van het ’terug-in-je-hok-effect’, dat altijd op de loer ligt;
– Door een pijnlijke confrontatie lijkt het opeens alsof je met een smak terugvalt naar het niveau waarop je begon. Opeens ben je weer de ander, de afwijkende, de mindere. Al het werk dat je verzet hebt om te komen waar je bent, lijkt tevergeefs.  ‘Opeens voel je je (weer!) erg “steunzoekend”  en “onder de voet gelopen”. ’;
– Je bent ZZP’ers en schrijft in ‘wij’-vorm om maar groter te lijken;
– Je timmert aan de weg vanuit de underdog-positie;
– Je maakt jezelf klein zodra  je oog in oog komt te staan met een (sterke) gespreks- onderhandelingspartner en geeft direct en effectief het gespreksverloop én het gespreksresultaat uit handen. Van een gezonde machtsbalans is geen sprake meer.

Van klein naar groot

Bovenstaand gedrag heeft veel te maken met zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Vaak heeft het diepere psychologische oorzaken die meestal niet één-twee-drie zijn aan te pakken. Wat helpt is om je bewust te zijn van deze valkuil. Als je weet welke factoren en welk gedrag bij jou Calimero-gedrag oproepen, kun je je erop voorbereiden.

Onderzoek voor de aardigheid eens wat je wél hebt, waarin je sterk bent, wat je te bieden hebt, wat je grote voordelen zijn, waarom je juist aantrekkelijk bent. Ga uit van je eigen kracht!

Definitief afrekenen met je Calimerocomplex? Schrijf je in voor onze lancering Coaching met paarden (april 2015) of Hit’m Heart (juni) of doe het een Calimero die je lief hebt cadeau! Deze Masterclasses zijn zeer effectief in het veranderen van gedrag op diepere lagen in je systeem. Wij hebben alle trainers meermaals aan het werk gezien en zijn onder de indruk van hun professionaliteit en positieve resultaten.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *