10 tips: wat kun je doen voor iemand met een depressie? I Mooi kort animatiefilmpje

De recente zelfdoding van schrijvers Joost Zwagerman en Ariane Meijer doet mensen momenteel even stilstaan bij depressie. Vorig jaar hebben 1835 inwoners van Nederland een eind aan hun leven gemaakt. Dat is gemiddeld vijf per dag. Toch is in 2014 voor het eerst sinds jaren het aantal zelfdodingen niet gestegen, maar juist iets gedaald, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die donderdag werden bekendgemaakt. Lees hieronder wat je voor een ander én voor jezelf kunt doen. We geven 10 praktische tips.

En bekijk hier het bijbehorende animatiefilmpje (3.40 minuten)

“1. Oordeel niet, maar luister
Laat de depressieve persoon praten en vraag naar zijn of haar gedachten. Een depressief persoon schaamt zich vaak voor zijn gedachten. Veroordeel die gedachten niet maar zeg dat die gedachten over zichzelf, anderen en het leven horen bij de depressie. De depressieve persoon is niet zijn gedachten, het zijn ‘slechts’ gedachten. Die horen bij zijn toestand.

2. Wees terughoudend met het geven van adviezen
Adviezen kunnen worden opgevat als een verwijt. Een depressief persoon is niet dom en weet ook wel dat hij bijvoorbeeld moet gaan sporten, maar hij kan het simpelweg vaak niet. Verwacht niet dat adviezen worden opgevolgd, beter om ze niet te geven en te vragen hoe je kunt helpen.

3. Geef aandacht
Blijf de depressieve persoon uitnodigen voor feestjes en andere activiteiten ook al weet je dat hij er geen zin in heeft, verplicht hem niet. Verwacht geen respons en interactie. Een sms’je met ‘hoe gaat het?’ één keer in de week doet ook al goed.

4. Verwacht geen interesse
Een depressief persoon is nergens in geïnteresseerd en is onverschillig. Veroordeel dat niet, het hoort bij de depressie, hij vindt het zelf al erg genoeg dat hij zo denkt.

5. Iemand is ziek en is zichzelf niet
Bedenk dat depressie een ziekte is, een depressief persoon is zichzelf niet. Zeg hem dat ook, dat hij depressief is en daardoor alles door een zwarte bril ziet. Probeer hem niet te overtuigen dat de wereld anders is dan dat hij hem ervaart maar luister gewoon.

6. Geef je eigen grenzen aan
Het kan voor jezelf zeer vermoeiend en ingrijpend zijn om met een depressief persoon om te gaan. Een depressief persoon heeft weinig ruimte voor aandacht voor een ander en kan je uitputten. Neem tijd voor jezelf, zoek zo nodig professionele hulp en word geen hulpverlener.

7. Onderneem samen
In een depressie wil je je het liefst terugtrekken en alleen zijn. Blijf stimuleren en uitnodigen om samen activiteiten buitenshuis te ondernemen, stel je hierin niet dwingend op.

8. Zoek professionele hulp
Zeg hem dat hij professionele hulp moet zoeken, dat er therapieën en medicijnen zijn die hem kunnen ondersteunen. Wees hierin ook niet dwingend, het moet uiteindelijk uit hemzelf komen.

9. Vraag waarmee je kunt helpen
Een depressief persoon heeft vaak moeite met de dagelijkse dingen, administratie, boodschappen doen, huishouden, etc. Z’n competenties zijn minder en het interesseert hem gewoon vaak niet. Verwijt hem dat niet maar biedt je hulp aan met gepaste terughoudendheid.

10. Praten over zelfmoord.
Regelmatig hebben depressieve personen zelfmoordgedachtes. Vraag hem hiernaar en veroordeel ook deze gedachten niet. Reken maar dat hij zich er schuldig over voelt. Zeg hem dat hij waardevol is, dat de gedachten bij de depressie horen en dat het voorbijgaat. Het kan al helpen voor hem om erover te praten.”

Bron: psychosenet.nl 

Eerste hulp nodig bij (dreigende) depressie of burn/bore-out?

Soms duurt het even voordat u bij de juiste arts, psycholoog of psychiater terecht kunt. En wilt en kunt u niet meer wachten. Wilt u NU gehoord worden. Voordat u te ver afglijdt of u zaken stuk maakt die u lief zijn. Het is zwaar als uw gevoel niet klopt bij feitelijke omstandigheden. Bij ons kunt u terecht voor eerste hulp en een luisterend oor, tot u wél bij de juiste behandelaar voor een langer traject terecht kunt. U bent van harte welkom. Neem contact op voor de mogelijkheden: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl / 06-33803867

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *