360-graden reflectie I Ontvang waardevolle feedforward waarmee je vooruit kunt

360-graden reflectie

360-graden reflectie – Toe aan een volgende stap in je leven of je loopbaan? En kun je daarbij wel wat hulp of reflecties gebruiken? Hieronder vind je 7 vragen die je aan je naasten en collega’s kunt voorleggen. Hun reflecties leveren je gegarandeerd inzichten en tips op waarmee je gericht vooruit kunt. Het uitvragen is altijd spannend EN waardevol. Succes!

door Petra Hiemstra, 29 april 2024

Feedback versus feedforward – de verschillen

Wat ontvang je liever? Feedback of feedforward? Veel mensen zijn tijdens hun opleiding getraind in het geven van feedback. Dit betekent letterlijk: terugkoppeling en heeft vaak betrekking op (waargenomen) gedrag in het verleden. De meesten van ons vinden het ontvangen van feedback niet écht fijn. Immers: gedrag in het verleden kun je niet meer veranderen. Hoe goed en positief bedoeld de ‘kritiek’ op je handelen, functioneren of gedrag ook is, het komt vaak hard aan. Feedback is wel heel nuttig, als je juist op zoek bent naar kritische reflectie. Als je stevig in je schoenen staat en weet wat je wilt, kan het heel plezierig zijn om mensen jouw wensen, dromen, meesterschap of concrete project ideeën voor te leggen. Feedback, zeker als die kort en krachtig is, helpt dan om snel tot verbeteringen te komen.

Bij Haagse Hoogvliegers geven we in loopbaantrajecten de voorkeur aan positieve, toekomstgerichte reflecties. Daarom werken we in onze loopbaantrajecten met uit uitvragen van een 360-graden feedforward. Het geven van ‘feedforward’ vraagt veel meer van de ‘feedback gever’.  Feedforward is toekomstgericht. Als feedforward gever ben je erop gericht de ander concrete tips aan te reiken waarmee de uitvrager zich op korte of lange termijn direct kan verbeteren. Bij het geven van feedforward werk je van het kleine (biografische) verhaal naar het Grotere Verhaal: de betekenis van de uitvrager in onze samenleving de komende jaren. Als feedforward gever bedenk je: waar staat de uitvrager nu in zijn/haar carriere? Welk potentieel zie ik? Wat kan ik aanreiken om de ander te helpen dit potentieel gericht te ontwikkelen?

360-graden reflectie – Stap 1 – Ken jezelf

In onze coaching staan we eerst stil bij jouw beeld van jezelf. Wie ben je? Wat wil je? Wat zijn je belangrijkste waarden en vaardigheden? Wat wil het leven van jou? Welke woorden omschrijven jou, in je eigen perceptie, het beste?
Pas daarna vragen we reflectie uit je omgeving. Deze stap is belangrijk. Immers:  persoonlijk leiderschap vraagt van ons dat we vooral éérst goed naar onszelf luisteren. Dat we onze eigen normen en waarden goed kennen. En dat we op basis daarvan handelen. Wát de buitenwereld ook zegt. Pas als je deze zaken voor jezelf in kaart hebt gebracht, sta je stevig genoeg om een feedforward uit te kunnen vragen. En ben je sterk genoeg om alle reflecties goed op waarde te kunnen schatten en deze te verwerken. Immers: je respondenten hebben nooit 100% gelijk of ongelijk. In iedere reflectie zit projectie. Iedere respondent kijkt immers door zijn/haar eigen bril naar jou en de wereld. Daarom willen we graag dat onze cliënten een 360-graden reflectie uitvraag voorleggen aan 10 respondenten. Gemiddeld ontvangen zij van 7 respondenten antwoorden op de gestelde vragen. Samen kijken we dan naar de patronen in deze reflecties.

360-graden reflectie – Stap 2 – Vraag 10 respondenten om feedforward

We vragen onze coachees om onderstaande 7 vragen voor te leggen aan tenminste 10 mensen uit hun omgeving. Dit kunnen je partner, kinderen, collega’s, vrienden en sportmaatjes zijn. Coachees die een volgende stap in hun persoonlijke of zakelijke leiderschap willen zetten, adviseren we altijd om ook 3 mensen op MT/Directieniveau te vragen om deze vragen te beantwoorden. Deze respondenten hebben vaak een breed perspectief en groot netwerk.

Wij geven onze gesprekspartners altijd de volgende vragen mee.

  1. Waar moet ik (persoonlijk, zakelijk en maatschappelijk) mee doorgaan?
  2. Waar moet ik (persoonlijk, zakelijk en maatschappelijk) mee beginnen?
  3. Waar moet ik (persoonlijk, zakelijk en maatschappelijk) mee stoppen?
  4. Als je mij in 5 woorden mag beschrijven, welke woorden kies je dan?
  5. Wat is of zijn mijn grootste kwaliteit(en)?
  6. Als je mij als persoon in één beeld zou mogen ‘verbeelden’ wat zou dat dan zijn en waarom?
  7. Zijn er concrete gesprekspartners, boeken, podcasts, films, trainingen die je me kunt aanraden?

Je kunt deze vragen ‘sec’ voorleggen of ze vooraf laten gaan door een stukje tekst en context over je proces tot nu toe. Hoe meer je mensen meeneemt in je proces, en hoe helderder je je gedachten en ideeën voorlegt, hoe beter je respondenten daarbij kunnen aansluiten en hoe waardevoller (dus) de reflecties zijn die je ontvangt.

We wensen je veel succes en plezier met het uitvragen van je feedforward! Deel en bespreek de uitkomsten met mensen die je vertrouwt. Als we daarin iets voor je kunnen betekenen: met alle plezier!

Bel of mail Petra Hiemstra – 06-33803867 / petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]