Anders op zoek naar gezondheid I Boekbespreking

Anders op zoek naar gezondheid boekbespreking en verloting

Anders op zoek naar gezondheid – 42 verhalen over gezond zijn en blijven – Dit prachtige (prenten)boek voor kinderen verscheen in mei 2021. Het is een aanrader voor alle ouders/docenten/opvoeders/voorlezers die met hun kinderen op een vrolijke, positieve manier in gesprek willen over wat zij zelf kunnen doen om hun gezondheid optimaal te houden. Het boek is in heldere taal geschreven door gezondheidswetenschapper en verpleegkundige Chantal Walg en prachtig geïllustreerd door Nancy de Zwart. We verloten 2 exemplaren!

boekbespreking door Petra Hiemstra 23 november 2021

Van focus op ziekte naar focus op gezondheid – kan dat?

Chantal: “Als gezondheidswetenschapper en verpleegkundige is het mijn droom om een bijdrage te leveren aan het “verdraaien” van de gezondheidszorg. Daarmee bedoel ik een gezondheidszorg die niet alleen bezig is met problemen, ziekten en beperkingen maar een gezondheidszorg waarbij de focus ligt op de mens en het bevorderen van zijn/haar gezondheid. Dus niet alleen pathogenese maar ook salutogenese. Gezondheid is immers zoveel meer dan ‘niet ziek zijn’. Een positieve gezondheidszorg gaat wat mij betreft uit van de mogelijkheden en wensen van mensen zelf. Die zich richt ook op het verstevigen van een gezonde, solide sociale basis voor ieder mensenleven. Ik wil graag werken aan een gezondheidszorg die een open oog en oor heeft voor verschillende perspectieven en die aansluit bij op wat mensen zelf aangeven nodig te hebben in plaats van een bestaand uniform aanbod.

Holistische gezondheidszorg

Sinds 2012 zet ik me vanuit mijn bedrijf Anders Gezond in als spreker, schrijver, strategisch adviseur, procesbegeleider en trainer om die cultuurverandering naar een veel holistischere, positieve en preventieve gezondheidszorg in beweging te brengen. Deze transitie naar meer heelheid en eenheid vraagt om een verandering van gedrag, van anders denken en anders doen van ons allemaal, ‘gewone mensen’, beleidsmakers, ministers en zorgprofessionals. In 2014 schreef ik daarom het boek Gezond centraal ‘opschudding in de gezondheidszorg’. Dit boek is bedoeld voor volwassenen en inmiddels aan de 4e druk toe.

In 2020 werd ons door corona extra duidelijk hoe belangrijk onze gezondheid is. Corona nodigde ons allemaal uit om stil te staan bij de vraag: hoe gezond ben ik? En wat kan ik doen om mijn persoonlijke en ook onze collectieve gezondheid en vitaliteit naar een hoger plan te brengen? In september 2020 werd ik wakker met het idee voor een boek met korte verhalen over gezondheid, waarmee ouders en kinderen met elkaar in gesprek kunnen over wat hén helpt om gezond te zijn en te blijven. Mijn pen bleef maar vloeien. Het resultaat is een bundeling van 42 verhaaltjes, die elk in een paar minuten (voor) te lezen zijn. Ik heb er met ongelooflijk veel plezier en energie aan gewerkt. Het was heerlijk om zoveel flow te ervaren. Ik hoop en wens dat de lezers even veel plezier aan de verhaaltjes beleven, als ik ervoer bij het schrijven ervan.

Anders op zoek naar gezondheid – voor kinderen en hun ouders

Chantal: “Anders is een kind dat zich graag verwondert en die het heerlijk vindt om nieuwe dingen te ontdekken. Vooral als het gaat om wat gezondheid nu eigenlijk is. Het is namelijk een woord wat je best vaak hoort, maar toch niet helemaal begrijpt wat het betekent. Maar het is duidelijk wél belangrijk. Want op feestjes brengen gasten bijvoorbeeld een toast uit ‘op je gezondheid’. Anders besluit zelf op zoek te gaan naar de betekenis van gezondheid. Onderweg ontstaan mooie gesprekken met o.a. Leeuw, Kameleon, Mus, Bij, Vlinder, Spin, Boom en Maan. Deze gaan over emoties, vriendschappen, geld, pijn, het milieu, grenzen, je favoriete muziek, ergens bij horen, geluksmomenten, kritisch nadenken, vertrouwen hebben, het belang van slaap en nog veel, veel meer.

De verhalen zijn voor kinderen heel herkenbaar en goed te begrijpen. Dankzij de dubbele lagen en het woordgebruik zijn de (voorlees)verhalen ook aantrekkelijk voor grote mensen.”

Je kunt het boek voor € 14,95 (inclusief 9% BTW) plus € 4,65 verzendkosten hier direct bij Chantal Walg bestellen.

Chantal biedt ook gratis webinars aan, o.a. rond de kinderboekenweek.

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]