Behoeftes van hoogvliegers in hun werk. Tips voor HR adviseurs en leidinggevenden

Enkele jaren geleden hebben Kuipers & Van Kempen vijf kenmerken benoemd van Extra Intelligente mensen (Xi). Voor HR-adviseurs en leidinggevenden kan het handig zijn deze kenmerken te kennen. En samen met hun medewerker te onderzoeken waar zij in hun werk behoefte aan hebben om excellent van toegevoegde waarde te kunnen zijn en blijven voor de organisatie.

Vijf kenmerken van Extra Intelligente mensen (Xi)

1. Intellectueel vaardig.
Kan relatief makkelijk complexe problemen hanteren en maakt grote gedachtensprongen. Kan slecht tegen onbegrijpelijke stupiditeiten. Neigt gemakkelijk tot slordigheid bij de uitvoering van simpele taken.

2. Structureel nieuwsgierig.
Wil altijd weten wat ergens achter zit, wat voorbij de horizon ligt. Is gefascineerd zolang iets nieuw is en ontwikkelt een grenzeloze hekel aan dat wat saai is. Kan soms erg lang doen over het afronden van een vraagstuk waarvan de oplossing al doordacht is.

3. Behoefte aan autonomie.
Kan goed zelfstandig werken en geeft de voorkeur aan een eigen tijdsindeling. Kan moeilijk omgaan met absolute macht en formaliteiten. Een controle gerichte baas of klant leidt snel tot disfunctioneren. Zal vechten of zich klein maken als de autonomie wordt aangetast.

4. Grenzeloos en mateloos in het najagen van interesses.
Kan zich in een probleem vastbijten zolang het interessant en nog onopgelost is. Houdt niet van onbegrijpelijke ongeïnteresseerdheid of lage prestatienormen bij anderen. Kan soms teveel energie in de verkeerde dingen stoppen.

5. Emotionele onzekerheid plus intellectuele zelfverzekerdheid.
Weet in het hoofd dat hij gelijk heeft, maar vreest in de buik dat het niet gegund zal worden. Dit kan leiden tot perfectionisme, faalangst, escalatie van betweterij of arrogantie om deze basale onzekerheid te maskeren. Is onhandig of kwetsbaar in de confrontatie met harde zelfverzekerdheid of politiek machtsvertoon.

Problemen die (zeer) snel-denkende en intens voelende mensen vaak ondervinden:

 1. Ze vervelen zich snel.
 2. Vraagstukken en problemen vinden ze vaak alleen op hoog conceptueel of juist heel specialistisch niveau interessant. Ze verliezen hun interesse als het gaat om alledaagse of routinematige problemen.
 3. Hun werk- en denktempo ligt hoger dan dat van de rest van de organisatie. Dit kan leiden tot gevoelens van frustratie, ongeduld en onnut.
 4. Ze worden als betweterig ervaren en soms zelfs als ‘sociaal invalide’.
 5. Ze schieten tekort in samenwerking.
 6. Taakomschrijvingen zijn vaak nauw, terwijl een extra intelligent iemand zo graag op veel terreinen tegelijk actief is. Van taak switchen binnen een organisatie is vaak niet eenvoudig en brengt bureaucratie met zich mee.

Behoeftes van hoogvliegers in hun werk

 1. Aansturing op resultaat, niet op inzet of aanwezigheid.
 2. Begeleiding bij de communicatieve aspecten van het werk. Help hem/haar bij het creëren van draagvlak voor goede ideeën.
 3. Een collega als ‘duo-partner’ of ‘oliemannetje’ die helpt afronden, focussen, let op details of juist op grote lijnen en/of steun biedt in emotionele zin.
 4. Een functietitel/omschrijving/werk op maat.
 5. Een leidinggevende die werkt vanuit vertrouwen i.p.v. controle, iemand met natuurlijke democratische autoriteit
 6. Een stille, rustige werkplek, zonder in- en uitlopende collega’s, zonder muziek, sterke geuren of ruis. Prettig licht, een goede stoel.
 7. Erkenning voor originaliteit
 8. Intellectueel uitdagende (soms zeer complexe) opdrachten of meerdere opdrachten naast elkaar.
 9. Inzet/inhuur als vooruitdenker, kans creator, trendwatcher, probleemspotter, oplosstrateeg, scenarioplanner.
 10. Momenten waarop de hoogvlieger ‘op volledige snelheid’ kan en mag denken, creëren, b.v. MasterMind bijeenkomsten.
 11. Ruimte om werk te laten aansluiten bij het eigen bioritme
 12. Soms juist meer werk i.p.v. minder (voorkoming van bore-out)
 13. Trainingen die aansluiten bij de gewenste leerstijl en leertempo: geweldloos communiceren, fluent leadership, luistervaardigheid, dialoog, Mindfullness, ruimte om met eigen budget bijzondere, niet-direct werkgerelateerde trainingen te volgen die passen bij de eigen interesses (Chinees/Wiskunde/Hebreeuws)
 14. Support bij faalangst of perfectionisme.
 15. Alertheid op kwetsbaarheid tijdens functioneringsgesprekken (niet goed kunnen doceren van kritiek)

Behoefte aan een adviestraject voor uw organisatie? Wilt u laten onderzoeken op welke wijze u uw hoogvliegers naar een volgend niveau kan begeleiden? Welke trainingen en trainers specifiek voor uw bedrijf of organisatie interessant zijn? Neem contact op voor de mogelijkheden: Petra Hiemstra – 06-33803867

 

 

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *