Behoeftes van hoogvliegers in hun werk. Tips voor HR adviseurs en leidinggevenden

Vijf kenmerken van Extra Intelligente mensen (Xi)

1. Intellectueel vaardig.
Kan relatief makkelijk complexe problemen hanteren en maakt grote gedachtensprongen. Kan slecht tegen onbegrijpelijke stupiditeiten. Neigt gemakkelijk tot slordigheid bij de uitvoering van simpele taken.

2. Structureel nieuwsgierig.
Wil altijd weten wat ergens achter zit, wat voorbij de horizon ligt. Is gefascineerd zolang iets nieuw is en ontwikkelt een grenzeloze hekel aan dat wat saai is. Kan soms erg lang doen over het afronden van een vraagstuk waarvan de oplossing al doordacht is.

3. Behoefte aan autonomie.
Kan goed zelfstandig werken en geeft de voorkeur aan een eigen tijdsindeling. Kan moeilijk omgaan met absolute macht en formaliteiten. Een controle gerichte baas of klant leidt snel tot disfunctioneren. Zal vechten of zich klein maken als de autonomie wordt aangetast.

4. Grenzeloos en mateloos in het najagen van interesses.
Kan zich in een probleem vastbijten zolang het interessant en nog onopgelost is. Houdt niet van onbegrijpelijke ongeïnteresseerdheid of lage prestatienormen bij anderen. Kan soms teveel energie in de verkeerde dingen stoppen.

5. Emotionele onzekerheid plus intellectuele zelfverzekerdheid.
Weet in het hoofd dat hij gelijk heeft, maar vreest in de buik dat het niet gegund zal worden. Dit kan leiden tot perfectionisme, faalangst, escalatie van betweterij of arrogantie om deze basale onzekerheid te maskeren. Is onhandig of kwetsbaar in de confrontatie met harde zelfverzekerdheid of politiek machtsvertoon.

Problemen die (zeer) snel-denkende en intens voelende mensen vaak ondervinden:

 1. Ze vervelen zich snel.
 2. Vraagstukken en problemen vinden ze vaak alleen op hoog conceptueel of juist heel specialistisch niveau interessant. Ze verliezen hun interesse als het gaat om alledaagse of routinematige problemen.
 3. Hun werk- en denktempo ligt hoger dan dat van de rest van de organisatie. Dit kan leiden tot gevoelens van frustratie, ongeduld en onnut.
 4. Ze worden als betweterig ervaren en soms zelfs als ‘sociaal invalide’.
 5. Ze schieten tekort in samenwerking.
 6. Taakomschrijvingen zijn vaak nauw, terwijl een extra intelligent iemand zo graag op veel terreinen tegelijk actief is. Van taak switchen binnen een organisatie is vaak niet eenvoudig en brengt bureaucratie met zich mee.

Behoeftes van hoogvliegers in hun werk

 1. Aansturing op resultaat, niet op inzet of aanwezigheid.
 2. Begeleiding bij de communicatieve aspecten van het werk. Help hem/haar bij het creëren van draagvlak voor goede ideeën.
 3. Een collega als ‘duo-partner’ of ‘oliemannetje’ die helpt afronden, focussen, let op details of juist op grote lijnen en/of steun biedt in emotionele zin.
 4. Een functietitel/omschrijving/werk op maat.
 5. Een leidinggevende die werkt vanuit vertrouwen i.p.v. controle, iemand met natuurlijke democratische autoriteit
 6. Een stille, rustige werkplek, zonder in- en uitlopende collega’s, zonder muziek, sterke geuren of ruis. Prettig licht, een goede stoel.
 7. Erkenning voor originaliteit
 8. Intellectueel uitdagende (soms zeer complexe) opdrachten of meerdere opdrachten naast elkaar.
 9. Inzet/inhuur als vooruitdenker, kans creator, trendwatcher, probleemspotter, oplosstrateeg, scenarioplanner.
 10. Momenten waarop de hoogvlieger ‘op volledige snelheid’ kan en mag denken, creëren, b.v. MasterMind bijeenkomsten.
 11. Ruimte om werk te laten aansluiten bij het eigen bioritme
 12. Soms juist meer werk i.p.v. minder (voorkoming van bore-out)
 13. Trainingen die aansluiten bij de gewenste leerstijl en leertempo: geweldloos communiceren, fluent leadership, luistervaardigheid, dialoog, Mindfullness, ruimte om met eigen budget bijzondere, niet-direct werkgerelateerde trainingen te volgen die passen bij de eigen interesses (Chinees/Wiskunde/Hebreeuws)
 14. Support bij faalangst of perfectionisme.
 15. Alertheid op kwetsbaarheid tijdens functioneringsgesprekken (niet goed kunnen doceren van kritiek)

Behoefte aan een adviestraject voor uw organisatie? Wilt u laten onderzoeken op welke wijze u uw hoogvliegers naar een volgend niveau kan begeleiden? Welke trainingen en trainers specifiek voor uw bedrijf of organisatie interessant zijn? Neem contact op voor de mogelijkheden: Petra Hiemstra – 06-33803867

 

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

DONEER een CoachKwartiertje – 15/30/45/60 minuten volledige aandacht voor iemand die het nodig heeft

DONEER een CoachKwartiertje – 15/30/45/60 minuten volledige aandacht voor iemand die het nodig heeft

Doneer een CoachKwartiertje – Heel regelmatig melden zich veelal zeer talentvolle jonge hoogvliegers bij ons, die graag gecoacht willen worden omdat ze ergens in hun studie of vroege loopbaan vastlopen. Zij hebben behoefte aan gerichte aandacht, iemand die hen helemaal kan zien en accepteren voor wie ze helemaal zijn en een stukje begeleiding in het […]

APPA coachtraject en begeleiding voor politici

APPA coachtraject en begeleiding voor politici

APPA coachtraject en begeleiding voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en politici – Een aantal jaren geleden heb je bewust de keuze gemaakt voor de politiek. Veelal vanuit diepe waarden en overtuigingen heb je je samen met anderen ingezet voor dat wat jij belangrijk vindt voor mensen, organisaties en onze samenleving als geheel – op stedelijk, provinciaal, […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]