Beter worden – Je hoeft jezelf niet uit te kleden om jezelf bloot te geven

Beter worden – Je hoeft je niet uit te kleden om jezelf bloot te geven

Beter worden – Ik staar over de zee en mijmer stilletjes voor me uit. Twee jaar geleden liep ik met een rollator. Ongelooflijk. Na een zware buikgriep bleek ik een zeer ernstige opvlamming te hebben van Colitis Ulcerosa, een ontsteking van de dikke darm die periodiek terugkomt. Zo ook bij mij na 25 jaar. Ik belandde in 2016 voor 10 dagen in het ziekenhuis. Alleen op een kamer. Contactloos. En dat voor mij, ster in het verbinden en klantcontacten samenbrengen. Dat is immers mijn leven. Afspraken maken. Contact leggen. Ik geloof in energie. Ook door de telefoon. En toen? Toen werd ik volledig ondergedompeld in het zorgsysteem. Voor deze initiatie hoefde ik me niet uit te kleden om mezelf toch bloot te moeten geven. Mijn opname gaf me niet alleen tijd om na te denken, het wakkerde ook mijn al mijn schrijfspieren aan.

door Marianne van de Water, 16 juli 2018

Beter worden

Beter worden. Daar gaat het bij mij om. Eigenlijk altijd. En in alles. “Iedereen heeft twee levens”, zo luidt het spreekwoord. Het tweede begint als je realiseert dat je er maar één hebt… Dit versterkte besef deed me wat. Mogelijk ook door de overgang waar ik in zat. Ik voelde me als een slang die haar huid verliest. Hoe wil ik verder? Wat kan ik niet langer verteren? Waarmee wil ik uitscheiden? Wat voedt me nog wel in mijn bedrijf (“Acquisitie is echt mijn ding“), mijn relatie, mijn leven? Het stil liggen en zitten, zette de zaken op scherp. Zo voelde het tenminste voor mij. Keuzes maken, bleek makkelijk dan ik dacht. De naakte waarheid was, ook tijdens mijn periode van ziek zijn ging me nog steeds om Beter Worden. Eerst figuurlijk, nu ook letterlijk. Want hé, het ging hier wel om mijn lijf. Ik besloot me volledig over te geven aan de heftige medicatie voor de komende twee jaar. En sprak met mezelf af dat ik pas daarna weer zou mogen zeuren. Ik besloot me ook volledig over te geven aan de zorg, nu ik toch in het ziekenhuis ben. Telefoon uit, laptop thuis. Gewoon zitten, kijken, wachten en zien. Mijn ervaringen schreef ik op. Er wordt zoveel gemopperd over de zorg. Wat zie ik? Van binnenuit keek ik met andere ogen. Naar mezelf. En naar anderen. Boven alles bemerk ik dat overal waar ik kwam, ik omringd werd door mensen die óók Beter Willen Worden! Het staat nu onomstotelijk vast. Mijn bloedgroep is Be Positive!

Beter willen worden

Beter Willen Worden bleek een kracht die ik zelfs naar aanleiding van mijn ziekte in kon zetten voor het ziekenhuis waar ik behandeld werd. Daar regelde ik een afspraak (daar ben ik immers goed in) met iemand van de Raad van Bestuur. Ik gaf  hem mijn eerste pennenvruchten. Ook stuurde ik mijn schrijfsel naar de vereniging van mijn aandoening, de CCUVN. Ik ging voor ze bloggen. Over wat ik zag en ervoer. Gelijk evenredig met het afnemen van mijn ziekteverschijnselen, wakkerden de Patiëntfederatie en Zorgkaart Nederland mijn schrijfvuur verder aan. Zij vroegen me om ook te schrijven over ervaringen in andere ziekenhuizen (waar ik bijvoorbeeld op bezoek kwam). Het maakte me trots dat ik de pijlers die al jarenlang onder mijn ondernemerschap lagen (passie, aanhoudendheid, gedreven en enthousiasme – PEGA) nu ook op een andere manier inzet.

Mijn nieuwsgierigheid, het luisteren, schrijven en nieuwe contacten maken met andere patiënten, verpleegkundigen en artsen, verbreedden mijn blikveld. Ik ervoer intens hoe helpend het productief maken van mijn dagelijkse inzichten voor mij was, zeker als ik me vergeleek met andere cliënten die ik op mijn tweemaandelijkse dagbehandeling tegenkwam voor mijn medicatie. Ik leerde van de verpleegkundigen en had mooie gesprekken. Ik kwam op plekken waar ik anders niet zou komen. Mijn bewondering groeide voor de expertise van de bloedprikkers, die met mijn minuscule vaatjes toch uit de voeten kunnen op de Holding OK. Mijn vocabulaire breidde zich uit. Het leerde me om mijn snelle doen en denken makkelijker om te schakelen naar laten. Om oud zeer los te laten en nieuwe zaken op te pakken. Om te gaan koud water zwemmen (zelfs op de koudste dag van het jaar, 28 februari). Om wankelmoedig te durven zijn. Want hoe combineer ik mijn oude zakelijkheid met mijn verdiepte sensitiviteit en spiritualiteit?

Laten gaan en laten komen

Mijn nieuwe uitdaging is ‘laten’. Laten gaan. Laten komen. Alleen schrijven niet. Als jonge moeder kreeg ik ooit het boek Oei ik Groei. Dat boek vertelt je bijna dagelijks hoe je kindje zich ontwikkelt en welke groei(pijn) hij of zij doormaakt. Na een jaar mag je het als nieuwbakken ouder zelf uitzoeken. Ik voelde me bijna onthand. Die herinnering deed me besluiten om al mijn ervaringen te bundelen in een nieuw boek ‘Beter Worden’, bedoeld voor iedereen die de titel aanspreekt. Of je nu ouder, mens, partner, patiënt, arts, mantelzorger, bestuurder of ondernemer bent. Beter worden kun je je hele leven. Want zelfs in ziek zijn en beter worden, schuilt meer potentie dan je denkt.

Wil je een bericht ontvangen als Beter Worden uitkomt?

Schrijf je dan hier in. Onder vermelding van Exemplaar Beter Worden. http://www.q-p-s.nl/contact

Marianne van de Water is eigenaar van het bedrijf Q-P-S  www.leadsbellen.nl en www. mariannevandewater.nl  en gespecialiseerd in acquisitie. Ook verzorgt zij workshops en lezingen, onder andere via Zij Spreekt. Met haar betrokken, welgemanierde en warme manier van spreken krijgt ze zelfs de grootste tegenstanders van koude acquisitie enthousiast.

 

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *