Charisma – sleutel tot succes. Ook voor de introverte medemens I Door Elsewine Rietveld

Sommige mensen hébben het gewoon. Ze trekken als vanzelf de aandacht van iedereen in de zaal, terwijl ze net binnenkomen. Wat hebben zij dat jij niet hebt? En, belangrijker nog, hoe krijg jij het óók?

Charisma – sleutel  tot succes

De aandacht die deze mensen krijgen, komt vanwege hun uitstraling, hun presentie (presence) of charisma. En het fijne is dat iedereen dit heeft! Je kunt leren hoe je deze uitstraling als het ware ‘aanzet’ of activeert op momenten dat jij het nodig hebt. Deze uitstraling heeft ermee te maken dat ons ‘zijn’ niet stopt bij onze huid. Het zit ook een stuk om ons heen. Denk maar eens aan hoe het voelt als iemand te dicht bij komt staan – bij sommige mensen merk je dat bijna niet en bij anderen voelt al snel als te dichtbij.

TIP: Stel je voor dat de ruimte om je heen je groter wordt voor je gaat spreken of netwerken. Zo straal je meer zelfvertrouwen uit.

Spreken met presentie

Ook als spreker voor publiek, of dit nou voor een kleine groep of een volle zaal is, wil je de presence-sleutel in handen hebben. Je trekt automatisch meer aandacht van de zaal, ze hangen aan je lippen. Je boodschap komt met meer impact over en het publiek onthoudt beter wat je hebt gezegd.

TIP: Maak oogcontact. In het begin is het soms lastig de mensen écht aan te kijken, maar je zult zien dat je meer aandacht krijgt op het moment dat je echt contact maakt.

Zelfvertrouwen

Veel sprekers hebben last van een groot zelfbewustzijn. Ook wel kritiek op jezelf of ‘het stemmetje in je hoofd’ genoemd… ‘Doe ik het wel goed, snappen ze wat ik zeg, heb ik een fout op de presentatie staan, wat kijkt hij raar naar me, heb ik iets verkeerd gezegd, etc.
Hierdoor verlies je contact met je publiek, want je bent meer met jezelf en je eigen gedachten bezig.

TIP: Verplaats je aandacht vanuit je hoofd naar je lichaam, iets aan de binnenkant van je navel. Door je aandacht daarheen te verplaatsen, verdwaal je niet in je gedachten, maar ben je present in het moment.

Ja! Ook voor de introverte medemens…

Susan Cain legt in haar boek ‘Stil‘ uit dat onze huidige maatschappij vooral leiders en sprekers prefereert die extravert zijn. Spraakzame mensen worden intelligenter, aantrekkelijker, interessanter en begerenswaardiger als vriend of vriendin gevonden. Ze schrijft: “Zowel flux de bouche als stemvolume tellen mee: we vinden snelle praters competenter en aardiger dan mensen die langzaam spreken. Onderzoek heeft aangetoond dat spraakwatervallen intelligenter worden gevonden dan de meer zwijgzame mensen. Ook al is er geen enkele correlatie tussen goed gebekt zijn en goede ideeën hebben. Minstens éénderde van de mensen die we kennen is echter introvert. Dat zijn diegenen die de voorkeur geven aan luisteren boven praten; die nieuwe dingen uitvinden en creëren maar liever niet hun eigen ideeën pitchen. Introverte mensen hebben het moeilijk in een concurrentiemaatschappij waarin extraversie als de norm beschouwd wordt.” Over de kracht en macht van introversie hield zij deze boeiende Ted-talk.

Tip: Training Sprekend Leiderschap

Het mooie is dat ieder mens kan leren om als zijn meest aantrekkelijke zelf op het podium te zijn. Ook voor introverte mensen kan het een hele opluchting zijn te ervaren dat zij zich niet anders hoeven voor te doen dan zij zijn, om toch gezien, gehoord en erkend te worden. Juist introverte mensen kunnen vanuit hun sterke gevoel afstemmen op hun publiek. Met weinig woorden veel zeggen, laten ervaren en beklijven. En zelfs leren om dat met veel plezier te doen. Niet dagelijks, maar als het erop aan komt. Zodat ook hun inhoudelijke ideeën de aandacht en het podium krijgen die ze verdienen. Daar varen zijzelf en ook onze maatschappij als geheel wel bij.  Door je presentie te vergroten heb je een sleutel in handen waarmee je talloze deuren naar succes kunt openen!

Klik hier voor meer informatie over de training.

door Elsewine Rietveld, trainer Sprekend Leiderschap

Expert op het gebied van zelfvertrouwen, impact en magnetisch charisma voor beginnende en (juist) ook gevorderde sprekers.

Elsewine is een ervaren spreker die zich ook goed kan inleven in spanning en spreekangst omdat zij dit als student had. Door haar jarenlange ervaring op het gebied van debatteren, gecombineerd met het (inter)nationaal geven en volgen van sprekers- en presence trainingen weet zij hoe een training neerzet die tegelijkertijd veilig én uitdagend is. Elsewine geeft je praktische handvatten mee om voortaan met (nog meer) zelfvertrouwen, persoonlijk charisma en impact te spreken en je publiek echt te raken met je boodschap.

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]