Connessione I Vertrouwd verbonden door Lotte van Lith

Connessione I Een onderscheidend vermogen, op voorwaarde van verbintenis

Reflecties over “Connessione” zijn voor mij waardevol, omdat het ruimte biedt voor diepte begrip van de kleinste materie in relatie tot een immer uitdijend heelal. Het biedt ruimte voor liefdevolle bewustwording van onderlinge afhankelijkheid tussen mens, dier en ding. Bewustwording van persoonlijke onzekerheden. ‘Connessione’ creëert ruimte voor schoonheid, want creativiteit is doorspekt van onvoorziene verbanden en brengt tegelijkertijd iets ánders en origineels tot uitdrukking. En, niet onbelangrijk, wanneer ik aan “Connessione” denk, dan poog ik ook de samenhang tussen al deze waarden te zien. De samenhang waarmee de waarden ook tot uiting komen, mogelijk zijn.  

Ik ben gedreven om tot zelfexpressie te komen, mijn creativiteit te uiten, omdat ik daarmee liefdevol en in samenhang met mijn dierbare omgeving leef. Verbinding is de absolute voorwaarde en het onmiskenbare doel van mijn zelfexpressie. Ik deel graag mijn reflecties over deze inherente verbintenis tussen alles, uit mijn motivatie ieders anders-zijn op compassievolle wijze te belichten en positief te stimuleren.

Op zijn Loesjes wil ik ruimhartig van de daken schreeuwen “Je bent zo mooi anders” en (in eigen woorden) wie zou dat anders moeten zeggen dan ikzelf.

Álles is met elkaar verbonden, en dat weten, voelen en leven is zo onvermijdelijk als dat het een uitdaging is. Connessione is een fantastisch gegeven dat de meest solide conclusies robuust te boven gaat, een ongrijpbaar bewegen waarmee de kleinste nuances weigeren ten onder te gaan. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het staat niet volledig op zichzelf. Niets of niemand staat buiten alles om. Als ik je zou vragen één ding te noemen dat níet verbonden is, dan zou je naar grote waarschijnlijkheid met je mond vol tanden staan. Een ding dat werkelijk waar níet verbonden is, slechts één, maar dan wel volledig en als enige uit één.

Jouw reactie zou verbonden zijn aan mijn vraag, al zou deze vraag je wellicht eventjes dermate hebben verwonderd, geïrriteerd, verbouwereerd of onverschillig gelaten, dat je je eventjes niet verbonden voelde. En zelfs dán, wanneer je je niet verbonden vóelt, ben je ten diepte verbonden met wat er is, namelijk jouw ervaring van geen verbintenis. En had ik die vraag niet gesteld, dan voelde je je wellicht zeer verbonden, en hadden we elkaar met een invoelende glimlach op universeel geldige wijze in elkaars bestaan verwelkomd. Dan waren we vertrouwd verbonden.

Wie leegte voelt, streeft als een malle naar verbintenis. Wie zich afvraagt wat de zin van dit alles is, wie zinloosheid ervaart, is iemand die zingeving verlangt. Zoveel dat geen zingeving ervaren een radicale leegte impliceert.

Er is in deze wereld, in dit universum, voor zover wij het weten, niet iets te noemen, te ontdekken, te definiëren of te ervaren dat níet verbonden is. Sterker nog, alles is met alles wat je zou kunnen benoemen verbonden. Al is deze verbintenis soms vergezocht, soms abstracter dan concreet waarneembaar, soms meer een gevoelsgewaarwording dan een sociaal geaccepteerde welkomsgroet. Alles is met alles verbonden, al zijn de dimensies waarop, de perspectieven van waaruit, dan wel de schalen en lijnen waarop deze geïmpliceerde verbintenissen als zodanig worden gedúid, oneindig gevarieerd.

Wellicht zou je zeggen, op mijn vraag die je ditmaal niet verbouwereerde maar tot gedachten prikkelde, waarmee je je verbond: “Hey, maar die spiegel waar ik voorsta en waarin ik mezelf gereflecteerd zie, die is toch niet verbonden met mij?”

Het ligt er maar net aan hoe je het bekijkt, zou ik zeggen. Kijk je jezelf recht in de ogen aan, en durf je te blijven kijken? Breekt de spiegel het licht dat jij zendt, en dringen jouw eigen stralen je ogen binnen, weerkaatst de spiegel jouw registratie?

Wie zichzelf ziet staan, is onlosmakelijk verbonden met de rest van zijn vermogen. Met de rest van zijn omgeving.

Lotte van Lith specialiseert zich via haar praktijk en onderzoek in emotioneel-cognitieve ontwikkeling,  begaafdheid en persoonlijkheidsontwikkeling. Zij werkt als coach voor begaafde en gevoelige personen, organiseert workshops en studiedagen over relevante thematiek, en verzorgt op internationaal niveau lezingen. De theorie van positieve desintegratie is daarbij een belangrijke, maar niet enige bron van inspiratie. Meer informatie op: www.lottevanlith.nl.

Wil je reageren op deze bijdrage? Graag. Deel je reflecties hieronder. Persoonlijke berichten kun je direct naar Lotte sturen.

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]