Cruciale gesprekken voeren – hoe doe je dat nu goed?

Als trainer, coach en trainingsacteur mag ik per jaar vele gesprekken oefenen met mensen die zich willen bekwamen in het voeren van cruciale gesprekken. Er kan soms immers veel op het spel staan. Hoe zorg je ervoor dat je optimaal bent voorbereid en een goed gesprek voert op het moment dat het erop  aankomt?

door John Rijsdijk, 21 februari 2017

Cruciale gesprekken

Als acteur vraagt men mij meestal om de rol aan te nemen van de manager met nogal dominante trekjes. Ik vraag vooraf een aantal kenmerken van de manager uit en vervolgens gaan we aan de slag. De uitdaging die ik hier bij heb is het onder controle houden van mijn ego-ik zodat ik de personage die ik speel ‘bezit’ van mij kan laten nemen. Dan hoef ik eigenlijke niet te acteren en kan ik de personage door mij heen laten spelen. Als ik eenmaal ik de rol zit dan zie ik heel vaak hetzelfde tegenover mij gebeuren. Dat begint met de herkenning bij de ander; ‘het is net alsof ik tegenover mijn eigen manager zit. Hier doet hij het weer, hier doe ik het weer en ik kom weer niet verder’.

Vervolgens kijkt men met een vragende blik naar de trainer voor het verlossende woord. Uiteraard is het afhankelijk van de setting en de trainer hoe dit een vervolg krijgt, maar uiteindelijk is er sprake van een doorbraak als een deelnemer bereid is naar zichzelf te kijken en vanuit een andere positie te oefenen. Want als je een verandering in het gedrag van de ander wilt, dan begint dit altijd bij jezelf.

Als je bereid bent om op een andere manier in gesprek te gaan, dan kan er iets veranderen in de uitkomst. Dat betekent dat je vooraf weet wat je wilt bereiken in het gesprek en dat je niet alleen vanuit je hoofd (de ratio) of alleen vanuit je buik (het gevoel) in gesprek gaat maar dat je je hoofd en buik verbindt op hartniveau en vanuit je ware-ik, of hele-ik, het gesprek aan gaat.

Zodra je je ware-ik (of hele-ik) activeert kun je vanuit kracht en liefde de ander tegemoet treden.

Vanuit kracht communiceren betekent dat je met jouw eigen talenten werkt die jou zijn gegeven en die je hebt ontwikkeld of verder wilt ontwikkelen. De talenten die dus helemaal bij jou passen. Vanuit liefde communiceren, betekent dat jij jouw ego-ik buiten spel zet en dat je vanuit een zuivere intentie voelt en handelt. Dat doe je niet om te winnen maar om te komen tot een wederkerige relatie waarbij je allebei een goed gevoel overhoudt aan een gesprek. Dit laatste is een kunst waar we als mensen nog heel veel in mogen oefenen. We kunnen het allemaal, daar ben ik van overtuigd en daar zie ik mooie voorbeelden van. Als mensen eenmaal in de ware-ik stand staan waarin kracht en liefde aan het werk zijn, dan is er sprake van magie. Echter zuivere magie! Sluit voor een moment je ogen en stel je voor hoe dat is. Voel maar!

Wil je meer grip op je gesprek tijdens cruciale gesprekken?

Schrijf je in voor de training motiverende gespreksvoering tijdens cruciale gesprekken op 18 april en vergroot je gedragsrepertoire waardoor je effectiever bent en meer rust ervaart in zakelijke en persoolnijke gesprekken.

John Rijsdijk
Trainer I Trainingsacteur I Schrijver I ICT manager (a.i.)

 

 

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *