Luisteren legt oneindige potentie bloot

Boekbespreking van ‘De eenvoud van aandacht – Wat je zoekt is dichterbij dan je denkt’, door Cathelijne Esser

door Petra Hiemstra, 8 januari 2019

Luisteren doe je met je hele lichaam

Cathelijne Esser: “Bij onze geboorte krijgen we een ingenieus instrument cadeau dat we ons lichaam noemen: een ontvangststation uitgerust met receptoren zoals zintuigen, instinct en intuïtie. Het stelt ons in staat door het leven te navigeren en het volledig te ervaren, alles ervan. Met aandacht luisteren is meer dan je oren gebruiken. Het is waarnemen met je hele wezen. Veel aspecten daarvan zijn we als mensheid verleerd geraakt. Wat niet meehelpt, naast alle moderne afleiding, is dat we tijdens de jaren van onze opvoeding vooral kennismaken met het woord luisteren in de betekenis van gehoorzamen. Ouders leerkrachten en opvoeders vragen je te luisteren als ze gehoorzamen bedoelen. Is het verwonderlijk dat luisteren ons als een werkwoord met verplichtingen in de oren is gaan klinken?”

Wat voel en weet je, als je luistert?

“Wie leert om fijngevoelig naar zichzelf, anderen, zijn leefomgeving en natuur te luisteren, ontdekt daar al snel voordelen van. Het grootste geschenk van goed luisteren is dat ze je in contact brengt met je bron van innerlijke wijsheid. Als je écht luistert, vind je wat je ten diepste zoekt. Het legt een oneindige intelligentie en potentie bloot.

Zelf heb ik het voorrecht genoten te mogen leren van leraren die ieder vanuit hun eigen ervaringswereld een bijdrage leverden aan mijn luisteronderzoek van de afgelopen jaren. Gaandeweg werd me duidelijk dat het instrument dat ik cadeau kreeg, mijn eigen luistervermogen, nog veel verfijnder was uitgerust dan ik dacht. Door dieper en breder te leren luisteren, hoor ik bijvoorbeeld  beter wat de behoeften van mijn lichaam zijn, zodat ik daar veel sneller gehoor aan kon geven. En door het alerte ‘stil zijn bij alles wat er is’, merkte ik veel beter en sneller op hoe creativiteit via mijn lichaam tot uiting wilde komen. Hoe ik mijn lichaam een kanaal kan laten zijn om vorm te laten krijgen aan wat gecreëerd wil worden. Die creatieve potentie is eindeloos! En in principe ook ‘moeiteloos’. Al vraagt deze vorm van luisteren wél van mij dat ik mijn verantwoordelijkheid neem voor het zorgdragen voor een optimale ‘draagtijd’ waarin ik: inspiratie verzamel, leegte toelaat, opmerkzaam ben, luister naar alles wat zich bij me aandient en wat bruikbaar kan zijn, echt alles, en dat ik zoveel tijd neem als nodig voor ontspanning, voldoende slapen, geduld oefenen, etc. etc.

Een mooie vraag die me hierbij helpt is: wat wil er door mij heen ontstaan?”

Sprekend luisteren en luisterend spreken

“Vanuit dit lichaamsgerichte luisteren, viel het me op hoe zeer mijn hoofd overuren maakte door alles wat ik waarnam te benoemen, interpreteren en beoordelen. Net als iedereen leerde ik me op school en tijdens mijn studententijd te bekwamen in het spreken. Meningen vormen en die leren onderbouwen is deel van onderwijs. Ik weet niet meer op welk moment me de voortdurende stimulatie tot spreken en reageren ging tegenstaan. Ik verlangde terug naar mijn oorspronkelijke manier van zijn. Door weer aandachtig te gaan luisteren, communiceer ik nu gerichter, eerlijker en compassievoller, waardoor mijn relaties met anderen vloeiender verlopen. In een nog groter verband, heeft dieper luisteren ook invloed op mijn relatie met de natuur. Ik ging mijn leefritme beter afstemmen op het ritme van het seizoen en merkte dat daardoor meer gemak ontstond bij al mijn dagelijkse activiteiten.”

Verfijnd luisteren versoepelt alle aspecten van ons bestaan

“Als journalist ben ik een beroepsluisteraar. Voor mij is luisteren een grondhouding geworden, een groter bewustzijn dat van invloed is op alles in mijn leven. Ik geloof dat verfijnd luisteren alle aspecten van ons bestaan versoepelt. En dat als je dat ervaart, dat dan het werkwoord luisteren vanzelf gaat sprankelen. Dan merk je hoe ongelooflijk veel ruimte en plezier luisteren je brengt”.

In mijn boek neem ik mijn lezers mee, langs de zeven sporen waarlangs ik zelf dieper leerde luisteren:

  1. Dieper luisteren naar je lichaam
  2. Luisteren naar creativiteit
  3. Geweldloos luisteren
  4. Flow hervinden door te luisteren
  5. luisteren naar je leefomgeving
  6. Luisteren naar het ritme van je natuur
  7. Luisteren met je hart”

Waardering voor stil, luisterend leiderschap

“Als ik me voor dit en de komende jaren iets mag wensen, dan is het dat kinderen, pubers en studenten luistervaardigheden kunnen opdoen in het klaslokaal en de collegezaal. Dat er ruimte voor komt in het onderwijs, zodat jonge mensen bewust kunnen ervaren wat leren luisteren naar jezelf en anderen je brengt, en dat het een groot voordeel is als je dieper kunt luisteren. We zouden alleen al expliciet onze waardering kunnen uitspreken voor kinderen die van nature liever luisteren dan verbaal aanwezig te zijn, zodat ze horen dat hun observerende gedrag een kwaliteit is.”

We mogen twee exemplaren van Cathelijne’s mooie boek over de oneindige potentie van luisteren (t.w.v. 17,50 Euro) verloten onder onze nieuwsbrief lezers! Iets voor jou?

Stuur dan een mail met in de titel ‘De eenvoud van aandacht’ naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld in de mail je adresgegevens. De exemplaren worden verloot onder de eerste 10 inzendingen en de namen van de winnaars maken we op onze website bekend.

Uiteraard kun je het boek hier ook direct bestellen

Over de schrijfster

Cathelijne Esser is schrijfster, redacteur en freelance journalist. Het liefst schrijft ze artikelen over de relatie tussen mens en natuur en onze innerlijke natuur o.a. voor Onkruid, Schrijven magazine, Dans magazine, Happinez, Yoga magazine, Yoga International, Liefke, vakblad Inct, Puur magazine. Zij is coauteur van het boek: Wat heb jij gedroomd vannacht?

Zoek je een luistertraining?

Kijk dan in onze agenda of onze luistertraining Ik Luister Je Groot iets voor je is!

 

 

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *