De eerste 1000 dagen – door Tessa Roseboom I Winnaars

De winnaars van het boek de eerste 1000 dagen – Het fundamentele belang van een goed begin vanuit biologisch, medisch en maatschappelijk perspectief door Tessa Roseboom zijn: Laurie Jansen en Astrid van der Duis. Van harte gefeliciteerd het boek komt zo snel mogelijk naar jullie toe!

door Petra Hiemstra, 28 augustus 2018

It is easier to build strong childern than to repair broken men – Frederic Douglass

Over het belang van een goed begin… de eerste 1000 dagen

In de eerste 1000 dagen van het leven, vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag, worden we gevormd tot wie we zijn. Ons hart wordt aangelegd, ons brein gevormd, onze zintuigen ontwikkelen zich. We hechten ons, beginnen een taal te ontwikkelen, zetten onze eerste stappen. Invloeden in deze periode: van wat onze moeder at tot hoeveel stress ze had, zijn mede bepalend voor de kwaliteit van de rest van ons leven. We weten inmiddels: roken, fijnstof , alcohol, drugs, en zware metalen in het milieu, verslavende stoffen en geneesmiddelen zijn funest voor onze gezondheid en die van de hersenontwikkeling en het functioneren van onze ongeboren kinderen. Het belang van pre-conceptie zorg is daarom groot. Nu begint de standaard verloskundige zorg in ons land pas als alle organen al zijn aanleg en de belangrijkste biologische mijlpalen al gehaald zijn. Vanuit preventieperspectief is dit te laat en wordt een unieke kans gemist. Elke ouder wil het beste voor zijn of haar kind. De vragen die Roseboom oproept in haar boek zijn, in eigen woorden:

Wat kunnen we individueel en collectief doen om alle aanstaande ouders in staat te stellen hun kennis over de impact van hun leefstijl op de toekomstkansen van hun kindje te vergroten? En om hen in staat te stellen om in alle liefde, rust en gezondheid hun kindje te verwekken en om het vervolgens de zorg, aandacht en vitale gezonde voeding te geven zodat het gezond en gelukkig de wereld kan vliegen zodra het daar klaar voor is? 

Roseboom stelt onomwonden: “Omdat vrouwen zwanger worden, bevallen en borstvoeding geven is het logisch dat verlofregelingen primair vastleggen dat vrouwen hun kind een goede start kunnen geven. Maar zeker in vergelijking met Scandinavische landen is het verlof dat vaders in Nederland krijgen voor de geboorte van hun kind ver onder de voor een goede start noodzakelijke maat.”  Zij pleit voor kwalitatief goede en stimulerende kinderopvang voor iedereen.

There is a magic window during pregnancy… It’s time when the desire to be a good mother and raise a healty, happy child creates motivation to overcome incredible obstacles including poverty, instability or abuse with the help of a well-trained nurse – David Olds

In haar boek beschrijft Roseboom vanuit verschillende vakgebieden hoe de omgeving tijdens het vroege leven de groei, ontwikkeling en gezondheid beïnvloedt. En welke gevolgen dit heeft voor de maatschappij. Door deze kennis in context te plaatsen, ontstaat een unieke visie op de oorsprong van gezondheid en gezondheidsverschillen. Het levert overtuigend bewijs voor het fundamentele belang van een goed begin. Investeren in de eerste 1000 dagen levert enorme winst op voor de gezondheid en het welzijn van toekomstige generaties: het is de slimste investering die we kunnen doen, vanuit menselijk, maatschappelijk en economisch perspectief.

Het boek is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over hoe we worden zoals we zijn, en eenieder die wil bijdragen aan optimale ontwikkeling en goede gezondheid van generaties in de toekomst. Dick Swaab gaat in dit boek in op het psychische leed dat een slechte start veroorzaakt: “Verwaarlozing en misbruik van kinderen kan, via epigenetische effecten, de stresssystemen permanent in een hogere versnelling zetten, waardoor het kind later een verhoogde kans op depressies heeft”. Alhoewel wij bij Haagse Hoogvliegers liever spreken over het vermogen van mensen om hun potentie te kunnen inzetten voor onze samenleving als collectief vanuit een breed waardenperspectief, is ook het volgende citaat interessant:

“Tijdens de Human Capital Summit van 2016 in Washington DC benadrukte president van de Wereldbank Jim Yong Kim dat het toekomstig concurrentievermogen van landen in de wereldeconomie afhangt van de mate waarin de jonge generatie in staat is haar potentie te bereiken. De grootste belemmering voor de wereldeconomie is dat een kwart van de kinderen wereldwijd die potentie niet kan ontwikkelen door ondervoeding in de eerste 1000 dagen van het leven, met als gevolg dat ongelijkheid en armoede als het ware in het brein ingebakken zijn. Kortom, de prijs die betaald wordt voor een slechte start is hoog. Niet alleen voor het individu, maar ook voor de samenleving.”

Over de schrijfster – Tessa Roseboom

Tessa Roseboom is hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam. Ze leidt een team van onderzoekers in het AMC. Ze is verbonden aan de onderzoeksinstituten Amsterdam Reproduction & Development en Amsterdam Public Health Research Institute. Eerder schreef ze, samen met Ronald van de Krol, Baby’s van de Hongerwinter (2010).

Bekijk hier het filmpje wat Tessa maakte over de eerste 1000 dagen in samenwerking met RTL nieuws

Is dit boek echt iets voor jou?

Je kunt het boek direct bestellen bij Uitgeverij de Tijdstroom. De Tijdstroom Uitgeverij is een medisch wetenschappelijk uitgeverij die zich met haar multimediale uitgaven richt op de professional (in opleiding) in de gezondheidszorg. Onze vakinformatie- en wetenschappelijke uitgaven worden gebruikt in de professionele markt en in het onderwijs door artsen, psychiaters, psychotherapeuten, psychologen, verpleegkundigen en paramedici. In samenwerking met vakspecialisten ontwikkelen we diverse producten en diensten zoals boeken, tijdschriften, congressen, websites en mobiele applicaties. De Tijdstroom is een onafhankelijke uitgeverij opgericht in 1921. Het kantoor is gevestigd in de Janskerk in Utrecht.

Niet zo’n lezer, maar wil je wel meer weten over wat je kunt doen om jouw kindje de beste eerste 1000 dagen ‘ever’ te geven?

Bekijk dan de documentaire In Utero

De TED Talk van verloskundige Anna Verwaal

28 november – Congres ‘Re-doing healthcare’ I Holistische Zorg

Op 28 november organiseren we samen met vele anderen het congres / de expertmeeting ‘Holistische Zorg’. Het thema excellente hechting zal op dit congres een belangrijke plaats krijgen. Op deze dag komen ongeveer 150-200 happy healthcare givers en hoogvliegers bijeen: de pioniers op het gebied van holistische zorg in brede zin. Samen onderzoeken we welke vervolgstappen we individueel, organisatorisch én collectief kunnen zetten om toe te groeien naar een nieuw, menswaardig ‘heelstelsel’ in 2030. Je bent van hart welkom.

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]