Debat op kantoor I Winnaars

De winnaars van de handleiding ‘Debat op kantoor’ zijn: Jaschenka Aaij-Piet en Herman Nieuwenhuis. Van harte gefeliciteerd. De handleiding komt deze week per post naar jullie toe!

Debat op kantoor – Hoe zet je als organisatie het debat als spelvorm zo in, dat je er meer kennis mee uit je organisatie haalt?

Deze vraag beantwoordt collega Patricia Wouda, ervaren debattrainer, lobbyist en dagvoorzitter, in haar handzame handleiding. Je kunt hieronder je eigen exemplaar bestellen (gratis)

Patricia: “Leidinggevenden willen graag dat hun medewerkers kritisch zijn, dat verwachten zij ook van hun mensen. Toch gebeurt dat veel te weinig. Want niemand durft alles te zeggen, en zeker niet tegen de baas. Zelfs de platste organisatie heeft een hiërarchie: machtsverhoudingen. En die kleuren elke vergadering. En daarmee ook de kwaliteit van de besluitvorming.

Het debat is een spelvorm waarmee je voors- en tegens van plannen-in-wording in kaart kunt brengen, zodat je alle argumenten op tafel krijgt. Juist het formele karakter van een goed debat, helpt leidinggevenden om op een voor iedereen veilige en prettige manier, voor- en tegenspraak te organiseren. Want beide ontstaan, zo ervaren velen, niet vanzelf”.

Hoe werkt dat dan, zo’n debat op kantoor?

Patricia: “In mijn handleiding beschrijf ik de stappen die nodig zijn om een goed debat te kunnen voeren. Dat kan onder deskundige begeleiding, natuurlijk. En je kunt het ook heel goed zelf doen. De stappen zijn simpel. Je deelt teams in, zet het spreekgestoelte klaar, formuleert de stelling, legt (uiteraard) de spelregels uit, geeft deelnemers voorbereidingstijd en instrueert de jury. En dan kan de juryvoorzitter de eerste spreker het woord geven en het debat starten”.

En wat levert zo’n debat nu op?

“Een debat op kantoor kan ervoor zorgen dat medewerkers, omdat ze een specifieke rol krijgen, vrijer spreken. De praktijk leert dat door debat er meer creatieve ideeën en argumenten ter tafel komen en dat ook stille medewerkers verrassend uit de hoek kunnen komen. Behalve veel plezier, meer improvisatievermogen en ervaring in spreken in het openbaar, leveren debatten vooral nieuwe inzichten op, op diverse niveaus: feitelijk, ethisch, gevoelsmatig, qua uitvoerbaarheid en doeltreffendheid. Je leert welke vragen bepaalde voorstellen oproepen en of je die goed kunt beantwoorden. In de praktijk helpt een debat om het begrip voor bepaalde standpunten te vergroten of verdiepen, zodat deze op een hoffelijke manier besproken kunnen worden. En natuurlijk om uiteindelijk goed gewogen besluiten te nemen, waarvoor voldoende draagvlak bestaat”.

Over de schrijfster: Patricia Wouda

Patricia Wouda studeerde politieke filosofie en ethiek in Amsterdam. Ze werkte als perswoordvoerder en lobbyist in de politiek en in het bedrijfsleven. Ze is gespecialiseerd in beinvloeding, debat en integere besluitvorming en oprichter van trainingsbureau Public Performance.

Deze Handleiding voor een debat op kantoor echt iets voor jou? Bestel ‘m gratis!

Je kunt de handleiding gratis bestellen bij Patricia Wouda – info@publicperformance.nl I Public Performance.

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]