Die Feder van Britta Teckentrup I Prachtig prentenboek voor jonge hoogvliegers

Die Feder – Ein wunder der natuur

Die Feder – Een boekbespreking over een Duits boek? Ja. Diegenen die mij beter kennen weten dat ik een grote liefde koester voor woorden, verhalen, talen, dialecten en poëzie. En voor gesproken en geschreven woorden in het Fries, Limburgs, Engels, Duits en Spaans in het bijzonder. Deze zomer zag ik bij een museumbezoek aan de Starnbergersee, nabij München, dit werkelijk prachtige prentenboek liggen. Ik sloeg het open en was… verkocht. Sommige boeken zijn gewoon zo mooi, dat de schoonheid ‘an sich’ al reden genoeg is voor aanschaf! Het af en toe een paar bladzijden bekijken, zoals je dat doet bij een tafelboek, voegen a la minute intense vreugde aan je leven toe. Ik laat je er in dit artikel graag kennis mee maken. En… we mogen maar liefst 3 exemplaren verloten! Wellicht een prachtig kerstcadeau voor jezelf of voor een taal/kunstminnende junior hoogvlieger in je leven?

boekbespreking door Petra Hiemstra, 10 december 2018

Die Feder – Plumonologie als onderdeel van Omithologie

Kunstboek voor kinderen (en volwassenen) – Vooralsnog is het boek ‘Die Feder’ van Britta Teckentrup, een zeer gewaardeerde en veelvuldig bekroonde van origine Duitse schrijfster en kunstenaar die nu in Londen woont, enkel in het Duits en Engels verkrijgbaar. Het schitterend geïllustreerde boek vertelt alles over veren en biedt volop inspiratie om samen over te praten. Het boek vertelt over hoe het voor vogels mogelijk is om naar de hemel op te stijgen en te vliegen. En over ‘plumonologie’, het wetenschappelijke deelgebied dat het ontstaan, de evolutie, de opbouw, de structuur, de aerodynamica en de contouren van veren onderzoekt. Vogelkundigen hebben maar liefst 40 functies van veren vastgesteld. Wist je dat het totale gewicht van veren het drievoudige kan zijn van het skelet van de vogel? En dat de gekuifde argusfazant, de met zijn 1,73 m lange veren, de langste veren heeft van alle in het wild levende vogels? En welke vogel de meest dichte verenvacht heeft?

Wetenswaardigheden voor hoogvliegers

Wat kunnen wij, volwassen hoogvliegers, nu van dit boek over vogels en veren leren? Het eerste is wellicht: hoe effectief benutten we de thermiek: de warmte-kracht die ons doet opstijgen? Wat of wie geeft ons warmte? En hoe goed zetten we die in? Vele vogels zijn gespecialiseerd in het benutten van thermiek om lange glijvluchten te maken, die nauwelijks energie verbruiken. Anderen hebben een ‘waterafstotend’ laagje, dat het mogelijk maakt om moeiteloos behaaglijk warm én op water te blijven drijven. Kolibries zijn gespecialiseerd in het maken een 8-tje, waardoor ze zowel bij de op- en neerslag van de vleugels wind verplaatsen, en zo ze op hun plek kunnen blijven als ze nectar uit bloemen willen zuigen. Tevens dragen kolibries bij aan kruisbestuiving van bloemen. Uilen zorgen ervoor dat hun prooien hen niet horen. Hun stille-vlucht-ontwerp kan wellicht dienen ter inspiratie voor de luchtvaart van de toekomst?

De meeste vogels besteden dagelijks zorg aan ‘veren hygiëne’ en wisselen jaarlijks van verenkleed. Gemiddeld duurt zo’n verenwissel 5 tot 12 weken. In deze periode zorgen vogels ervoor dat ze slechts zoveel veren loslaten, om ook tijdens  dit proces te kunnen blijven vliegen.

En ondernemers onder ons kunnen mogelijk nog wat leren van rode paradijsvogels. Deze vogels voeren, naar het schijnt, een spectaculaire balts op. Zij combineren de wil om partners voor zich te winnen met een grote attractiviteit.

Veel hoogvliegers houden van woorden en schrijven

En dat is niet zo gek, vertelt Teckentrup, want vogelveren zijn eeuwenlang gebruikt voor het opschrijven en vertellen van verhalen. Het Engelse woord voor ‘pen’ stamt af van het Latijnse woord ‘penna’ wat weer afstamt van het woord voor veren.  Ook het Franse woord ‘plume’ kan zowel ‘veer’ als ook ‘pen’ betekenen. Uit de geschiedenis weten we dat Leonardo da Vinci (1452-1519), hoogvlieger van de hoogste klasse, als één van de eersten een helikopter en vliegtuig ontwierp . Zijn dromen werden pas in 1852 werkelijkheid toen George Cayley een eerste vlucht maakte van 183 meter. Geduld is voor sommige ver-vooruit-vliegers-en-voelers dus een schone zaak. Een boek als dit veraangenaamt in ieder geval de ’tussentijd’.

Die Feder – echt een boek voor jou? We mogen drie exemplaren t.w.v. 20 Euro verloten!

Schrijf een mail met in de titel ‘Die Feder’ naar petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld in de mail je adresgegevens. De drie boeken worden verloot onder de eerste 10 reacties na publicatie van onze nieuwsbrief rond dit thema. Uiteraard gaan we zeer zorgvuldig om met je gegevens. Enkel de namen van de winnaars worden in het kader van transparantie op onze website vermeld.

Uiteraard kun je dit boek ook bestellen bij b.v. Amazon.de of in het Engels – Birds and their feathers @ Bol.com

De exemplaren van dit boek Die Feder worden vriendelijk ter beschikking gesteld door uitgeverij Prestel. “Der international tätige Prestel Verlag publiziert Titel zu den Themen Kunst, Architektur, Fotografie, Mode und Design sowie Kinder- und Jugendbücher aus dem Bereich Kunst und Architektur in deutscher und englischer Sprache. Das Spektrum des Buchprogramms umfasst Museumskataloge, Museumsführer, Künstler- und Architektenmonografien”.

 

 

 

 

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]