Diep werken maakt je ondernemerschap waardevoller

Succesvol en ’s avonds vrij – een utopie?

Diep werken maakt je ondernemerschap waardevoller – “Mijn scriptie schrijven, ik herinner het me nog goed. Een heerlijk onderwerp, maar wat vond ik het moeilijk om mezelf urenlang op te sluiten en geconcentreerd te werken… Dat was in 1996. Tegenwoordig verlang ik als ondernemer juist naar die urenlange afzondering, compleet gefocust op mijn werk”.

door Lisette Geel, 17 mei 2018

Vluchtigheid versus hoogvliegen

We leven in een vluchtige wereld waarin je je als ondernemer gemakkelijk kunt verliezen. Maar dat is niet de wereld van wetenschapper Cal Newport. Hij is erin geslaagd om een groot deel van zijn tijd te werken in opperste concentratie. Dit levert hem een enorme productie aan wetenschappelijke artikelen op (naast de rest van zijn werk). Bovendien houdt hij zijn avonden vrij voor zijn gezin en andere zaken. Hoe doet hij dat? Daar schreef hij het boek Deep work – diep werk – over.

Diep werken laat je met gemak bergen verzetten

Deep work gaat over geconcentreerd werken aan vooraf gedefinieerde werkzaamheden. De schrijver laat zien hoe je op die manier bergen kunt verzetten; niet alleen neemt je productiviteit toe, maar ook de kwaliteit van je werk. Dit zorgt voor vervulling in je werk én je leven.

Wat is diep werk?

Newport omschrijft diep werk als: “Professionele activiteiten die het uiterste van je cognitieve vaardigheden vergen en die in en toestand van afleidingsloze concentratie worden uitgevoerd.”

Dat betekent: geen telefoon, geen mails, geen social media en geen vragen van andere ondernemers. En – wanneer je thuis werkt – geen gezinsleden die een beroep op je doen. Het vraagt om discipline en doorzettingsvermogen. Het vraagt om anders werken dan veel mensen om je heen. Niet beter, niet slechter: anders.

Succesvol én ’s avonds vrij – een utopie?

Als ondernemer en zzp’er werk ik graag en veel. Ik heb namelijk prachtig werk en bovendien ben ik nieuwsgierig naar alles wat ik tegenkom. Maar ’s avonds werken doe ik liever niet. Vanwege een chronische aandoening moet ik mijn energie bewaken en zorgen voor voldoende ontspanning. Bovendien wil ik er dan ook graag voor mijn gezinsleden zijn. Met plezier werken, succesvol zijn, genoeg aandacht hebben voor je liefsten én ’s avonds vrij leek me lange tijd een utopie. Hoe doet Newport dat?

Het is de wetenschapper gelukt om afleidingen te elimineren en zijn diepe werk leidend te laten zijn. De rest plant hij eromheen. Hierdoor is hij in staat – zelfs al werkt hij nooit na half zes ‘s middags – meerdere wetenschappelijke artikelen per jaar te schrijven naast de rest van zijn werk. En soms dus zelfs een boek.

Cal Newport zegt dat als je dagelijks 3-4 uur onafgebroken diep kunt werken (en voor de duidelijkheid: diep werken gaat dus niet over e-mails beantwoorden, presentaties in elkaar zetten of telefoontjes plegen), je aanmerkelijke prestaties kunt leveren.

Kwaliteit is het uitgangspunt

De methode die Newport beschrijft is feitelijk timemanagement, maar dat is geen doel op zich. Bij Newport gaat het om tijd vrijmaken om werk van belang te doen. De kwaliteit van het werk is het uitgangspunt. Hij laat zien hoe er een tendens is naar oppervlakkig werk en dat wij mensen nu eenmaal kiezen voor gemakkelijk werk en afleiding. Hoe kun je nu toch zorgen voor aanmerkelijke resultaten zonder een workaholic te worden? Door de uren die je bezig bent zo geconcentreerd mogelijk in te vullen.

Kies, train, concentreer, reflecteer en… VIER!

Voor mij als ondernemer was zijn belangrijkste uitgangspunt: kies een of enkele zeer belangrijke doelen die je met je werk wilt bereiken en zet een (krappe) deadline. Juist deze deadlines zorgen ervoor dat ik nu tijd inplan om mijn belangrijkste doelen te behalen en al het overige eromheen te plannen. Dat betekende voor mij wel even zoeken: hoe rigoureus wilde ik daarin zijn? Helemaal geen mail meer beantwoorden en geen afspraken maken, bleek voor mij niet haalbaar. Wel kan ik zorgvuldiger en realistischer met mijn tijd omgaan. Ik check nu nog maar twee keer per dag mijn mail, kijk alleen ’s morgens een keer op de social media-kanalen en laat mijn opdrachtgevers weten wanneer ik bereikbaar ben.

Leer afleiding af

Drie tot vier uur per dag is het maximale wat de meesten aankunnen voor diep werk en dat is in het begin echt wel even wennen. Newport raadt aan om te beginnen met eenmaal per week als je het niet gewend bent en dit langzaam op te voeren. Hij legt uit hoe we het ontwend zijn om ons te concentreren. Gelukkig is het goede nieuws dat we het kunnen leren. Maar zeker als je, net als ik, gewend bent aan afleiding kost dat even tijd. Eigenlijk train je twee dingen: concentratie en toewijding en daarnaast ‘het afleren van je laten afleiden’. Thuis weten ze inmiddels wanneer ik niet of juist wel gestoord kan worden…

Het trainen van je concentratie doe je door eerst te bepalen hoeveel uren je aan diep werk kunt besteden en door deadlines te stellen. Vervolgens ga je in die periodes extreem intensief aan de slag. Om te zorgen voor succes geeft Newport vier tips:

  • Focus op een of enkele belangrijk doelen. Kies er niet te veel.
  • Meet je gedragingen plaats van het resultaat. Stel dat je over een half jaar een boek af wilt hebben. Je werk van elke dag is lange tijd niet zichtbaar als resultaat. Echter; je kunt wel nagaan of je iedere dag de gewenste uren werk erin stopt. Als dat niet het geval is, kun je direct ingrijpen.
  • Houd een scorebord bij ter motivatie. Het geeft een goed gevoel om dagelijks of wekelijks een kruisje te zetten voor de keren dat het gelukt is om diep te werken.
  • Zorg voor regelmatige (wekelijkse) reflectie: zit je nog op schema, lukt het je om te doen met je tijd wat je met jezelf of je collega’s had afgesproken?

Diep werken gaat niet over rozen

In ondernemerschap gaat het over drie P’s (meestal): Poen, Pret en Prestige. Of het ook over passie gaat? Newport zegt daarover:

“Passion is not something you follow. It’s something that will follow you as you put in the hard work to become valuable to the world”

Het me eigen maken van de hierboven beschreven technieken is een behoorlijke uitdaging, iedere dag opnieuw. Wel vormt het de basis voor mijn liefdevolle leiderschap en maakt het mijn ondernemerschap makkelijker door de duidelijke focus: letterlijk en figuurlijk. En als ik die even kwijt ben? Dan begin ik gewoon weer opnieuw. Diep werken is immers niet hard werken, maar zacht werken. Het blijkt gelukkig geen utopie, maar een haalbaar ideaal. Tot vreugde van mezelf, mijn idealen en mijn gezin.

Meer lezen over diep werken of over Lisette?

Wanneer je aan de slag wilt met diep werk, lees dan het boek.

Wie is Lisette Geel?

“Ik zoek, vind en verwoord de identiteit van organisaties en professionals. Mijn werk is het om die rode draad samen met jou en/of je organisatie te vinden en om er woorden aan te geven. Ook leer ik je om te gaan staan voor deze kracht en naar buiten te treden met een boodschap die past bij wie je bent.

Als vanzelf word ik getrokken naar de essentie – ‘dat wat er is’. Waar gaat het nu écht om in werk en leven? Hoe maak je het verschil in de wereld? Als ik daarin nieuwsgierig kan zijn, ben ik op mijn best. In mijn werk houd ik me daar op verschillende manieren mee bezig: als identiteitsadviseur en coach, maar ook als schrijver en fotograaf.” www.lisettegeel.nl – Een heldere blik, een helder verhaal

 

 

 

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]