Durf te kiezen I De beste beslissingen beginnen met een goed debat

In zijn nieuwste boek Durf te kiezen presenteert debatleider en directeur van de DebatAcademie Gijs Weenink 21 stellingen waar elke organisatie over moet debatteren. Aanbevolen voor iedere professional, leidinggevende, manager, proces- of projectleider die zijn of haar persoonlijke debatvaardigheden wil verbeteren ten behoeve van betere besluiten in de eigen organisatie.

door Petra Hiemstra, 21 mei 2018

Keuzes hebben consequenties. Niet kiezen ook.

Gijs: “We moeten in Nederland leren dat weerstand prima is. En dat onenigheid en debatteren simpelweg leiden tot nieuwe inzichten. Laten we alsjeblieft stoppen met al die pogingen om ‘draagvlak te creëren’, ‘gedragen visies’ te formuleren en ‘de neuzen dezelfde kant op te krijgen’. Laten we in plaats daarvan debatteren op het scherpst van de snede en heldere keuzes maken.

Ik zie in de praktijk dat niet kiezen leidt tot cynisme: wat wil deze organisatie nou eigenlijk? Als mensen niet weten welke kant het bedrijf op gaat, stopt hun motivatie vanzelf. Een directie die niet kiest, verliest autoriteit en geloofwaardigheid. Een directie die wel durft te kiezen, geeft daarentegen helderheid en richting. Die erkent dat er verschillen zijn, maar durft dor te zetten. Dat scheelt ook veel tijd; als we weten dat de richting ‘duurzaamheid’ is, is de vraag of we gaan investeren in nieuwe leaseauto’s snel gemaakt.”

Durf te kiezen vraagt van Liefdevolle Leiders dat zij 7 D’s beheersen

Het Debat is een van de 7 vaardigheden, toevallig allemaal beginnend met een D: Dromen, Debatteren, Discussiëren, de dialoog voeren, Dilemma’s bespreken, Diep Luisteren en de Diepe Democratie, die iedere Liefdevolle Leider moet beheersen voor de een succesvolle planvormingsfase van processen en projecten.

Een debat brengt alle voors en tegens van een bepaald plan of voorstel goed uitgewerkt in beeld, zodat hij/zij/het MT/het team op basis van deze goed onderbouwde argumenten, een goed gefundeerd en gewogen besluit kan nemen. Juist door de spelvorm van het debat, krijgen ook de ‘stille stemmen’ (net als in Deep Democracy) de ruimte. Door medewerkers uit te nodigen een bepaalde spelpositie (voor of tegen) in te nemen, kan een debat gevoerd worden over de inhoud, argumenten en de onderbouwing daarvan. Zo worden feiten van meningen gescheiden en blijft de organisatie ‘hard op de inhoud’ en ‘zacht op de personen’.

Durf te kiezen betekent pijn durven doen

Nelson Mandela stelde ooit:” Een ware leider legt een besluit niet op, maar zorgt ervoor dat mensen het zichzelf opleggen”. Keuzes hebben consequenties. Dat is onmiskenbaar. Ook Liefdevol Leiderschap, waar wij onze Hoogvliegers in opleiden, betekent: pijn durven doen door het nemen van heldere besluiten. Al wordt die pijn verzacht doordat iedere LL tegelijkertijd óók een helder Positief Toekomst Perspectief of een Positieve Waarde Propositie voor de organisatie presenteert. Dit doet hij of zij op basis van de biografie van de organisatie, de onderneming, het project, de wijk of het land. Zo’n biografische basis verbindt de eigen organisatorische geschiedenis met nieuw perspectief. Dit maakt het voor iedere betrokkene makkelijk(er) om het beste van zichzelf te geven aan de nieuwe organisatiedoelstellingen en zich met plezier in te zetten voor de nieuwe voorgestelde koers of richting.

Weenink: “De meeste organisaties kennen maar twee manieren om vraagstukken op te lossen. De eerste manier is een consultant inhuren. Zo’n consultant peilt de meningen in de organisatie, maakt hiervan een samenvatting en stelt één of enkele oplossingen voor aan de directie. vervolgens wordt er één gekozen en geïmplementeerd. De directie heeft het gevoel dat het probleem is opgelost, maar eigenlijk weet men helemaal niet of dat gevoel in de hele organisatie wordt gedeeld. De tweede manier om vraagstukken in de organisatie op te lossen is om te gaan vergaderen. Als een manager de voortgang van een project wil bespreken, zet hij vijftien mensen rond een tafel. Die bespreken dan de voortgangsnotitie Kwaliteitsimplementatie 3.0…”Dat kan anders, dat kan beter.

In een debat wordt duidelijk waar iedereen staat

Weenink: “Een debat voorkomt dat de hete aardappelen eindeloos worden doorgeschoven, doordat op het scherpst van de snede met elkaar gesproken wordt. De consequenties van iedere beslissing worden helder voor alle betrokkenen, zodat klip en klaar is wat er precies met bepaalde begrippen bedoeld wordt of welke grenzen er gelden.

Het debat benut de wijsheid in de eigen organisatie

In zijn prachtig vormgegeven boek bespreekt Gijs allereerst wat je organisatie nodig heeft om een goed debat te organiseren. Zo dienen de stellingen waarover gedebatteerd wordt aan specifieke voorwaarden te voldoen om tot een succesvol debat te leiden. En vergt het aandacht van alle betrokkenen om samen een ‘heilig veilige praat- en luisterruimte’ te creëren.

Van het MT of de directie vraagt het organiseren van een debat, dat hij/zij de ‘wisdom of the crowd’ oftewel: de wijsheid binnen de organisatie wil benutten en omarmen. En dat zij bereid is of zijn om licht te laten schijnen op eventuele persoonlijke of organisatorische blinde vlekken.

Vervolgens laat Weenink 21 stellingen over thema’s die iedere organisatie raken, de revue passeren. Ik noem er drie als voorbeeld:

  • Iedereen bij deze organisatie moet maximaal vier jaar op een functie zitten.
  • In onze organisatie werken we maximaal acht uur per dag.
  • We schaffen het managementteam af.

Consequent laat hij zien wat voorstanders over deze stellingen te melden hebben, hoe tegenstanders erover denken en wat de praktijk uitwijst.

Dit is een zeer waardevol boek voor iedere leidinggevende, manager, proces- of projectleider die zijn of haar persoonlijke debatvaardigheden wil verbeteren ten behoeve van betere besluiten in de eigen organisatie!

We mogen twee exemplaren van ‘Durf te kiezen – 21 stellingen waar elke organisatie over moet debatteren’ t.w.v. 25 Euro verloten onder onze (nieuwsbrief)lezers – Iets voor jou?

Stuur dan een mail met in de titel #Durf te kiezen naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld je naam en adresgegevens in de mail. De boeken worden verloot onder de eerste 10 reacties en de namen van de winnaars worden op onze website gepubliceerd in het kader van transparantie.

Je kunt het boek uiteraard ook direct bij Uitgeverij Haystack bestellen. Uitgeverij Haystack is gespecialiseerd in originele en toegankelijke, Nederlandstalige boeken voor managers, ondernemers en professionals. Een managementboek van Haystack herken je aan een oorspronkelijke en actuele invalshoek, een toegankelijke stijl, een eigentijdse vormgeving en een menselijk gezicht.

Wil je je bekwamen in de edele kunst van het debatteren?

23 juni 2018 – Kijk dan of deze debattraining ‘Overtuigen in het openbaar’ bij onze collega organisatie Horus Debat uit Delft iets voor je is. Meld organisator Gerrit Jan Valk graag dat je via ons komt, dan word je extra warm onthaald!

9 juli 2018 – Wil je vooral leren hoe je weloverwogen besluiten kunt nemen bij Duivelse Dilemma’s? Dan bevelen we deze dagtraining aan.

Na de zomer – Ben je specifiek geïnteresseerd in een debattraining door Gijs Weenink zelf en wil je dat doen in goed gezelschap van collega hoogvliegers? Laat het weten, dan plannen we na de zomer een training in en kun jij je als eerste inschrijven. Alle debat-, communicatie- en excellent onderhandelen trainingen die Gijs eerder bij ons heeft verzorgd, waren steevast binnen mum van tijd uitverkocht. Dus schrijf je in voor onze nieuwsbrief of houd onze agenda in de gaten.

Ik denk dat debatteren de waardevolste training is voor de politiek, het recht, het bedrijfsleven of voor maatschappelijke instellingen en overheden. Een goede debater bestudeert naast de eigen argumentatie ook de te verwachten argumenten van zijn opponent. Ik zou willen dat we meer aan debatteren doen in organisaties dan we nu doen. –  John F. Kennedy

 

 

 

 

 

 

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]