Duurzaam geluk ligt onder een dun laagje pijn I Persoonlijk Leefstijlplan

Duurzaam geluk – Als je je energieniveau, stemming, geluksniveau, gewicht, stoelgang, zelfwaardering, kwaliteit van slaap en mate van stress een cijfer geeft, ben je dan tevreden? Het nieuwe vakgebied dat de invloed van je omgeving en je gedrag op het activeren van genen bestudeert, wordt epigenetica genoemd. Het laat zien dat alles wat je doet, eet, drinkt of denkt, je sterker of zwakke kan maken. Arts en ondernemer Richard de Leth, bekend van zijn OERsterk methode, boeken en diensten, is een van de voorlopers als het gaat om Leefstijlgeneeskunde in Nederland. Recentelijk heeft hij een prachtig Persoonlijk Leefstijlplan boek geschreven dat je helpt om, in zeer overzichtelijke stappen, progressie te boeken op de terreinen die jij wilt. Zo kun je in ‘babysteps’ toewerken naar een gezond en gelukkig leven, terwijl je ook nog geniet van het proces.

door Petra Hiemstra, 16 juni 2018

Persoonlijk Leefstijlplan – Investeer in jezelf

Duurzaam geluk en gezondheid komen een stuk dichterbij met deze 7 gulden leefstijlregels die, volgens De Leth, zorgen voor een OERsterke leefstijl:

  1. Beweeg vóórdat je ontbijt
  2. Vermijd lang stilzitten
  3. Varieer je omgevingstemperatuur
  4. Zorg voor diepe ontspanning
  5. Slaap minimaal 7 uur
  6. Visualiseer je creativiteit
  7. Wees kritisch op de selectie van je vriendengroep

Wat me in dit boek van De Leth aanspreekt is dat hij zo helder het ‘waarom’ van zijn leefstijladviezen uitlegt. Zelf schrijft hij daarover: “De juiste kennis zorgt voor bewustzijnsverandering en stimuleert tot het zetten van de eerste stap.” En eerlijk is eerlijk: door juist op al deze zeven gebieden kleine stappen aan te geven, die absoluut haalbaar zijn, maakt hij het zijn lezers zo makkelijk mogelijk. En dat is extra aantrekkelijk omdat we evolutionair gezien een natuurlijke voorkeur voor zoet en zout hebben, graag lui zijn en en ook nog een voorkeur hebben voor het reageren op impulsen. Deze zaken maken, zo weet ik uit eigen ervaring, het niet makkelijker om gedrag te veranderen.

Richard schrijft: “Uitvindingen hebben zware taken van de mens overgenomen, waardoor we steeds meer onze hersenen in plaats van onze spieren gebruiken. Alle ontdekkingen hebben ons leven verrijkt, maar als je er geen grenzen aan stelt, verzwakken ze gezondheid en welzijn. Comfort is nu de grootste voorwaarde voor welvaartziekten. De omgeving nodigt inactiviteit en overconsumptie uit en speelt in op biologische mechanismen die je door evolutionaire selectie hebt verkregen: ze hielpen je om te overleven, maar maken je nu juist ziek. Het lichaam is niet ontworpen om te veel te eten en stil te zitten.”

Het oerbrein versus het mensbrein

Een grappige vondst in het boek is de manier waarop De Leth zeer herkenbare gedachten uit het ‘Oerbrein’ naast die van het ‘Mensenbrein’ plaatst. Het oerbrein wil zich comfortabel voelen en biedt weerstand tegen verandering. Het houdt je het liefst gevangen in je comfortzone, in wat je al kent en weet. Een nieuwe weg inslaan betekent immers het onbekende betreden en risico’s nemen om een nieuwe toekomst te creëren. Naast zelfwaardering is je mensbrein je belangrijkste hulpmiddel om heldere doelen te stellen en deze te behalen. Je mensbrein helpt je om de neigingen van je onrustige oerbrein te doorzien en deze liefdevol en accepterend tegemoet te komen.

Je oerbrein denkt: ja, tuurlijk neem ik ook een sorbet als jij er een neemt.
Je mensenbrein denkt: heb jij ook dorst? Laten we een Spa rood nemen.

Je oerbrein denkt: koud afdouchen? Ben je gek of zo?
Je mensenbrein denkt: het is even doorbijten, maar na een koude douche voel ik mij energieker en helderder dan ooit.

Je oerbrein denkt: ik kan niet rusten, want mijn bureau ligt vol en mijn mailbox loopt over.
Je mensenbrein denkt: eens per week reserveer ik een dag in mijn agenda om te lummelen.

Duurzaam geluk ligt onder een dun laagje pijn

Om meesterschap te bereiken in welk vakgebied dan ook, is naast een lange termijn visie ook veel oefening nodig, waarbij fouten maken mag! De Leth geeft diverse tips over hoe je je sociale en fysieke leef- en werkomgeving zo kunt inrichten dat deze je instincten zo min mogelijk uitlokken. Positief geformuleerd: kleine dagelijkse successen en een steunende supportgroep maken het veel makkelijker om  jouw dromen en doelen te realiseren. Een Persoonlijk Leefstijlplan met concrete, haalbare doelstellingen, is daarbij een helpend en noodzakelijk kompas om je naar het gewenste resultaat te loodsen. Zoals Napoleon Hill al zei: Een opgever wint nooit en een winnaar geeft nooit op’.

Gratis videocursus

Op www.persoonlijkleefstijlplan.nl vind je een 3-delige videocursus voor meer verdieping in de pijlers die hierboven beschreven zijn.

Is dit boek ‘Persoonlijk Leefstijlplan – voor een gezond en gelukkig leven’ echt iets voor jou? We mogen twee exemplaren verloten!

Stuur dan een mail met in de titel: Persoonlijk Leefstijlplan naar petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld in de mail je adresgegevens. We mogen twee exemplaren verloten onder de eerste 10 reacties op onze nieuwsbrief waarin dit artikel gepubliceerd wordt. De namen van de winnaars worden bekend gemaakt op onze website.

Je kunt dit boek natuurlijk ook direct bij De Leth bestellen. De kostprijs is 20 Euro. Wil je dat of wil je vrijblijvend het inkijkexemplaar bekijken? Klik dan hier.

Deze boeken worden je aangeboden door Bertram+De Leeuw Uitgevers. Bertram + de Leeuw Uitgevers is een zelfstandige uitgeverij die gespecialiseerd is in commerciële non-fictie titels. Zij zijn geïnteresseerd in uitgesproken en originele boeken die tegelijk commercieel interessant zijn (bestsellers). Boeken die ertoe doen, boeken die maatschappelijke betekenis hebben. Boeken die zich ook stilistisch onderscheiden van de grijze middenmoot. Met hun auteurs gaan zij een partnership aan: een joint-venture waarbij alle boekopbrengsten op 50-50 basis worden gedeeld. Een formule die voor alle partijen zeer vruchtbaar blijkt te zijn.

‘Als je de manier waarop je routine zaken doet, verandert, sta je toe dat er een nieuw mens in je groeit’.
Paulo Coelho

 

 

 

 

 

 

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]