Een hoogvlieger, ik? Vijf kenmerken van extra intelligente mensen.

Verleid jezelf tot extra intelligentie

Veel hoogvliegers uit onze praktijk herkennen zich niet automatisch in het label ‘hoogbegaafd’. Terwijl ze wél bovengemiddeld snel denken, ondernemend zijn én daarnaast ook nog bereid zijn anderen vooruit te helpen. Vanuit theorie en praktijkervaring hebben Willem Kuipers en Annelien van Kempen in 2001 vijf karakteristieke eigenschappen voor mensen met ‘extra intelligentie’ benoemd. Zij noemen deze mensen ‘Xi-ers’:

 1. Intellectueel vaardig, kan niet tegen onbegrijpelijke stupiditeiten.
  Kan makkelijk complexe problemen hanteren, maar legt ze te compact aan anderen uit, vaak zonder zich dit bewust te zijn. Reageert niet effectief op onbegrip.
 2. Structureel nieuwsgierig, grenzeloze hekel aan dat wat saai of routineus is.
  Wil altijd weten wat ergens achter zit. Stelt routine klusjes eindeloos uit of maakt er fouten in.
 3. Behoefte aan autonomie, vecht of maakt zich klein als die wordt aangetast.
  Kan goed zelfstandig werken. Een controle gerichte baas of klant leidt snel tot disfunctioneren.
 4. Grenzeloos en mateloos in najagen interesses, moeite met loslaten daarvan of met onbegrijpelijke ongeïnteresseerdheid. Kan zich in een probleem vastbijten. Kan ook teveel energie in de verkeerde dingen stoppen.
 5. Onbalans tussen emotioneel en intellectueel zelfvertrouwen, het een is flink hoger dan het ander: Weten dat je gelijk hebt en vrezen dat je het nooit zal krijgen, is de ene variant.Weten dat je je plannen kan realiseren, maar vrezen dat een besluit afhangt van je kennis van de theoretische achtergronden, is de andere variant. Kan lijden aan faalangst, of neiging tot betweteren. Kan zichzelf als niet intelligent bestempelen.

Meer lezen en weten? Klik dan hier.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *