Egregore – Nét voor het ter perse gaan van mijn boek Mag ik je grootluisteren? Vertel! werd ik door collega’s Egbert Brons en Frans Sandbergen gewezen op een interessant begrip en daarmee op een luisterlaag die ik nog niet kende: egregore. Persoonlijke gedachten zijn al bijzondere ‘dingen’, collectieve gedachten zijn dat al helemaal. Je kunt ze niet zien, horen of vastpakken. Maar ze zijn er wel. Wij worden door deze collectieve gedachten beïnvloed en dragen zelf ook bij.
door Petra Hiemstra, 15 augustus 2024
Stel je voor dat jij, als intelligente en goedgezinde persoon, je diep concentreert. Je denkt na over een goed idee en geeft je gedachte(s) vervolgens een bepaalde vorm. Vanuit de vorm of vormen die je gedachtes hebben aangenomen, kun je vervolgens dan anderen vinden, die dezelfde of soortgelijke ideeën hebben. Zo kan er een kring van mensen ontstaan, die allemaal in dezelfde richting denken, maar wellicht wel in andere vormen. Al werkende weg groeit het idee in kracht, ontwikkelt het een astrosoom [astraal lichaam] en wordt een ‘Egregor’ of collectieve entiteit.
Denk bijvoorbeeld aan: de kerstman, de paashaas of de geest van Kerstmis. Dat zijn allemaal positieve egregores, net als de duivel en Magere Hein, die eerder negatieve egregores zijn. Al deze concepten, tradities en entiteiten zijn bedacht en worden in leven gehouden doordat nieuwe generaties er hun gedachte-energie en creativiteit aan toevoegen. Het hoeven dus niet dezelfde mensen te zijn die de energie voeden om de entiteit te laten doorgaan en uiteindelijk onafhankelijk te worden.
Het begrip egregore is afkomstig van het Franse égrégore, dat weer afgeleid is van het Griekse ἐγρήγορος en verwijst, als ik het concept goed begrijp, naar een ‘wakker zijn’ en naar een ‘groepsdenken, groepsbewustzijn of groepsgeloof’ op
collectief niveau. Het is een onbewust ontstane of bewust gecreëerde ‘zelfstandige energetische entiteit’ die kan beïnvloeden en zich ook kan ontwikkelen, hoewel het nooit zelfstandig kan worden. De theosofische Wikipedia-pagina
beschrijft het begrip als volgt:
‘An egregore (pronounced egg’ gree gore) is a group thought-form. It can be created either intentionally or unintentionally, and becomes an autonomous entity with the power to influence. A group with a common purpose like a family, a club, a political party, a church, or a country can create an egregore, for better or worse depending upon the type of thought that created it. […]
Het begrip kreeg meer bekendheid door de Franse auteur Victor Hugo, die het gebruikt in het eerste deel van zijn gedicht La légende des siècles (“De legende van de eeuwen”), gepubliceerd in 1859. In dit werk beschrijft Hugo een personage dat “de kunst verstaat om demonen, vampiers en egregores op te roepen”.
In zijn artikel Understanding the Occult – What is an Egregore biedt Theron Dunn 4 aanvullende definities aan:
1. “Een energieke astrale vorm die bewust of onbewust door menselijk handelen wordt voortgebracht. In het bijzonder, (a) een sterk gekarakteriseerde vorm, meestal een archetypisch beeld, geproduceerd door de verbeeldingskracht en emotionele energieën van een religieuze of magische groep gezamenlijk, of (b) een astrale vorm van welke aard dan ook, opzettelijk geformuleerd door een magiër om een specifieke kracht te dragen.
2. “van een Grieks woord dat “wachter” betekent – een gedachtevorm gecreëerd door wil en visualisatie. Een groeps-egregore is de kenmerkende energie van een specifieke groep magiërs die samenwerken en dezelfde gedachtevorm of energievorm creëren en bouwen.
3 “Elk symbolisch patroon dat als brandpunt voor menselijke emotie en energie heeft gediend, zal in de loop van de tijd een eigen egregore opbouwen. Hoe meer energie er in zo’n patroon wordt gestopt, hoe krachtiger de egregore die zich eromheen zal vormen. De goden en godinnen van elke religie, vroeger en nu, bevinden zich in het centrum van een enorme egregore die belast is met specifieke soorten macht. Deze kracht wordt gedefinieerd door en gecontacteerd door de traditionele symboliek van de godheid in kwestie.
4 “Een egregore is een engel, soms wachter genoemd; in het Hebreeuws is het woord ir.
Graag!
Mail naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl