Hooggevoelige / hoogsensitieve mensen zijn vaak gewetensvolle, harde werkers, begaan met anderen, vredezoekers en denken graag diep over het leven na. Herken je je in een of meerdere van onderstaande kenmerken?
Je bent je zeer bewust van je denken (intelligentie, reflectie, piekeren), handelen en voelen
Je neemt veel subtiele informatie en externe prikkels in je op zoals geluiden, lichaamstaal, gesprekken, geuren, drukke straten en sferen die andere mensen minder snel opnemen.
Je weet van jezelf dat je gevoeliger bent en minder kunt hebben dan de meeste mensen
Je voelt snel aan hoe de sfeer is. Door onuitgesproken negatieve gevoelens van anderen raak je snel van slag. Ook onvriendelijkheid maakt je eerder van streek. Je wilt harmonie en in een omgeving waar die ontbreekt (zakelijk, competitief of vijandig) functioneer je minder goed.
Lees hier meer kenmerken en voedingssuggesties.
Je raakt sneller overweldigd door indrukken, geluiden of drukte
Je leeft meer regels meer dan anderen na om afkeuring en commentaar te voorkomen.
Je hebt het snel door als er iets niet klopt of als er beren op de weg zijn
Je hebt moeite met grote veranderingen
Je voelt mensen, sfeer en stemmingen haarfijn aan. Bent daarnaast is zeer gevoelig voor fysieke of psychische pijnen bij jezelf of anderen.
Je geeft de voorkeur aan oprecht contact, filosofische, diepgaande en spirituele gesprekken boven oppervlakkigheden
Je balanceert steeds tussen je behoefte aan rust en je behoefte aan (zinvolle) uitdaging
je hoort regelmatig dat je je veel te druk maakt of niet zo moet zeuren
Door dit grote (voor)voelvermogen, wat je ook tot een excellente professional of visionaire ondernemer maakt, loopt je fysieke batterij wél sneller leeg en je bent eerder moe dan anderen. Wat ons benieuwd maakt is of en in hoeverre een (aangepast) voedingsschema wel of niet bevorderlijk is voor jouw welzijn. Wat helpt je wel en wat helpt je niet om je hoofd en lijf in balans te houden? We delen in dit artikel enkele voedingstips. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen, tips en adviezen.
Jutta Nebel geeft in haar boek ‘Als je teveel voelt…’ enkele voedingsadviezen, die overprikkeling van lichaam en hersenen kunnen helpen voorkomen:
Verder stelt ze dat HSP’ers vermoedelijk meer lecithine en vitamine B nodig hebben voor hun zenuwstelsel, dit vind je in o.a. soja, noten, oliën of eigeel. Magnesium blijkt bij gespannen zenuwen in grotere hoeveelheden verbruikt. Volkoren producten, zeevis en bananen kunnen daarbij helpen.
Op basis van haar eigen ervaringen raadt ze aan zo min mogelijk:
Andere tips:
Voor meer informatie over HSP en voeding lees de website van Clara Ruizendaal.
Deel je ervaringen graag via de mail Petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl Op basis daarvan nemen we zelf de proef op de som en zullen ook die ervaringen delen.
Part of the secret of success in life is to eat what you like, and let the food fight it out inside – Mark Twain.
“Quality foods provide long-term energy and vitality, but more importantly they provide maximum regeneration from the previous day’s fatique. Thsi helps insure that the hiker will awaken each morning with vigor and anticipation for the new day” – The pacific Crest Trail Hiker’s Handbook (Ray Jardine)