Hoofdgast
Hoe kijkt een Amerikaan naar Nederland? Hoofdgast van de middag is de befaamde historicus, journalist en bestseller-auteur Russell Shorto, auteur van onder meer Amsterdam. Geschiedenis van de meest vrijzinnige stad ter wereld. De zeventiende-eeuwse Nederlandse ideeën over vrijheid en tolerantie zijn volgens hem een belangrijk Nederlands exportproduct: ‘Je ziet ze nog terug in typisch Nederlandse waarden als gedogen, en in Amerikaanse opvattingen over gedogen.’
Andere sprekers
‘Veel neurowetenschappers beschouwen het bewustzijn als een sprookje; er is enkel het brein. Maar zij miskennen de realiteit van lichaam én geest’, aldus Spinozakenner Miriam van Reijen. Ze pleit voor een herwaardering van de geest. ‘Spinoza beschouwt de geest als even werkelijk en bijzonder als het lichaam. Het zijn twee manifestaties van een en dezelfde werkelijkheid.’
Huisarts en neurofilosoof Arie Bos stelt de vraag hebben we een geest? En zo ja, hoe verhoudt die zich dan tot het lichaam? Vanuit bijzondere neurologische ontdekkingen zoals de plasticiteit van de hersenen, houdt Bos een pleidooi voor de vrije geest. ‘Wij zijn niet ons brein; met ons bewustzijn bepalen wij onze hersenen.’
Peter Forshaw, Associate Professor for History of Western Esotericism in the Early Modern Period (Universiteit van Amsterdam) houdt een voordracht over het hermetische wereldbeeld aan de hand van het werk van de christelijk-hermetische filosoof Heinrich Khunrath.
De tegendraadse Engelse geleerde en arts Robert Fludd verbeeldde de werking van menselijke geest en het hermetische wereldbeeld in een reeks ongekend mooie gravures. Esther Ritman, directeur van de Bibliotheca Philosophica Hermetica, over de uitzonderlijke beeldtaal in de geschriften van tegendraadse denkers uit de zeventiende eeuw.
Jan Amos Comenius streefde onophoudelijk naar de verbetering van de menselijkheid van de mensheid, en beschouwde Amsterdam als een ideale vestigingsplaats voor een internationale wijsheidsraad die dit doel kon helpen realiseren. Henk Woldring, emeritus hoogleraar politieke filosofie (Vrije Universiteit Amsterdam), over het pansofische denken van Jan Amos Comenius.
Hans van den Hooff, psychoanalyticus over de werking en betekenis van de twee hersenhelften, de Jungiaanse psychologie en de beeldtaal van de alchemie.
Voor en na het symposium (van 10:00-12:30 en van 17:00-18:30) is een gratis bezoek mogelijk aan de tentoonstelling ‘Goddelijke Wijsheid – Goddelijke Natuur. De Boodschap van de Rozenkruisersmanifesten in de beeldtaal van de 17e eeuw’ in de BPH te Bloemstraat 15, vlak tegenover de Westerkerk.
Datum: zaterdag 7 november 2015
Locatie: Westerkerk, Amsterdam
Tijd: 12.30 tot 17.00 uur
Kaarten: abonnees Filosofie Magazine € 37,50, niet abonnees € 42,50
Bibliotheca Philosophica Hermetica, Stichting Rozenkruis en Filosofie Magazine organiseren het evenement Grootsheid van de geest. Klik hier voor kaarten en alle informatie.