Gedoemanagement door Anne van Barlingen I Blog

Gedoemanagement: Om zeven uur ’s ochtends word ik wakker van bonkende voetstappen op de verdieping boven ons. Wonderlijk, want de buren zijn net verhuisd. Die verdieping staat leeg en gaat opgeknapt worden. Maar het klussen begint pas eind van het jaar, zo is ons verteld. Niet dus. Het slopen begint nu, vandaag, om zeven uur ’s ochtends.

Ik ben boos, heel boos. Sterker nog, irrationeel boos. Want ik heb nog niet ontbeten, laat staan koffie gehad. Als ze dan om kwart over zeven beginnen met hameren en zagen, is het genoeg. Ik stampvoet naar boven. De deur staat open, en ik stamp naar binnen. Klusjesman 1 is de klos. Zich van geen kwaad bewust is hij met een elektrische zaag een deurpost te lijf aan het gaan.

Ik ga in de deuropening tegenover hem staan, armen over elkaar, donderwolk opgeladen, dodelijke blik in de aanslag. Die blik vuur ik af op het moment dat hij opkijkt, en zich realiseert dat hij bezoek heeft. Hij zegt ‘goedemorgen’. Ik vraag wat hij in piepsnaam aan het doen is. Hij zegt ‘slopen’. Hij is duidelijk wakkerder en meer ad rem dan ik.

Klusjesman 2 en 3 gaan intussen vrolijk door met herrie schoppen. Herrie, lawaai, drukte, gedoe. En dat is niet hun probleem, dat is mijn probleem. Maar klusjesman 1 ziet zich nu geconfronteerd met mijn innerlijke ochtendfurie. En dat is wel zijn probleem.

Maar in plaats van een tegenaanval, een empathie-offensief of een kleinerende bagatellisatie, doet hij niets. Hij vraagt wat ik wil. Ik zeg ‘rust’. Dat kan hij niet leveren, hij doet gewoon zijn werk. Andere behoefte: ‘Heel hard schelden’. Hij geeft mij heel rustig het nummer van zijn baas. Oke, hij is officieel beter in gedoemanagement dan ik. Het gedoe druipt af, donderwolk onder de arm, op zoek naar koffie.

Anne van Barlingen,
SpeechSchrijfster, columniste, sport masseuse en creatieve schoenen designer.

Anne schreef deze column in het kader van onze programma’s Sprekend Leiderschap en Liefdevol Leiderschap. Ook leren omgaan met Gedoe in je werk en als je voor publiek staat? Schrijf  je in of laat ons een supergrappige en verhelderende training verzorgen op  je werk. Een vrolijke en leerzame middag gegarandeerd! Bel Petra Hiemstra – 06-33803867

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *