Geen bedrijf zonder gewrijf door Caroline Bongers

Geen bedrijf zonder gewrijf – Iedere ondernemer krijgt het nodige te verwerken wat zo nu en dan met de nodige wrijving gaat. Hoe organiseer je dat wrijving uiteindelijk tot glanzen komt?

Laatst was ik bij een nieuwe überhippe hotspot van Amsterdam, New York Filmacademie op het Damrak. In aanwezigheid van goed gezelschap en onder het genot een heerlijke bagel NY-style, even los van de bedrijvigheid van alledag, een zondagmiddag er tussenuit. Dit zijn gelegenheden bij uitstek om te filosoferen over de diepere zaken des levens.

Hoe komen keuzes tot stand?

Een van die diepere zaken betrof de keuzes die we zoal maken in het leven en het al dan niet succesvolle vervolg op deze keuzes. Zowel mijn disgenoot als ikzelf hebben de nodige keuzes en veranderingen gemaakt in ons leven, zowel privé als zakelijk. Intrigerend om van elkaar te horen hoe een eigen weg zich gaandeweg vormt. En hoe we achteraf zien dat we ook eigenlijk niet anders hadden gekúnd.

In onze loopbanen steken wij onze nek nogal eens uit om de eigen weg te banen en we merkten op dat dit nogal eens wisselend wordt ontvangen door collega’s, managers, omgeving. En wat een bijzondere, soms hilarische, situaties passeerden de revue. Met de kennis van nu lachen we erom maar midden in de storm wordt het relativeringsvermogen nogal eens uitgedaagd. Dit geldt bij uitstek voor ondernemers die vaak op de troepen vooruit lopen.

Buiten de lijntjes kleuren

Vaak vinden we het maar lastig wanneer dingen niet (meteen) gaan zoals wij dat in gedachten hebben. In het ergste geval heeft het teleurstelling, frustratie, gelatenheid of boosheid tot gevolg. Op zo’n moment vergeten we weleens dat niet iedereen comfortabel is met iemand in de omgeving die grenzen opzoekt en buiten de lijntjes kleurt. Toch is dat kenmerkend voor de meeste ondernemers. Voor ons zelfbehoud én om onze focus te houden kan het behulpzaam zijn in gedachten te houden dat de mensen waarmee we samenwerken niet meteen volgen. Zo nu en dan enige weerstand daagt echter uit om het eigen doel scherp in het vizier te houden.

Geen bedrijf zonder gewrijf

Terwijl we daar zaten gaf ik mijn ogen eens goed de kost om te genieten van de prachtige architectuur, ontworpen door de architect Berlage, viel mijn oog op enkele spreuken die hoog boven ons op tegels aan de wand stonden. Een daarvan was: ‘Geen bedrijf zonder gewrijf‘. En deze kwam goed binnen, wat een mooi inzicht!

Wanneer je een keuze maakt, gewoon omdat het bijna niet anders kan, omdat dat hele subtiele stemmetje in jou je als een kompas tot bepaalde keuzes brengt… of wanneer je een aanvaring hebt of het leven gewoon weleens moeilijk of lastig is… onthoud in die lastige momenten dat waar er wrijving is er ook glans is. Dit geldt voor jou als mens maar ook zeker als ondernemer!

Drie tips voor veerkrachtig ondernemerschap

1 Weet op ieder moment hoe je er voor staat in je onderneming. Dat geeft rust. Organiseer steun én tegenspraak voor jezelf om gefocust en alert te blijven;

2 vraag tijdig om hulp, je hoeft het niet alleen te doen; denk bijvoorbeeld aan Stichting Ondernemersklankbord of MKB-Doorstart.

3 Jij bent de drager van je onderneming.  Zorg voor goede zelfzorg. Fysiek en mentaal. Of het nu een workshop karten is of een heerlijke massage, houd je ziel goed gevoed zodat je het beste van jezelf kunt blijven geven.

Bezield ondernemerschap

In het gratis boek ‘Start vanuit je hart’ van Patrick Roozemond dat Petra je op verzoek graag toestuurt (mail naar: petra.hiemstra@haagsehoogvligeers.nl) kun je lezen, welke rol een goede ondernemerscoach of persoonlijk commissaris kan spelen bij het omgaan met ‘gedoe’. Als ondernemer doe je immers al wat je wilt. En wil je goed gefocust blijven. De helderheid van je eigen motivatie als ondernemer is immers de brandstof van je succes. Doe je wat je te doen hebt? Ben je trouw aan je passie en je talent? Weet je waar je voor staat of volg je een illusie? Starten én groeien als ondernemer, vanuit je hart, vergroot niet alleen de kans op financieel succes, maar geeft vooral een diepe vervulling en zorgt ervoor dat we als mens goed uit de verf komen.

Caroline Bongers, eigenaar van De Ondernemerscommissaris.
Uw partner voor toezicht, bestuur en advies rondom ondernemerschap.
Tevens adviseur bij MKB-Doorstart – MKB Doorstart is een landelijk werkende, onafhankelijke, not-for-profit stichting die vroegsignalering van (financiële) problemen organiseert en hulp biedt aan mkb-ondernemers en zzp’ers met een in de kern levensvatbaar bedrijf, maar die hulp nodig hebben om hun bedrijf gezond te houden.

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]