12,5 jaar inzet voor Stichting Giving Back

Het Giving Back debattoernooi wordt al sinds 2010 georganiseerd. Een evenement dat elk jaar plaatsvindt voor scholieren (havo/vwo) van het Giving Back programma. Petra Hiemstra is er vanaf het begin bij geweest en zet zich al 10 jaar in voor het debattoernooi. Daarom voor deze 10e editie, een mooi interview met Petra Hiemstra.

interview door Karlijn Offermans e.a., 8 februari 2020

Vertel eens, wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Petra Hiemstra en ik ben professioneel carrière coach. Ik heb een eigen bedrijf, gevestigd in Den Haag, dat heet De Haagse Hoogvliegers en ik begeleid mensen die snel denken, snel schakelen en heel ambitieus zijn dus eigenlijk net als GivingBackers.

Je zet je al 10 jaar in voor Giving Back, wat is jouw drijfveer geweest?

In 2007 ben ik met Giving Back begonnen, dus al wel meer dan 10 jaar geleden. Ik kwam toen terug uit Maastricht naar Den Haag en ik wilde graag een leuk en nieuw netwerk, maar tegelijkertijd ook zelf inzetten. Zelf heb ik tijdens mijn studententijd veel aangereikt gekregen van een aantal mensen, dus ik had ook mijn mentoren. Begin 30 dacht ik hoe leuk is het om dat nu te gaan teruggeven, dat ben ik gaan doen, zo ben ik gaan zoeken en kwam ik terecht bij Stichting Giving Back.

Toen ben ik eerst mentor geworden, zo lid geworden van de stadscommissie Den Haag en vandaag precies 10 jaar geleden ben ik begonnen met het Giving Back debattoernooi. Sindsdien hebben we denk ik ruim 800 scholieren opgeleid in de edele kunst van het debatteren en we geven ze veel mee. Debatteren, presenteren, magnetische charisma, feedforward incasseren, interrupties plegen, sterk staan bij verbale tegenwind. Dat zijn allemaal vaardigheden, daar heb je heel je schoolcarrière en werkzame leven voordeel van.

 Is er een bepaald moment geweest in de afgelopen jaren wat je is bijgebleven?

Ieder evenement zijn toch 160 mensen bij betrokken ongeveer en ik kan lang niet alles in de gaten gehouden en toch dat dat zo gedragen wordt door iedereen die aanwezig is vandaag. Ja dat vind ik toch een heel groot iets, een compliment aan de Giving Back organisatie, aan de juryleden die zich inzetten, trainers van de debatacademie. Ja voor mij een persoonlijk voorrecht, zo kan het ook leiderschap en dan is het heel leuk!

Zou je het anderen kunnen aanraden (mentorschap)?

Ik heb het zelf ontzettend leuk ervaren om mentor te zijn, ook heb ik veel van mijn mentees geleerd. Zij lieten mij echt een ander wereld laten zien, omdat ze een ander cultuur hebben vanuit de zin van herkomst. Ik heb het heel inspirerend ervaren, iedere keer als mijn mentees bij mij kwamen namen ze ook heerlijk eten mee. Dat was dus wel echt een traktatie!

Heb je een boodschap/quote die je aan anderen wil meegeven?

Ik denk dat Giving Back een organisatie is die al 20 jaar laat zien dat als we onze hoofd, onze hart en onze buik openstellen voor een ander, ook al komt hij/zij van een hele andere cultuur dan wij, dat we mekaar kunnen verstaan en dat we altijd iets kunnen vinden wat ons verbindt. En dat vind ik een hele hoopgevende boodschap. Ook iets om heel trots op te zijn dat een organisatie dat al zo lang lukt. Ik denk dat we dat steeds nog heel hard nodig hebben en Giving Back laat gewoon zien dat het kan. Ja en zoals de directeur van Giving Back altijd zegt “ineens is het een hele grote community”. Een grote samenleving van hele talentvolle mensen die elkaars dromen een stap verder willen brengen. Dat is een groot goed en ik ben heel trots dat ik daar al zolang een kleine en bescheiden bijdrage aan mag leveren. En dat heb ik met veel liefde gedaan.

 

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *