Grootluisteren geeft de beste garantie op goede seks

luistervoorkeurstijl test Haagse Hoogvliegers

Grootluisteren en liefdevol leiderschap zijn het vermogen om op ieder moment in iedere persoon en iedere situatie het potentieel te zien en dit potentieel tot ontplooiing te laten komen ten behoeve van het grotere geheel – Petra Hiemstra

Grootluisteren geeft de beste garantie op goede seks – door Petra Hiemstra, 14 februari 2018

Vrouwen willen het liefste grootgeluisterd worden

Een goede vraag die tot nadenken aanzet, is voor een intelligente vrouw net zo stimulerend en bevredigend als goede seks. Mannen met succesvolle relaties weten dat ze hun vrouw het grootste plezier doen door iedere dag tenminste 20 minuten naar haar verhaal te luisteren. Echt te luisteren. Dat wil zeggen: ingaan op en erkenning geven aan de inhoud, gevoelens, relaties, proces of verlangens van haar verhaal. Slimme vrouwen ontvangen het liefste oprecht geïnteresseerde open vragen (hoe, wat, waar, wie, welke…) over hun belevenissen. Deze vragen stellen hen in staat om mooie momenten te herbeleven en te delen. Open vragen helpen hen om in zichzelf te onderzoeken en te voelen waar hun ware creativiteit en behoeftes liggen. Zo kunnen vanuit hun bezieling acties ondernemen en voelen ze zich vrij en gesteund hun potentieel in de volle breedte te ontplooien. Mannen die hun partner grootluisteren houden hun adviezen, oordelen en meningen wijselijk voor zich. Ze weten: als zij hun advies wil …, dan vraagt ze er wel om.

De Goden in de Grootluisterkunde weten: de beste minnaar is niet de aansteker van het vuur, maar de hoeder ervan. Als je partner zich tot in het diepste van haar wezen door jou gezien, gehoord, erkend, geliefd en gesteund voelt, kan ze zich volledig ontspannen. En dat is beste voorwaarde voor goede seks.

Mannen willen het liefste grootgeluisterd worden

Vrouwen met succesvolle relaties weten dat ze hun man het grootste plezier doen door hem iedere dag minimaal 20 minuten in zijn ‘nothing box’ te laten zitten. Zodat hij even niets hoeft of moet. Hij wil lang niet altijd praten over wat hem bezig houdt of wat hij voelt. En hij wil, net als jij, al helemaal geen oplossingen. Die wil hij zelf bedenken. “Ikke zelf doen”, zeggen kleine kinderen. Volwassen zeggen het niet, maar willen het nog steeds. Dus als hij je advies wil …, dan vraagt hij er wel om.

Stel je voor. Je man gaat op zakenreis. Hij belt je vanaf de luchthaven met de mededeling: lieverd, ik ben mijn paspoort vergeten! Jij, getrainde Godin in de Grootluisterkunde, slikt actief al je verwensingen en ‘Ik zei het je nog zo!!!’s’ in. In plaats daarvan erken je de hele vervelende situatie; ‘Jeetje wat een toestand!!’. En je vraagt vriendelijk: “En, vertel me, lieverd, hoe ga je dit oplossen? Waarop je liefste ZELF de kans krijgt om een oplossing te verzinnen en die uit te voeren. Jij hebt immers zelf ook wel wat beters te doen, dan zijn problemen op jouw bordje erbij te nemen. Het enige wat je nog hoeft te doen is hem te complimenteren met zijn briljante vondst. Een noodpaspoort regelen? Wat een goed idee!!

Je Lief zal het wellicht niet toegeven. Maar hij zal je dankbaar zijn. Want hij voelt zich door jou in zijn mannelijke kracht gesterkt en gesteund. En dat geeft jou de beste garantie op liefdevolle aandacht en bevredigende seks.

Is er een verschil tussen mannen en vrouwen in de behoefte aan praten en grootgeluisterd worden?

Laatst las ik ergens, ik weet eerlijk gezegd niet meer waar, dat het aantal woorden dat Amerikaanse mannen en vrouwen gemiddeld spreken per dag rond de 16.000 ligt. Uit dat artikel bleek geen significant verschil tussen de seksen. In mijn eigen onderzoek van vorig jaar stellen de respondenten dat de relatie tussen het vermogen tot grootluisteren en persoonlijke goede relaties plus zakelijke resultaten 100% is. Hoe dieper en gelaagder je kunt luisteren, hoe meer je hoort en hoe sneller je adequaat kunt reageren en anticiperen.

In mijn trainingen raad ik deelnemers aan altijd een ‘spuugbakje’ bij zich te dragen, waarin zij die 16.000 woorden van collega’s en geliefden kunnen opvangen. Als je ‘de ander’ voldoende ruimte laat om te pruttelen, kan hij of zij, zijn pijn uiten, waardoor er weer ruimte in hoofd, hart en ziel ontstaat om ontspannen en constructief zaken op te pakken en uit te werken. En dat maakt dat het samenwerken een stuk soepeler verloopt en de spreekwoordelijke ‘parels’ veel sneller vindbaar en realiseerbaar zijn.

Partners die elkaar aandachtig grootluisteren hebben doorgaans een duurzaam stimulerende relatie en in het verlengde daarvan: tevreden blije baby’s en kinderen. Want, inderdaad, ook:

Kinderen willen het liefste grootgeluisterd worden

Ook al kunnen baby’s en kleine kinderen nog niet praten, ze geven door middel van ‘orgaantaal’ heel duidelijk aan hoe het met hen gaat en waar ze behoefte aan hebben: voedsel, warmte, beweging, rust, levendigheid, genegenheid of een schone luier. Hoe beter hun ouders en verzorgers anticiperen en reageren op deze behoeftes, hoe meer het kind zich gezien, gehoord, erkend en geliefd voelt en hoe beter het hechtingsproces plaatsvindt. Een goede hechting en warme band met zijn ouders/verzorgers, is de beste garantie dat het kind uitgroeit tot een stabiele, liefdevolle volwassene die het beste van zichzelf aan anderen en onze samenleving kan geven.

Als kinderen iets groter zijn zeggen ze vaak: “ikke zelf doen”. Al heel jong vinden kinderen het leuk om de kans te krijgen zelf te experimenteren. Hoe slimmer het kind hoe meer ruimte je kunt geven aan eigen initiatief. Als je bijvoorbeeld over 5 minuten weg wilt, kun je dat helder aangeven en taken opsommen: “We gaan over 5 minuten weg. Doe je je schoenen en jas aan?!” Slimme kinderen worden graag aangesproken op hun eigen inzichten, verantwoordelijkheid en logica: we gaan over 5 minuten weg. Zorg jij ervoor dat je klaar bent? Ouders van slimme kinderen weten: als zij hun advies willen …, dan vragen ze er wel om.

 “Ultimately, a good listener allows the person they are listening to, to hear THEMSELVES.” – Chris Zydel

Op 12 maart staat onze volgende Ik Luister Je Groot Training gepland. Over goede seks gaan we het niet hebben. Al kan dat natuurlijk zeker een positief gevolg en resultaat zijn natuurlijk. Wel is er alle ruimte om jouw specifieke leerwensen door te geven, zodat ik de training zoveel mogelijk op maat kan maken. Je bent van harte welkom.

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]