Gemiddeld hebben mensen om de 3, 7 of 12 jaar behoefte aan relationele en/of organisatorische verandering of verdieping merk ik in mijn praktijk. Hoogvliegers doorlopen deze fases soms nog veel sneller en hebben een (veel) hogere ambitie en persoonlijke lat dan gemiddeld. Om optimaal te blijven presteren en bore-outs of depressies te voorkomen, is goede begeleiding door de HR adviseur, leidinggevende en/of personal coach vaak wenselijk.
In mijn loopbaantrajecten hebben mijn gesprekspartners een periode van 3 maanden nodig hebben om hun innerlijk weten weer te voelen en hun willen en verlangens te (re)activeren. In deze periode staan we samen stil hun biografie, waarden, normen, vaardigheden en gaan we op zoek naar wat er al in hen besloten ligt, dat nu aan het licht wil komen. Deze fase wordt gevolgd door een periode van gemiddeld 6 weken waarin zowel mijn cliënt en ik het ‘niet weten’ en waarin de coachee antwoord geeft op de vragen: “wie ben ik? wat wil ik? en wat wil het leven van mij?” In de 3 tot 6 maanden daarna werken we actief a) aan het ombuigen van niet-helpende overtuigingen en het eigen maken van nieuw, gewenst gedrag en b) gaat de coachee op pad en spreekt tenminste 12 en maximaal 60 mensen om te onderzoeken hoe hij of zij kan bereiken wat hij/zij wil. Een ‘van werk-naar-werk’ traject duurt ongeveer 300 dagen, dat is iets korter dan een jaar. Daarin is inbegrepen de tijd voor hernieuwde positionering met een helder eigen verhaal. Het écht de tijd nemen voor dit in- en externe onderzoek en het ook mogen omarmen van het ‘niet weten’ wordt door coachees vaak ervaren als een cadeautje. Als de wil aanwezig is en cliënten het proces goed doorlopen, is het vinden van de nieuwe baan of levensuitdaging 95% gegarandeerd.
En hoe zit dit in andere disicplines? Bijvoorbeeld in de psychologie, geneeskunde en organisatiekunde?
De dichter J.A. Emmens schreef: “Soms heb ik het gevoel dat als ik psychisch zou kunnen niezen, ik mijn angst kwijt zou zijn.”
Zo makkelijk is het echter niet om een angst- of bijvoorbeeld slaapstoornis te elimineren. Volgens professor Kleijn die de dichter al citeerde in 1984, zijn het begintijdstip, de duur en de intensiteit van het farmacologische effect afhankelijk van een groot aantal variabelen, zoals de wijze van toediening, de dosis en het doseringsinterval, de lengte van de behandeling en de afzonderlijke substanties.
Wat kun jij vertellen over veranderingen op fysiek niveau? Klopt de bewering dat fysieke transformatie 300 tot 500 dagen nodig heeft? Of dat nu vermeerdering of vermindering van stoffen is? Denk bijvoorbeeld bij een depressie aan het weer opbouwen van de gewenste neurologische receptoren en het herstellen van de flexibiliteit van de inwendige lichaamssappen en organen.
En…, bestaat er naast het bovengenoemde halfwaardetijd ook zoiets als ‘heelwaardetijd‘ voor loopbaantrajecten, ziektes of organisatieprocessen. Hoeveel tijd heeft een positieve diepgaande fysieke transformatie nodig? En welke een organisatorische? Welke variabelen hebben daarbij de grootste impact?
Hoe is dit in jouw coachtrajecten? In jouw begeleiding bij fundamentele organisatieveranderingen?
Deel graag je ervaringen en interessante tijd- en transformatiedimensies hieronder. Leuk!