Hoe word je intelligenter dan je nu bent? 22 tips

Veel van onze bovengemiddeld intelligente coachees en relaties voelen zich toch vaak minder slim dan andere mensen. Hoe meer ze weten, hoe meer ze zich realiseren hoe weinig ze weten. Uiterst ontmoedigend. Herkenbaar? Natuurlijk, je kunt niet alles weten. Dat hoeft ook niet. Voor wie wél slimmer wil worden, volgen hier 22 vrolijke en veelal gratis tips.

1.    Ga in de leer. Vind een leermeester. Als je al vele jaren hebt geïnvesteerd in je talent en professie ga dan in de leer bij buitenlandse leermeesters. Investeer in nieuwe technieken en methoden. Deel bij thuiskomst je kennis en groei uit tot meester-kunstenaar. Creëer drie meesterstukken per jaar.
2.    Gebruik muziek, rijm of ritme om informatie beter te onthouden. Het is niet voor niets dat je muzieknummers snel en uit je hoofd kent en mee kunt zingen. Zet eens klassieke muziek op tijdens het leren. Baat het niet…
3.    Hardop lezen bij belangrijke stukken informatie is bevorderlijk aangezien je brein de neiging heeft je eigen stem goed te onthouden.
4.    Investeer in manieren om slimmer te studeren of zaken beter te onthouden. Gebruik zoveel mogelijk structuur om je informatie te ordenen. Combineer dit zoveel mogelijk met je creativiteit. Mindmapping is hier een mooi voorbeeld van.
5.    Je brein is gek op beelden. Maak daar zoveel mogelijk gebruik van door zo vaak mogelijk een film in je hoofd af te spelen over de informatie waar je mee werkt.
6.    Je kunt niet alles weten. Dat hoeft ook niet. Specialisten zijn net zo waardevol als generalisten. Concentreer je op je sterke punten en versterk deze.
7.    Leer – doe je huiswerk, volg eens college(s) of schrijf je spontaan in voor een training. Weersta afleidingen en verleidingen (zoals afkijken, overschrijven) Wees oprecht geïnteresseerd in het onderwerp en benieuwd naar wat de docent te delen heeft. Stel open vragen. Studeren vergt diepgaande reflectie als je wil dat het beklijft.
8.    Leer een nieuwe taal. Het leren van nieuwe talen is een geweldige manier om slimmer te worden. Kinderen die thuis of op school twee of meer talen leren, hebben aantoonbaar meer grijze stof dan degenen die dat niet doen. Hun hersenen maken meer neurale verbindingen. Grijze stof is verantwoordelijk voor het verwerken van informatie, het geheugen, spraak en zintuiglijke waarneming. Het kennen van meerdere talen verhoogt ook je empathie voor anderen. Dat is een belangrijk onderdeel van het verbeteren van je  emotionele intelligentie.
9.    Leer iedere dag een nieuw woord. Blader door het woordenboek. Zoek een woord dat je niet kent  en gebruik het in de praktijk waar mogelijk. Als dit niet je intelligentie verhoogt, dan toch zeker je eloquentie (zoek ook dit woord even op als je het niet kent)
10.    Lees veel. Word een gulzige lezer en je stelt jezelf bloot aan meer ideeën en informatie. Als je een langzame lezer bent, overweeg dan een snel-lees cursus. Maak notities. En zoek eens de betekenis en herkomst van woorden op.
11.    Oefen je schrijfvaardigheid. Schrijven kan kennis in creativiteit transformeren. Schrijf eens een kort verhaal, een gedicht of bedenk als Shakespeare nieuwe woorden die de wereld veranderen.
12.    Omring jezelf met intelligente mensen. Geniet van hun gaven, kennis en kunde. Laaf je eraan. Voel je vrij uit hun rijke bronnen te mogen putten.  Deel je rijkdom vervolgens naar hartenlust.
13.    Onderzoek. Nieuwsgierigheid zonder initiatief is als het hebben van een auto zonder brandstof. Ga online en wees gulzig.
14.    Pauzeer. Neem regelmatig pauze tijdens intensieve breinactiviteiten zoals leren.
15.    Spendeer tijd alleen. Zie af en toe eens af van anderen en van afleiding. Alleen zijn geeft tijd voor reflectie, diepe gedachten en innerlijke rust. Het zorgt ervoor dat je ervaringen kunt verwerken en verbanden kunt zien en herkennen.
16.    Train je geest op verschillende manieren. Velen van ons blinken uit in activiteiten die we elke dag doen. Daag jezelf uit om een nieuwe vaardigheid te leren of om op een andere manier na te denken. Leer bijvoorbeeld een nieuw instrument spelen of verdiep je in een onderwerp waar je niet goed in bent (wiskunde?). In eerste instantie zal dat ongemakkelijk zijn. Met wat discipline en veel oefenen, zul je nieuwe verbindingen maken in je hersenen.
17.    Verbeter je geheugen. Veel van wat wordt beschouwd als intelligentie is simpelweg het vermogen om dingen goed te herinneren. Je kunt je vermogen om herinneringen op te slaan en weer op te roepen op verschillende manieren vergroten. Bijvoorbeeld door het gebruik van ezelsbruggetjes en door meer aandacht te schenken aan details.
18.    Volg het nieuws. Weet wat er speelt in de wereld. Kijk tv tijdens het sporten. Zap ook eens naar buitenlandse nieuwszenders.  Stoom jezelf tijdig klaar voor topuniversiteiten en trainingsinstituten.
19.    Vraag om hulp. De meeste mensen vinden het heerlijk hun kennis en ervaring te delen. Luister. Waardeer. En geef door. Het beste leer je door te onderwijzen. Creëer een ‘ah-erlebins’ bij iemand anders.
20.    Wees nieuwsgierig.  Zoek naar de vraag achter de vraag. Als je tevreden door het leven gaat, zonder veel verstand van zaken te hebben, zul je weinig leren. Herinner je jezelf eraan bewust nieuwsgierig te zijn. Het verbreedt je horizon en laat je meer mogelijkheden ervaren.
21.    Weet hoe je intelligentie bent. Volgens Gardner betekent intelligentie: de bekwaamheid om te leren. Om problemen op te lossen. Dat kan volgens hem op verschillende manieren. De verschillende soorten intelligentie die hij in zijn boek ‘frames of mind’ (1983), beschreef zijn: verbaal/linguïstische intelligentie (woordknap), logisch/mathematische intelligentie (rekenknap), visueel/ruimtelijke intelligentie (beeldknap), muziekaal/ritmische intelligentie (muziekknap), lichamelijke/kinesthetische intelligentie (beweegknap), inter-persoonlijke intelligentie (mensknap), intra-persoonlijke intelligentie (zelfknap), natuurgerichte intelligentie (natuurknap).
22.    Wordt een fervent bibliotheek bezoeker. Laat je oog vallen op alles wat je interessant vindt. Neem een kop koffie n lees. Voel je omringd door wijsheid. Laad jezelf op.

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]