Holistisch helen – het pad van genezing I Boekbespreking & verloting

Holistisch helen – het pad van genezing – Holistisch coach en trainer Dennis van Miltenburg laat zijn lezers in zijn prettig leesbare boek kennismaken met hoe hij intuïtief en gestructureerd de lichamen van zijn cliënten ‘leest en beluistert’. Het lichaam liegt niet, integendeel: het spreekt altijd de waarheid, is zijn overtuiging. Het boek is een aanrader voor iedereen die fysieke, mentale, energetische en emotionele wonden wil helen en het pad van genezing wil gaan bewandelen. Want genezing is geen wonder, het is een natuurlijke intelligente eigenschap die we allemaal bezitten. We verloten 2 exemplaren.

boekbespreking en verloting door Petra Hiemstra, 26 november 2021

Holistisch Helen – het kán

Het is eerder bijzonder als een wond níet herstelt, stelt Van Miltenburg. Als dat gebeurt, kunnen daar meerdere redenen aan ten grondslag liggen, die hij in zijn boek bespreekt. Dennis: “Het is belangrijk om je te realiseren dat je niet op aarde bent gekomen om volledig gezond te zijn. Je bent hier ook niet om alleen geluk en liefde te ervaren. (…) Jouw individuele en evolutionaire afkomst, ofwel jouw genen, brengen problemen, angsten, trauma’s en ziektes met zich mee. Je hebt deze patronen genetisch ontvangen van jouw voorouders, voor je ook maar enige interactie met andere mensen hebt gehad. In andere woorden kunnen we stellen dat we geen van allen met een schone lei beginnen.”

Balans

Dennis: “Het blijft ook voor mijn persoonlijk een eindeloze les om balans te vinden binnen in mijn eigen systemen en de systemen van het leven, met name omdat deze twee elkaar beïnvloeden. Balans houdt voor mij in dat ik niet geforceerd positief probeer te blijven, maar dat ik mezelf toesta om me rot te voelen. Het betekent dat ik niet geforceerd de vrede probeer te behouden in situaties die buiten mijn controle zijn. het houdt in dat ik eerst voor mezelf moet kiezen voordat ik voor een ander kies, en niet ga zorgen voor een ander terwijl mijn batterij leeg is. Balans is dat ik zowel de positieve als negatieve emoties en sensaties verwelkom. Het betekent dat ik mijn boosheid en verdriet uit wanneer het opkomt, zonder het te onderdrukken. Deze emoties mogen er namelijk zijn. ze maken deel uit van het leven. Ze betekenen niet dat er iets mis is met mij. Mijn praktijk loopt vol met mensen die niet weten hoe ze deze emoties een plek moeten geven. Het is het evenwicht tussen het behouden van orde en het verwelkomen van potentiële chaos. Het zijn stappen in de richting naar balans, heelheid en gezondheid wetend dat fouten, pijn en angst op mijn pad zullen komen. Ik zal altijd mijn wonden proberen te genezen zodat ik mij kan voorbereiden p de nieuwe onvermijdelijke klap. ik ben er nog lang niet, maar hoe verder ik kom, hoe meer ik mezelf leer kennen, hoe beter ik de systemen begrijp, en hoe makkelijker en leuker het wordt.”

Weten hoe je jezelf en anderen goed kunt begrenzen beschermt

Dennis: “De essentie van de meeste vormen van zelfverdediging is een prachtige paradox; het doel is om geen enkele vorm van geweld te accepteren. je leert vechten om vervolgens gevechten te voorkomen. De oude man van Krav Maga leerde mij meer om mijn grens te bewaken en te voorkomen dat anderen er overheen zouden stappen. Hij heeft mij nauwelijks geleerd hoe ik mijzelf moest verdedigen. De prioriteit van zijn leer is namelijk om fysiek contact te voorkomen door mentaal en emotioneel de grens aan te geven. Zodra dit niet meer mogelijk is, weet je dat je de keuze hebt om veilig thuis te komen door in uiterste noodzaak jezelf te verdedigen. Om hier te komen, moet je het geweld in jou accepteren en integreren. Pas als je het kent, herkent en ziet dat ook jij schade aan kunt richten, kun je bewust kiezen om deze kracht niet te gebruiken: Geweld is iets primairs. ‘Violence‘, is volgens Peterson ‘after all, no mystery. It’s peace that’s the mystery. Violence is the default. It’s easy. It’s peace that is difficult: learned, inculcated, eeearned. People often get basic psychological questions backwards.’ (…)

Geen slachtoffer meer zijn

“De kern van zelfverdediging van mijn holistische methode is dat je leert geen slachtoffer meer te zijn. (…) Je bent geen slachtoffer meer als je de moed verzamelt om te reflecteren en in te durven zien welke fouten jij hebt gemaakt. Wat is jouw aandeel in het probleem? Je bent geen slachtoffer meer als je ervoor gaat zorgen dat je jezelf weerbaar maakt, zodat de ervaringen uit het verleden zich niet meer zullen herhalen. Je bent geen slachtoffer meer als je verantwoordelijkheid neemt voor jouw negatieve gedachtepatronen, jouw angsten en trauma’s, zelfs als die jou zijn aangedaan. Met welke houding en welk gedrag trek jij situaties aan? ook wordt je op deze manier minder gevoelig voor wat anderen jou aan zouden kunnen doen. Dit klinkt misschien hard en confronterend, en het is vast niet toepasbaar op iedereen en op elk moment. Maar denk er maar eens over na.”

Is Holistisch Helen (t.w.v. 19,95 Euro) echt een boek voor jou? We verloten 2 exemplaren

Stuur een mail met in de titel Holistisch Helen naar petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld in de mail je adresgegevens. De boeken worden verloot onder de eerste 10 respondenten na verschijning van dit artikel in onze nieuwsbrief van november 2021. De namen van de winnaars worden op onze site bekend gemaakt.

Wil je dit boek liever direct bestellen? Dat kan natuurlijk ook. Je lokale boekhandel is blij met je bestelling. Snel bestellen bij managementboek.nl of bol.com kan natuurlijk ook!

 

 

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *