Holistische Zorg Signatuur 2030 – In 2017 besloot ik tot het oprichten van een ‘Kabinet Liefdevol Leiderschap 2018-2030’. Mijn idee was en is om samen met collega leiders onze verantwoordelijkheid te nemen voor het ontwikkelen van visie op de systeemtransformaties waar we voor staan. Om vervolgens ook in gezamenlijkheid de uitvoering ter hand te nemen. In 2018 organiseerden we vanuit ons Ministerie voor Heelheid en Holistische zorg een eerste activiteit: Het congres Heel de mens. Hieronder lees je het verslag.
door Petra Hiemstra, 23 april 2019
De toekomst is meer dan het op orde brengen van het heden. De toekomst, die moet je niet voorspellen, die moet je mogelijk maken – Antoine de Saint Exupéry, uit Kintsugi van Celine Santini
Het thema Holistische Zorg diende zich als eerste aan. Zorgprofessionals in mijn netwerk gaven aan zich zorgen te maken over hun eigen gezondheid, die van hun cliënten, die van hun organisatie en/of die van ons gezondheidsstelsel als geheel. En zij uitten als eerste de behoefte om samen een aantal vraagstukken te onderzoeken om te kijken of die tot een nieuwe gedragen zorgvisie 2030 zouden kunnen leiden.
In dit artikel lees je onze ‘concept signatuur Holistische Zorg 2030’. Het gaat in op wat Holistische Zorg ís, waarom wij denken dat het nodig is, wat het van van ons allemaal vraagt op persoonlijk, organisatorisch en ook maatschappelijk/systemisch niveau én wat het ons oplevert. We spreken uitdrukkelijk over een ‘concept’ omdat het is immers in het daadwerkelijke doen én in ‘bewust aandachtig zijn’ is, dat een visie zijn échte vorm ben betekenis krijgt….
Onze conclusie: in 2030 zouden wij, als we ziek zijn, het liefste terecht kunnen in heelhuizen en/of holistische hubs waar we liefdevol en aandachtig grootgeluisterd en behandeld worden door fitte, gelukkige en uiterst bekwame professionals.
Op 28 november 2018 kwamen 55 hoogvliegers in Den Haag bij elkaar om in alle openheid de onderstaande vragen te onderzoeken:
1. Wat maakt dat de zorg in ‘het beste zorgland ter wereld’ nu toch zo vaak hapert (denk aan: professionals die massaal uitstromen of overspannen zijn en ziekenhuizen die failliet gaan?) En;
2.Wat is er nodig om toe te groeien naar een gezonder en ‘heler’ gezondheidsstelsel, dat wél een antwoord kan bieden op onze collectieve ongezondheid? En dat daardoor mogelijk uiteindelijk (veel) duurzamer en goedkoper is?
Ons land, één van de rijkste landen ter wereld, kent de hoogste kwaliteit curatieve zorg ter wereld. Daar zijn we super trots op! Het is ongelooflijk fijn dat een gebroken been snel zeer succesvol behandeld kan worden. Tegelijkertijd zijn we collectief onthutsend ongezond en hebben velen van ons last van complexe of chronische ziektes. Dat lijkt een paradox. De oorzaken voor deze collectieve ongezondheid zijn talrijk. En de oplossing is (relatief) eenvoudig: investeren in holistische zorg. En dat is waarvoor we met deze concept zorgsignatuur voor pleiten.
door Petra Hiemstra, op basis van het congres Heel de Mens van 28 november 2019 en vele gesprekken en overleggen naderhand met betrokkenen. Dit document is bedoeld ter discussie en inspiratie.
Nee dat is het niet. Het woord holisme komt van het Griekse holon, dat het geheel betekent. Holistische zorg betekent niets meer en niets minder dan dat we onszelf, de mens, als geheel zien in een humanistische en harmonische relatie tot onze naasten en onze natuurlijke leefomgeving.
Immers: alleen als we en situatie vanuit vele verschillende kanten bekijken, komen we dichter bij de werkelijke oorzaak van klachten en problemen en komen we dichter bij de route naar heling, waarheid en waardigheid.
Holistische zorg omvat en includeert moeiteloos alle op dit moment populaire stromingen in de zorg: preventie, leefstijlgeneeskunde, positieve gezondheidszorg, value based healthcare, complementaire zorg, integrale zorg etc.
Het belangrijkste vermogen van een Holistisch Werkende Professional is om hun cliënten groot te luisteren – zodanig naar hen te luisteren dat zij (weer) gaan stralen en excelleren.
Immers, de Universele Behoefte van ieder mens, en dus ook van iedere zorgprofessional en zorgclient, is dat deze zich helemaal gehoord, gezien, erkend, geliefd en goed geholpen voelt in zijn of haar werkelijke zorgbehoefte.
HWPers zien hun cliënten als gelijkwaardige sparringpartner, die zelf de regie over hun helingsproces of proces tot een humaan levenseinde kan en mag nemen. Zij luisteren aandachtig en meerlagig naar de biografische, emotionele, interculturele, fysieke, mentale, psychische, systemische en spirituele context van het verhaal van hun cliënt.
Door het bieden van een veilige omgeving en persoonlijke professionele aandacht, bieden HWPers een ruimte waarin de cliënt kan groeien in zelfliefde en zelfwaardering als basis voor uiteindelijke heling en mogelijk genezing.
HWPers weten waar ze zelf goed in zijn en verwijzen actief door naar collega’s indien gewenst en nodig.
HWPers, beleidsmakers en politici zijn in staat om op micro (persoonlijk), meso (lokaal/regionaal/huishouden/organisatorisch), macro (nationaal) en mundo (internationaal) niveau te luisteren naar wat er nodig is voor een aandachtige, inclusieve, humane en gezonde samenleving.
Een voorbeeld
Stel u lijdt aan astma. Uw arts kan op dit moment makkelijk en moeiteloos eindeloos één van de wel 150 soorten luchtpijp verwijderaars voorschrijven die (gelukkig) door uw verzekeraar worden vergoed. Deze medicijnen zullen uw lijden verlichten maar de oorzaken van uw klachten niet oplossen.
De vraag is: in hoeverre bent u, samen met uw arts, in staat om de échte oorzaak van uw klachten te achterhalen? En heeft/neemt u hier beiden voldoende tijd en ruimte voor? Wat veroorzaakt uw benauwdheid precies? Krijgt u het Spaans benauwd van uw (schoon)moeder, collega, partner, baas, de onzekerheid op uw werk of de ontwikkelingen in de wereld? Heeft u financiële spanningen? Reageert u op bepaalde (giftige) stoffen? Of wordt uw benauwdheid veroorzaakt door het feit dat we (nog steeds) vervoermiddelen, pesticiden en fabrieken toestaan die onze leefomgeving en voedingsmiddelen vervuilen en zelfs vergiftigen?
Als u als patiënt af wilt van uw klachten, bent u gebaat bij een holistisch werkend arts, die actief andere disciplines betrekt bij de zorg wanneer nodig of gewenst. En u bent gebaat bij holistisch denkende beleidsmakers en politici, die begrijpen dat een mens niet een stel longen op benen is, maar een complex micro systeem in een complex macro systeem, waarvan alle onderdelen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en op elkaar inwerken.
Holistische zorg draagt zorg voor de ‘hele mens’ in zijn hele context.
Het was zorgfinancier ZonMW die ons tot het schrijven van een signatuur uitnodigde. Liefst voortbordurend op al het goede werk dat b.v. Otto Scharmer en Machteld Huber al hebben gedaan.
Het woord signatuur betekent: “Het karakteristieke kenmerk van de maker op een beeldend werk waardoor hij als maker van dat werk wordt beschouwd”. Deze signatuur, een ideaalbeeld over Holistische Zorg in 2030, is collectief ontwikkeld en vormgegeven door 55, in heel Nederland werkende, holistische zorgprofessionals tijdens de conferentie Heel de mens op 28 november 2018, georganiseerd door Haagse Hoogvliegers in Den Haag.
In aanloop naar 28 november voelden vele deelnemers aan dat we collectief aan de vooravond van een mogelijk grote systeemtransformatie staan. Al konden we toen nog niet precies duiden waar dat gevoel vandaan kwam of waartoe het ons uitnodigt.
Onze uitgebreide systeemopstelling en diverse workshops brachten ons op 28 november 2018 tot volgende inzichten en uitnodigingen:
Ons land kent fantastische voorbeelden waarin groepen zorgprofessionals zich met hart en ziel holistisch inzetten rondom specifieke ziektebeelden, denk aan bijvoorbeeld ParkinsonNet. Deze initiatieven kunnen op grote waardering rekenen van cliënten en op erkenning vanuit het wetenschappelijke veld.
Ook Judith Kocken, oprichtster van (het voormalige) Kinderbuik & Co vertelde welke positieve resultaten zij met haar patiënten heeft bereikt de afgelopen jaren én wat de redenen waren dat zij genoodzaakt was dit initiatief, hoe inhoudelijk succesvol ook, te stoppen.
Microniveau
Mesoniveau
Macroniveau
Als holistisch werkende professionals steken we graag de hand in eigen boezem. En noteren we hieronder wat we als groep (van 55) in ieder geval zelf kunnen en willen doen. Als HWPer:
De door ons beoogde resultaten. In 2030/2040:
“Vaak realiseren we ons totaal niet hoeveel van de signalen die ons zenuwstelsel ontvangt verdedigingsreacties oproepen. Als we bij het vormgeven van onze omgeving rekening zouden houden met neurobiologische factoren, zouden wij leven, werken en spelen zonder voortdurend te worden blootgesteld aan die signalen. Als het lukt dit soort prikkels te verminderen, zal ons zenuwstelsel niet meer voortdurend hyperalert reageren alsof er continu roofdieren en andere bedreigingen op de loer liggen. (…) Met dit boek hoop ik duidelijk te maken dat een gevoel van veiligheid cruciaal is voor genezingsprocessen. Vanuit polyvagaal perspectief is een ontbrekend gevoel van veiligheid het onderliggende element bij uitstek dat via zowel biologische als gedragsmatige wegen leidt tot psychische aandoeningen en lichamelijke ziekten.’
2030 – Heelhuizen zijn kleinschalig, ook in de kleine dorpen. Zorgverleners kennen elkaar, er is geen management, wel een leider. Een heelhuis is voor mij een plek waar ik binnenloop als ik op welk vlak dan ook een probleem heb. Mentaal, fysiek, energiek. Ik ben daar welkom, ik voel warmte, oprechte interesse, menselijkheid. Ik heb zelf regie als ik daartoe in staat ben, en ik heb een adviseur als ik de regie niet zelf kan nemen. Mijn familie is welkom omdat ik niet alleen leef, en mijn zorgverlener begrijpt dat als ik fysiek ziek ben, dit ook samenhangt met mijn mentale gemoedstoestand en energie. Ik hoef niet te shoppen, maar ik word door mijn adviseur verwezen naar de beste zorgverlener, zonder dat hier eigenbelangen aan hangen. Mijn zorgverlener is ontspannen, daardoor voel ik mij ook op mijn gemak. Er zijn geen ‘productieafspraken’, verzekeraars kijken op maat wat iemand nodig heeft. Tegelijkertijd doen we niet aan verspilling. Misschien zijn er helemaal geen verzekeraars meer maar beheren de heelhuizen het geld en de uitgaven zelf. Joyce Kruijff
In 2030 ga ik naar een heelhuis, met aandacht voor lichaam en geest. Er wordt steeds holistisch gekeken naar de heel de mens en haar omgeving. Misschien komt de heler ook wel vaker naar mij toe. Alleen voor ingrepen of geavanceerde beeldvormende onderzoeken is tijdelijk verblijf in een heelhuis nodig. De regie over mijn gezondheid en heelheid heb en houd ik te allen tijde zelf. Artsen en heelkundigen staan naast de patiënt en zijn invoelend. Ziekte wordt gezien als een proces waarbij er gekeken wordt naar genetische, epigenetische factoren, factoren leefstijl, voeding, stress en blootstelling aan toxines. – Barbara Havenith
Het Heelhuis van de toekomst ziet er in mijn beeld uit als een kuuroord. Er zijn verschillende professionals aanwezig. Je kunt gebruik maken van sauna’s en thermale baden. Er is een gezonde keuken waar VERS eten wordt bereid. Je kunt er sporten en mediteren. De met veel groen omgeven gebouwen zijn complementair aan de natuurwetten en maken gebruik van natuurlijk bronwater en modder. Je opnieuw verbinden met de natuur betekent immers je opnieuw verbinden met je eigen natuur. Baden van koper dragen bij aan specifieke behandelingen. In de bibliotheek vind je boeken die betrekking hebben op lichaam, ziel en geest. Er klinkt harmonieuze muziek vanuit verschillende achtergronden: klankschalen, hymnen, psalmen, mantra’s etc. Gasten worden er met zorg, liefde en begrip ontvangen. Het personeel wil vanuit liefde intrinsiek het beste voor de ander en ontvangt daardoor ook het beste terug. Heelkundigen zijn holistisch getraind in astrologie, psychotherapie, hypnose, homeopathie/natuurgeneeskunde en gnostische kennis (alchemie). Heelhuizen werken inclusief. Zij bieden zorgvragers en professionals de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij de holistische gemeenschap, zodat zij alle kennis en ervaring ruimhartig gedeeld wordt. Cock van Nielen
Stuur dan een mail naar petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld in de mail of je op de hoogte gehouden wilt worden / in welke regio je actief bent of wilt worden / of dat je ook graag uitgenodigd wilt worden voor toekomstige evenementen. Ik stuur je mail desgewenst dan door naar collega’s in jouw regio en/of de organisatoren van de komende bijeenkomsten.
Kijk voor meer informatie ook op de website: heelheid.nu
Dit stuk is geschreven met dank aan het voorbereidende werk van Inez de Ruiter, Michiel van Dorp en waardevolle input van Lotte van Lith, Marjolein Doesburg-Van Kleffens, Rob Hagen en Anja Wolters
Alles uit dit stuk mag worden overgenomen, mits voorzien van de juiste context, vermelding van de auteurs en de aantekening dat dit een CONCEPT signatuur betreft.
[1] https://www.youtube.com/watch?v=jYFk8YDfFHo
[2] https://www.haagsehoogvliegers.nl/holistische-zorg-smet-smuts/