Hoogbegaafde senioren I Boekbespreking & Verloting

Hoogbegaafde senioren, waarom is dat een thema? Vele mensen weten inmiddels wel dat hoogbegaafdheid bij kinderen een aandachtspunt kan zijn. Daar is al veel over geschreven en vele scholen houden daar rekening mee. Echter, naar de invloed van hoogbegaafdheid op de levenskwaliteit van senioren, was tot nu toe nog weinig geschreven. Met het boek ‘Hoogbegaafde senioren’ brengen Noks Nauta en Ine Schouwstra daar verandering in. Kennis over de kenmerken van hoogbegaafdheid en hoe daar adequaat mee om te gaan, kan sterk bijdragen aan het welbevinden van senioren.

Samen met 7 coauteurs, ieder met een eigen expertise, onderzochten zij onder andere:

  • Worden hoogsensitieve mensen/HB-ers anders ouder? Waar hebben zij specifiek behoefte aan? Wat werkt voor hen wel en wat niet?
  • Hoe kun  je als senior HB-er betekenisvolle relaties aangaan en goed verbonden blijven met jezelf en anderen? Hoe vind je voldoende passende contacten die op vergelijkbaar denkniveau functioneren en/of die jouw specifieke belangstelling delen?
  • Hoe kun je als senior HB-er positief omgaan met (dreigende) conflicten en dilemma’s die spelen bij de keuzes die je moet maken in de laatste levensfase?
  • Hoe kun je als zorgverlener goed omgaan met een HB-er, in het bijzonder met mensen voor wie het afnemen van zelfstandigheid onacceptabel is? Of met HB-ers met dementie? Juist mensen die emoties zeer intens beleven, kunnen ook last krijgen van angsten en paniek als zij merken dat zij de grip op de wereld kwijtraken. Hoe ga je met die kwetsbaarheid goed en passend om? Hoe begeleid je professioneel als je cliënten een sterk gevoel van verlies ervaren?
  • Welke zaken kun je als HB-senior zelf regelen als je ouder wordt (denk aan: een levenstestament, wie ge(vol)machtigd wordt om je zorg-, financiële- en zakelijke belangen waar te nemen, etc.)

In het boek citeren zij uit het Dertien manieren om naar gemeenschap te kijken van P.J. Palmer (1999): ‘Ontvankelijkheid vraagt om innerlijke arbeid. Gemeenschap begint niet buiten onszelf maar in ons eigen hart. In mijn leven zijn mislukking, lijden en verlies de diepste vormen van contemplatie geweest. Als het mij goed gaat, kan ik gemakkelijk de illusie blijven geloven dat alles op zich staat. Maar als ik kom te vallen, merk ik: ik heb anderen nodig voor troost, aanmoediging, ondersteuning, kritiek, uitdaging en samenwerking. ik heb gemeenschap nodig en als ik mij open, dan heb ik het. We hebben hiervoor een vermogen tot verbondenheid nodig’.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die te maken heeft met HB-senioren en specifiek voor zorgverleners die met HB-ouderen werken.

Over de redactie
Noks Nauta is schrijver, spreker en workshopleider met een achtergrond als bedrijfsarts en psycholoog. Zij zet zich in voor een beter leefklimaat voor hoogbegaafde volwassenen en richtte daartoe samen met anderen het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV) op.

Ine Schouwstra werkt al bijna 30 jaar als zelfstandig tekstschrijfster.

Is dit boek ‘Hoogbegaafde senioren’ écht iets voor jou, of voor een seniore HB-er uit je omgeving? We verloten 2 exemplaren!

Stuur een mail met in de titel ‘Hoogbegaafde senioren’ naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld in de mail je adresgegevens (of die van de gewenste ontvanger). De boeken worden verloot onder de eerste 10 respondenten, na verschijning van dit artikel in onze nieuwsbriefspecial (eind 2020/voorjaar 2021). De namen van de winnaars maken we op onze website bekend.

Wil je dit boek direct bestellen? Dat kan direct in de webshop van het IHBV. De prijs is:
24,00 euro incl. verzendkosten naar Nederland.
30,00 euro incl. verzendkosten naar België.

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]