Vandaag verschijnt: Ik heb dementie – 50 openhartige brieven met tips voor een beter leven. Win dit boek (2x)

Wat nu als zo’n periode van ‘niet weten’ permanent is? Hoe ga je daar zelf of als ‘familie van’ mee om? Hoe wordt deze periode van ‘hersenherfst’ door dementerenden zelf ervaren? Vandaag verschijnt het boek “Ik heb dementie”. Het is een boek met 50 verhalen van mensen met dementie, die beschrijven wat het leven voor hun nog de moeite waard maakt. Zo is het een bundel van tips en ervaringen; niet alleen praktisch, maar vooral ook hoe kun je er het beste van maken. Het boek richt zich op de mogelijkheden, waar de meeste aandacht rond dementie uitgaat naar de beperkingen.

Het boek ‘Ik heb dementie’ wordt vandaag, 15 april 2016, in De Eshoeve Residentie te Den Haag aangeboden aan staatssecretaris Van Rjjn van VWS. Win dit boek (2x)

De samenstellers, dementiedeskundige Ruud Dirkse en klinisch geriater Marcel Olde Rikkert schrijven in het voorwoord: “Er wordt veel over mensen met dementie gesproken, terwijl zij zelf nauwelijks aan het woord komen. Dit draagt bij aan negatieve beeldvorming. Daarom hebben wij mensen met dementie uitgedaagd om zelf het woord te nemen; om te vertellen hoe zij hun dementie ervaren en er met alle beperkingen het beste van maken. Dit boek is vooral bedoeld voor mensen met dementie die graag willen, en nog kunnen leren omgaan met hun ziekte. Familie en professionals krijgen met deze brieven een bijzondere kijk in de binnenwereld en het aanpassingsvermogen van deze moedige brievenschrijvers.”

Volgens de hersenstichting betekent dementie letterlijk: ‘ontgeesting, geestelijke aftakeling’. Dementie is eigenlijk geen ziekte maar een combinatie van ziekteverschijnselen die samen het dementiesyndroom vormen. Bij dementie worden denken, oriëntatievermogen, begrip, leer- en oordeelvermogen en taalgebruik minder, terwijl het bewustzijn helder blijft. Maar het meest opvallende aspect van dementie zijn de ernstige geheugenproblemen. In het begin tast dementie het kortetermijngeheugen het meest aan. Later breiden de problemen zich ook uit over het langetermijngeheugen. Het opnemen van nieuwe informatie lukt niet meer, en er ontstaan problemen met lezen, praten, schrijven en rekenen.

De dementie patiënten die hebben meegewerkt aan het boek hebben allemaal een andere vorm van de ziekte, en bevinden zich in verschillende fases van het ziekteproces. Ze kennen elkaar niet, maar geven opmerkelijk genoeg toch alle vijftig een zelfde boodschap. De samenleving vragen zij om hen te behandelen als gelijken. Lotgenoten roepen ze op zich niet volledig uit het leven terug te trekken. In de brieven vertellen de patiënten niet alleen over de ziekte; de brieven geven zelf al een beeld van de verwarring die hen heeft overvallen.

“Laatst stond ik voor het koffiezetapparaat en ik wist niet meer hoe die werkte. Een kennis die bij mij was, heeft mij geholpen. Ik was zo boos op mijn hoofd!”Mw. J. Wapperom-Brand, 79 jaar.

“Begrijp me toch, ik ben er nog.” Ria van Everdingen, 81 jaar.

Kan je de wereld veranderen met een boek?

Uitgever Huibrecht Bos: Kan ik als uitgever de wereld veranderen? Dat wil ik geloven! Want dat is onze bijdrage; de boeken die wij uitgeven, bieden niet de oplossing van problemen. En toch geloof ik dat we de wereld ermee kunnen veranderen… Het is mooi werk, uitgeven. Dit is de 15e titel die Sinds 1883 – uitgevers uitbrengt. Het zijn allemaal bijzondere boeken, die er vanuit gaan dat wij aan de feiten niets kunnen veranderen, maar wel aan de beleving daarvan. De wereld is meer dan de feiten. Misschien is de beleving nog wel belangrijker. Het is een vaardigheid of misschien moet ik zeggen: het is een geluk als je kunt kijken naar wat je kunt en wie je bent en leert leven met wat je moet missen. Als we daaraan kunnen bijdragen, veranderen we de wereld. Een beetje en dat is genoeg.”

Dit boek winnen?
Stuur een mail naar: Petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl met in de titel “Ja ik wil het boek Ik heb dementie” en stuur in de mail je adresgegevens mee. We verloten we twee exemplaren onder de eerste 10 reacties. Je kunt dit boek ook bestellen bij Sinds1883.

 

 

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *