Vandaag verschijnt: Ik heb dementie – 50 openhartige brieven met tips voor een beter leven. Win dit boek (2x)

Het boek ‘Ik heb dementie’ wordt vandaag, 15 april 2016, in De Eshoeve Residentie te Den Haag aangeboden aan staatssecretaris Van Rjjn van VWS. Win dit boek (2x)

De samenstellers, dementiedeskundige Ruud Dirkse en klinisch geriater Marcel Olde Rikkert schrijven in het voorwoord: “Er wordt veel over mensen met dementie gesproken, terwijl zij zelf nauwelijks aan het woord komen. Dit draagt bij aan negatieve beeldvorming. Daarom hebben wij mensen met dementie uitgedaagd om zelf het woord te nemen; om te vertellen hoe zij hun dementie ervaren en er met alle beperkingen het beste van maken. Dit boek is vooral bedoeld voor mensen met dementie die graag willen, en nog kunnen leren omgaan met hun ziekte. Familie en professionals krijgen met deze brieven een bijzondere kijk in de binnenwereld en het aanpassingsvermogen van deze moedige brievenschrijvers.”

Volgens de hersenstichting betekent dementie letterlijk: ‘ontgeesting, geestelijke aftakeling’. Dementie is eigenlijk geen ziekte maar een combinatie van ziekteverschijnselen die samen het dementiesyndroom vormen. Bij dementie worden denken, oriëntatievermogen, begrip, leer- en oordeelvermogen en taalgebruik minder, terwijl het bewustzijn helder blijft. Maar het meest opvallende aspect van dementie zijn de ernstige geheugenproblemen. In het begin tast dementie het kortetermijngeheugen het meest aan. Later breiden de problemen zich ook uit over het langetermijngeheugen. Het opnemen van nieuwe informatie lukt niet meer, en er ontstaan problemen met lezen, praten, schrijven en rekenen.

De dementie patiënten die hebben meegewerkt aan het boek hebben allemaal een andere vorm van de ziekte, en bevinden zich in verschillende fases van het ziekteproces. Ze kennen elkaar niet, maar geven opmerkelijk genoeg toch alle vijftig een zelfde boodschap. De samenleving vragen zij om hen te behandelen als gelijken. Lotgenoten roepen ze op zich niet volledig uit het leven terug te trekken. In de brieven vertellen de patiënten niet alleen over de ziekte; de brieven geven zelf al een beeld van de verwarring die hen heeft overvallen.

“Laatst stond ik voor het koffiezetapparaat en ik wist niet meer hoe die werkte. Een kennis die bij mij was, heeft mij geholpen. Ik was zo boos op mijn hoofd!”Mw. J. Wapperom-Brand, 79 jaar.

“Begrijp me toch, ik ben er nog.” Ria van Everdingen, 81 jaar.

Kan je de wereld veranderen met een boek?

Uitgever Huibrecht Bos: Kan ik als uitgever de wereld veranderen? Dat wil ik geloven! Want dat is onze bijdrage; de boeken die wij uitgeven, bieden niet de oplossing van problemen. En toch geloof ik dat we de wereld ermee kunnen veranderen… Het is mooi werk, uitgeven. Dit is de 15e titel die Sinds 1883 – uitgevers uitbrengt. Het zijn allemaal bijzondere boeken, die er vanuit gaan dat wij aan de feiten niets kunnen veranderen, maar wel aan de beleving daarvan. De wereld is meer dan de feiten. Misschien is de beleving nog wel belangrijker. Het is een vaardigheid of misschien moet ik zeggen: het is een geluk als je kunt kijken naar wat je kunt en wie je bent en leert leven met wat je moet missen. Als we daaraan kunnen bijdragen, veranderen we de wereld. Een beetje en dat is genoeg.”

Dit boek winnen?
Stuur een mail naar: Petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl met in de titel “Ja ik wil het boek Ik heb dementie” en stuur in de mail je adresgegevens mee. We verloten we twee exemplaren onder de eerste 10 reacties. Je kunt dit boek ook bestellen bij Sinds1883.

 

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]