Inspiratietip: Nederland op de sofa I Pakhuis De Zwijger I 26 november Amsterdam

Wie bepaalt wat normaal of abnormaal is, waarom accepteren we geen autoriteit, en zijn we nog wel in staat écht geluk te herkennen? Drie Belgische psychiaters geven hun diagnose van de Nederlandse samenleving. Is er nog kans op genezing? Een avond in Pakhuis de Zwijger (Amsterdam), georganiseerd door Filosofie Magazine.

Over de sprekers:

Damiaan Denys 
Neem een willekeurige groep van 100 Nederlanders, 42 voldoen aan de officiële criteria voor een psychische stoornis. Zijn we dan zo ziek? Natuurlijk niet, stelt filosoof-psychiater Damiaan Denys. ‘We kunnen  simpelweg niet meer met abnormaliteit omgaan.’ Denys spreekt over het onderscheid tussen normaal en abnormaal, dat allerminst vanzelfsprekend is. Pogingen om abnormaliteit wetenschappelijk te definiëren zijn gedoemd te mislukken. Wie bepaalt wanneer iemand abnormaal is?

Paul Verhaeghe
Ouders eisen dat de school hun kinderen discipline bijbrengt. De school klaagt dat ouders hun kinderen niet opvoeden. Maar wie streng uit de hoek komt, krijgt bakken verwijten over zich heen. ‘Wie denk je wel dat je bent?’ Volgens psychoanalyticus Paul Verhaeghe is autoriteit in onze samenleving verloren gegaan. En dat is een probleem, want we kunnen niet zonder – maar terug naar het klassieke piramidale gezag? Nee help! Verhaeghe pleit voor een horizontale vorm van autoriteit, die zich nu al stilaan aan het ontwikkelen is in onze samenleving.

Dirk De Wachter
‘Het is absurd te bedenken dat de enige ware liefde nog bestaat in een wereld waar je de keuze hebt uit 7 miljard mensen. En toch bestaat de liefde eruit om juist die illusie als werkelijkheid aan te nemen’, stelt filosoof-psychiater Dirk De Wachter. Volgens hem dreigen we door te slaan in onze illusie van maakbaarheid en de zoektocht naar geluk, waardoor we het kleine goede niet meer herkennen.

Pakhuis De Zwijger biedt de mogelijkheid om voorafgaand aan de avond een hapje te eten. Voor € 15,- extra kunt u aanschuiven voor een stokbroodje vooraf en een bescheiden hoofdgerecht (vlees of vega). Interesse? Bestel dan een ticket + diner (LET OP: aanvang diner 18.00 uur!).

Locatie: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Datum: Donderdag 26 november 2015
Tijd: 19.30 tot 22.00 uur
Kaarten: € 37,50 voor abonnees van Filosofie Magazine, € 42,50 voor niet abonnees
Diner: € 15,-
Aanmelden: klik hier

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *