Introvert versus extravert – weet wat je energie geeft en wat je nodig hebt om te excelleren

Veel hoogvliegers en extra intelligente mensen zijn uitgerust met een bijzonder voelvermogen en sterke intuïtie, waardoor ze in staat zijn om in ruimtes en gezelschap stemmingen haarfijn aan te voelen. Ze kunnen daar ook last van krijgen. Door de hoeveelheid informatie of de aard ervan. Ze lopen als het ware vol met indrukken. Of ze raken door de indringende informatie de verbinding met zichzelf kwijt. Kortom, ze krijgen behoefte aan afzondering om al die indrukken een plek te geven. En om de eigen energievoorziening te hervinden. Hieronder vind je eerst een kort theoretisch kader over introversie en extraversie, daarna volgen twee tests om te kijken in welke type je jezelf het best herkent. Tenslotte geven we enkele tips voor optimale aansturing en samenwerking.

De theorie van Jung

Volgens Carl Gustav Jung (1875-1961) verwijzen de introversie en de extraversie naar de richting van psychische energie. Bij een extraverte instelling is de energie naar buiten gericht, op mensen, activiteiten en dingen. Extraverte mensen zijn energiek, enthousiast, actie-gericht, spraakzaam en assertief. Zij vinden het fijner om met andere mensen samen te zijn dan om alleen te zijn. Bij een introverte instelling is de energie naar binnen gericht, op de eigen gedachten en gevoelens. Introverte mensen zijn rustige types, weloverwogen, beschouwelijk en voelen zich in onbekend gezelschap niet snel thuis. Zij zijn liever alleen dan in een groep. Introverte mensen zijn naar binnen gekeerd. Dit maakt ze niet verlegen, anti-sociaal of onzeker maar ze hebben wel meer tijd nodig voor zichzelf. Socialiseren in groepen kost introverten energie, terwijl dat bij extraverten juist energie oplevert. Meer weten? Klik hier.

TWEE TESTEN – weet wat je energie geeft en wat je nodig hebt om (samen) te excelleren.

Hieronder vind je een overzicht van kenmerken voor introverte en extraverte mensen:

INTROVERSIE EXTRAVERSIE
Houdt gevoelens voor zich Laat gemakkelijk gevoelens zien
Heeft tijd nodig om te wennen Past zich snel aan
Schaamt zich voor eigen fouten Lacht om eigen fouten
Denkt eerst, spreekt dan Spreekt eerst, denkt daarna
Voorzichtig Neemt risico’s
Wil niet in de rede worden gevallen Kan in de rede worden gevallen
Kan publiek en privé verschillen Is privé en publiek dezelfde
Spreekt een paar mensen op feestjes diepgaand Spreekt veel mensen op feestjes kort
Is liever geen middelpunt Wil graag middelpunt zijn
Verliest energie in gezelschap Verliest energie bij eenzaamheid
Koestert diepe vriendschappen Houdt er veel vrienden op na
Luistert eerst in een nieuwe situatie Verkent nieuwe situatie pratend
Behoeft tijd voor reflectie Wordt onrustig bij eenzaamheid
Is rustig en zwijgzaam Is druk en welbespraakt.

Nog niet helemaal zeker of je nu introvert of extravert bent? Hieronder volgen enkele vragen. Geef voor de volgende stellingen aan of het voor jou vaker waar of niet waar is. Hoe vaker de stellingen op jou slaan, hoe introverter je waarschijnlijk bent. Heb je evenveel waar als niet waar ingevuld dan ben je een ambivert. Dit betekent dat je zowel introverte als extraverte kenmerken hebt. Als je in veel van de stellingen niet herkent, dan ben je waarschijnlijk extravert.

 1. Ik geef de voorkeur aan één-op-één gesprekken boven groepsactiviteiten.
 2. Ik geef vaak de voorkeur aan me schriftelijk uit te drukken.
 3. Ik hou ervan om alleen te zijn.
 4. Het lijkt alsof ik minder geef om rijkdom, bekendheid en status dan mijn leeftijdsgenoten.
 5. Ik hou er niet van om over koetjes en kalfjes te praten, ik hou van gesprekken met diepgang over onderwerpen die me aan het hart gaan.
 6. Mensen zeggen dat ik een goede luisteraar ben.
 7. Ik neem niet graag grote risico’s.
 8. Ik hou van werk waar ik me in kan storten zonder veel gestoord te worden.
 9. Ik hou ervan om verjaardagen met een klein gezelschap te vieren, met bijvoorbeeld één of twee goede vrienden of familieleden.
 10. Mensen beschrijven mij als mild en zachtaardig.
 11. Ik hou er niet van mijn werk te laten zien of te bespreken met anderen voordat het af is.
 12. Ik hou niet van conflicten.
 13. Mijn beste werk ontstaat als ik alleen ben.
 14. Ik denk meestal na voordat ik spreek.
 15. Ik voel me uitgeput als ik te veel onder mensen ben geweest, ook al heb ik me uitstekend vermaakt.
 16. Ik neem niet graag de telefoon op, maar laat mensen mijn antwoordapparaat of  voicemail inspreken.
 17. Als ik moest kiezen dan doe ik een weekend liever helemaal niets, dan dat ik mijn hele weekend vol gepland heb met activiteiten.
 18. Ik hou er niet van om meerdere dingen tegelijk te doen.
 19. Ik kan me gemakkelijk concentreren.
 20. Als ik les krijg, dan geef ik de voorkeur aan lezingen boven workshops.

Een introvert persoon kan ook extraverte trekken hebben en andersom. Het is goed om te weten dat veel van de verschillen tussen Introverten en Extraverten zijn terug te voeren op een voorkeur voor ‘veel, vaak, breed en onmiddellijk’ versus ‘weinig, af en toe, diep en na een pauze’. Geef als partners of collega’s elkaar de ruimte of verdeel de rollen zodanig dat het in beider voordeel is.

TIPS

Ben je een meer introvert persoon en werk je veel samen met een extravert type? Vraag extraverte mensen naar hun mening over een onderwerp. Dan gaan ze praten en dat geeft jou als introverte persoon tijd om je ideeën te verzamelen. Vraag ook rustig om meer tijd om je beslissing te nemen. Slaap er rustig een nachtje over en vertel dan je besluit. Die tijd heb je nodig en is geen teken van onzekerheid of besluiteloosheid.

Herken jij jezelf het meest in het extraverte type? Een Extravert went snel aan veranderingen door ze te ondergaan. Een extravert heeft behoefte aan meer dan één persoon om ideeën mee uit te wisselen. Dat is geen teken van ‘ontrouw’ of gebrek aan vertrouwen.

De introvert vindt het prettig om tijdig te worden voorbereid op wat komen gaat, zodat hij de mogelijke gebeurtenissen kan afwegen. Probeer mensen met een introverte voorkeur echt de tijd te geven na te denken over een standpunt. Zij zullen eerst zelf rustig een afweging willen maken om hun mening te uiten. Wees niet té snel met de vraag om een reactie. Probeer introverten niet zogenaamd socialer te maken. En breng een Introvert niet publiekelijk in verlegenheid.

Bronnen: Verleid jezelf tot excellentie, gereedschap voor extra intelligente mensen. Willem Kuipers i.s.m. Annelien van Kempen. Aanrader!

Succesvoller worden als introvert? Bekijk ook de website van: Marloes Bouwmeester Eigenaar: De succesvolle introvert. Je kunt haar ook als spreker inhuren.

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

DONEER een CoachKwartiertje – 15/30/45/60 minuten volledige aandacht voor iemand die het nodig heeft

DONEER een CoachKwartiertje – 15/30/45/60 minuten volledige aandacht voor iemand die het nodig heeft

Doneer een CoachKwartiertje – Heel regelmatig melden zich veelal zeer talentvolle jonge hoogvliegers bij ons, die graag gecoacht willen worden omdat ze ergens in hun studie of vroege loopbaan vastlopen. Zij hebben behoefte aan gerichte aandacht, iemand die hen helemaal kan zien en accepteren voor wie ze helemaal zijn en een stukje begeleiding in het […]

APPA coachtraject en begeleiding voor politici

APPA coachtraject en begeleiding voor politici

APPA coachtraject en begeleiding voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en politici – Een aantal jaren geleden heb je bewust de keuze gemaakt voor de politiek. Veelal vanuit diepe waarden en overtuigingen heb je je samen met anderen ingezet voor dat wat jij belangrijk vindt voor mensen, organisaties en onze samenleving als geheel – op stedelijk, provinciaal, […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]