Intuïtie – luister jij ernaar? Intuïtief luisteren is makkelijker naarmate we meer innerlijke vrije luisterruimte hebben om de signalen die ons lichaam ons geeft, te kunnen beluisteren.
Intuïtief luisteren is een waardevolle vaardigheid die je kan helpen om betere beslissingen te nemen, goede grootluistervragen te stellen en meer in lijn te leven met jezelf.
In dit artikel lees je meer over wat een torus-veld is en ontvang je 7 tips om (nog) beter naar je intuïtie te luisteren.
door Petra Hiemstra, 20 augustus 2024
In het plaatje hieronder – afkomstig uit mijn boek Mag ik je grootluisteren? Vertel! – zie je twee personen afgebeeld met een energieveld, een torus-veld. Het torusveld wordt wel omschreven als een elektromagnetisch veld dat ons aura of energielichaam vormt. Torsievelden (torsion fields) zijn microscopisch kleine wervelingen van ruimte die ontstaan rond een roterend object. Met ons lichaam laten we energie omhoog, omlaag en rondom ons stromen en op die manier kunnen we informatie delen en opvangen. De torus stroomt in oneindige richtingen en zendt tegelijkertijd een gelijke hoeveelheid energie zowel naar boven als naar beneden.
Als we teveel in ons ‘rode brein zitten’, ons actieve d0e-gerichte brein, zoals collega Frank Schurink dat altijd zo mooi uitlegt in zijn training en TED-talk GedoeManagement, zitten we niet in ons ‘groene creatieve brein’, het brein dat creatieve oplossingen bedenkt (of kan ontvangen) voor de problemen of uitdagingen die we op ons pad ontvangen.
Coachees die moeite hebben om voldoende tijd in te plannen voor ‘onnuttige zaken’ die hun groene brein kunnen activeren, raad ik graag het boek Het Geheim van Genialiteit van Tijn Touber aan (een heel leuk verjaardag- of sinterklaascadeau!). In dit boek vertelt Touber uitgebreid hoe de grote geesten, mucisi en filosofen van deze wereld veel wandelden, om alle vergaarde indrukken en informatie rustig te kunnen processen en die maken dat ze fit genoeg zijn om de ‘ah-momenten’ te kunnen ontvangen en ‘vertalen’ in prachtig nieuw werk.
Om je intuïtie te horen, is het belangrijk om momenten van stilte in je leven in te bouwen. Meditatie, wandelen in de natuur of gewoon even rustig zitten zonder afleiding kan helpen om je innerlijke stem te versterken.
Zelf werk ik 6 tot 7 weken aaneengesloten en dan neem ik 1 week ‘cliënt vrij. In deze vrije week heb ik tijd om te schrijven en te werken aan mijn bedrijfsontwikkeling en projecten. Zowel in de winter als in de zomer neem ik respectievelijk 4 en 8 weken “vrij” om dan een echte ‘diepzielduik’ te kunnen maken. Zo’n diepzielduik heeft tijd, rust en ruimte nodig. Het is zowel een eensaam als ook louterend en inspirerend proces, om in mijn diepste diepte nieuwe de antwoorden te vinden op actuele vragen.
Leiders-van-nu adviseer ik 20% vrije agendaruimte om voldoende naar hun intuïtie te luisteren en naar het grotere geheel te kunnen blijven kijken.
Als je goed luistert, geeft je lichaam vaak intuïtieve signalen af, zoals een “gut feeling”, een gevoel van spanning of ontspanning, of een plotselinge verandering in je energieniveau. Als je alert bent op hoe je lichaam reageert in verschillende situaties, kun je meer gehoor geven aan wat je intuïtie je vertelt.
Recent vertelde een broodfondsgenoot die werkt als ervaren industrieel klimmer me over een moeilijke schoonmaakklus die hij met een eveneens ervaren collega aan het doen was. Op een zeker moment moesten ze een richel over. Beide mannen keken elkaar op hetzelfde moment aan en zeiden: laten we dit niet doen. Ogenschijnlijk was er geen gevaar, maar de mannen luisterden naar hun intuïtie en gaven er gehoor aan, waardoor zij mogelijk verschoond bleven van een ernstig ongeval.
In mijn coaching ben ik alert op alle signalen die mijn lichaam me geeft, terwijl ik me helemaal afstem op de ander en wat diens lichaam me lijkt te vertellen. Al deze informatie gebruik ik om te bepalen welke vraag of welke interventie op welk moment gepast is.
Na vele jaren coaching is het ook boeiend om te merken dat juist door heel vaak hetzelfde proces doorlopen te hebben, dat het steeds makkelijker wordt om informatie af te leiden uit de ‘defaults’ – afwijkingen ten opzichte van het gebruikelijke of gemiddelde. Ook daar ontwikkel je, als coach, gaandeweg “fingerspitzengefühl” voor. Al blijft het zaak om alert en waakzaam te blijven om te snelle conclusies te voorkomen of ‘inlegkunde’ te bedrijven.
Het kan soms lastig zijn om angst en intuïtie uit elkaar te houden. Angst is als emotie soms overheersend aanwezig en vaak gebaseerd op zorgen of oude trauma’s. Intuïtie daarentegen voelt eerder kalm, zeker en sereen aan, zelfs als het richting geeft aan iets nieuws of onbekends.
Sommige van mijn cliënten helpt het om een intuïtie dagboek bij te houden. Daarin noteren zij situaties waarin zij een intuïtief gevoel hadden en wat er daarna gebeurde. Dit kan je helpen om patronen te herkennen en meer vertrouwen te krijgen in je intuïtieve beslissingen.
Dromen kunnen een krachtige bron van intuïtieve inzichten zijn. Probeer je dromen te onthouden en op te schrijven, zodat je ze daarna kunt analyseren. Vooral als je dromen sterk en levendig aanvoelen. Wat zegt deze (zich steeds herhalende) droom jou? Waartoe nodigt het uit? Wat wéét je diep van binnen al?
Intuïtie is als een zachte fluistering van de ziel. In de drukte van alledag is je intuïtie niet altijd onmiddellijk of duidelijk verstaanbaar. Soms heeft je intuïtie tijd nodig om zich te ontvouwen.
Vertrouw erop dat je intuïtie naar je toe zal komen op het juiste moment.
Jonge leiders van nu worden in management en leiderschapstrainingen steeds vaker uitgenodigd om hun intuïtie te volgen en te delen. Staan bij een bepaald voorstel alle vinkjes op groen, maar heb je er toch geen goed gevoel over? Maak het bespreekbaar en kijk wat dat oplevert!
Leer te vertrouwen op je gevoel door te doen wat goed voelt, zelfs in kleine dingen. Dit versterkt je vermogen om je intuïtie te volgen in grotere, meer impactvolle beslissingen.
Door regelmatig te oefenen met deze stappen, zul je merken dat je intuïtie sterker wordt en je beter in staat bent om ernaar te luisteren en erop te vertrouwen.
Graag!
Mail naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl