Je hebt een baas nodig I Kies je commissaris I Gratis boek: start vanuit je Hart

Ondernemers in onze praktijk hebben geen 'hulp' nodig. Willen eigen baas en eigen wijs zijn. Ze doen wat ze het liefste doen en in veel gevallen excelleren ze daarin. Waarom zoeken ze dan toch een coach of commissaris? En wat is het verschil eigenlijk?

“Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je onderneming. Je hebt helder wat je wilt en bent blij dat je aan niemand goedkeuring hoeft te vragen of verantwoording hoeft af te leggen. Je mag alles zelf besluiten. Je bent letterlijk je eigen baas. Het is belangrijk dat je jezelf ook zo ziet. Uit jou moet immers alles komen. Jij bent degene die jouw ideeën gaat realiseren. Je moet het hebben van je eigen wijsheid en geheel vertrouwen op je eigen ingevingen en capaciteiten. Want er is niemand aan wie je de schuld kunt geven of achter wie je je kunt verschuilen. Jij bent de baas.

Je hebt een commissaris nodig.
Toch kun je het niet alleen. Je hebt eigenlijk een baas nodig: een commissaris. Een commissaris is iemand die toezicht houdt op jou, opdat jij jouw doel gaat realiseren. Een commissaris is er om je te helpen op de momenten dat je het niet ziet zitten of dat je vastzit in een situatie waar je zelf niet uit kunt komen. Aangezien jij jezelf niet bij je kraag uit een moeras kunt trekken, heb je een commissaris nodig.

Een commissaris is er ook voor je als je denkt dat het allemaal wel goed gaat. Geen vuiltje aan de lucht. Dan komt je commissaris opeens met allerlei aanwijzingen waarvan je opeens denkt: ‘Oh shit, daar heb ik niet aan gedacht’. Of je bent opeens met een egotrip bezig om op subtiele wijze een zaligverklaring te regelen en wilt onbewust aan de wereld bewijzen dat je een koning bent door je identiteit aan je doel te verbinden.

Een commissaris helpt je om je doel te verwezenlijken. Je stelt zelf je doel vast en geeft zelf aan hoe je denkt dat doel te halen. je commissaris let er op dat je dit ook gaat doen en heeft daarvoor jouw informatie nodig. Zo geef je hem of haar de kans om hulp te bieden, vragen te stellen en aanwijzingen te geven.” – Uit: Start vanuit je Hart, geschreven door Patrick Roozemond.

Hoe kies je een goede coach/commissaris?

1. De klik – een waardevol traject begint met vertrouwen dat je van je coach/commissaris kunt leren, dat hij/zij in staat is je al vragenderwijs én je met concrete suggesties (adviezen blijven adviezen) verder te helpen. Je buikgevoel heeft altijd gelijk.
2. Kies bij voorkeur altijd uit 2 coaches/commissarissen, of beter nog: kies er twee! Ieder brengt zijn/haar expertise mee.
3. Kies welk bedrag je over hebt voor coaching/commissariaat en betaal vooruit. Dat zorgt voor een sterker commitment bij jezelf.
4. Evalueer regelmatig het traject: hoe gaat het tussen jullie? Hoe liggen jullie op koers? Wil je iets anders in de aanpak, stijl etc.?
5. Realiseer je: een goede coach staat je terzijde, neemt nooit ‘over’. Willen en werken moet je zelf doen. Je moet inzicht, reflectie en advies willen ontvangen en verantwoording willen afleggen.

Hij/zij is in staat:

  • 80 % van de tijd naar je te luisteren:
  • 10% van de tijd goede, open vragen te stellen, die je uitnodigen verder en dieper na te denken, te voelen, te dromen, te DOEN;
  • 10% relevante ervaringen en concrete netwerkcontacten met je te delen, waar je mee verder kunt.

Het verschil tussen coach en commissaris
Een coach brengt je waar je wilt zijn, een commissaris brengt je verder.

Bron voor dit artikel is het boek ‘Start vanuit je hart‘, van Patrick Roozemond, wat je als je op de link klikt gratis kunt lezen. Aanrader voor iedere (beginnende) ondernemer of ervaren ondernemer die een nieuwe fase in wil gaan.

JA!…. IK WIL EEN PERSOONLIJK COMMISSARIS!
Al 5 jaar lang stellen we excellente ondernemers de juiste vragen en bieden we hen groei-inspiratie, focus en reflectie. We verbinden je altijd aan mensen die voor het realiseren van jouw dromen van belang zijn. Zodat je iedere dag vanuit rust, energiek het beste van jezelf kunt blijven geven. Onze achtergrond in fondsenwerving maakt het soms ook makkelijk om de juiste financiering voor je innovaties, plannen of stichting te vinden. Als je referenties wilt voordat je een stukje op onze vleugels meevliegt, geven we je die graag. Bel met Petra Hiemstra op 06-33803867 voor het maken van een eerste gesprek of mail: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl – Je bent van harte welkom!

TRAINING – Liever zelf Toezichthouder of Commissaris worden? En ja dat kan óók als je nog geen 50+ bent!
Bekijk dan hier of de dagtraining van Caroline Wijntjes op 19 november in Den Haag je aanspreekt en zo ja, schrijf je in. Caroline leidt al jaren jonge én ervaren professionals op in het vak van toezichthouder en commissaris en heeft een groot netwerk waarmee ze je gericht verder kan helpen.

  • Leer in één dag het werk kennen dat een toezichthouder doet;
  • Leer hoeveel tijd het kost en wat het je oplevert;
  • Leer welke kwaliteiten je in huis moet hebben als toezichthouder;
  • Ontdek of toezicht houden bij je past;
  • Leer hoe je met gemak het juiste commissariaat kunt vinden;
  • Breid je netwerk uit met toezichthouders en commissarissen.

 

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *