Over de kracht en de ‘sweet spot’ van constructieve conflicten in organsiaties

Over de kracht van constructieve conflicten in organisaties

Dare to Disagree. Met deze woorden vat Margaret Heffernan* in haar TED talk samen wat je te doen staat als je de mogelijke kracht van het conflict wilt opzoeken. Zij zegt: Zoek mensen die het niet (zomaar) met je eens zijn. Om te zorgen dat je je eigen denken aanscherpt en een beter resultaat krijgt. Of een betere argumentatie opbouwt. In deze TED talk vertelt Margaret Heffernan er alles over aan de hand van het verhaal van de Engelse arts Alice Stewart. Zij zocht bewust een tegendenker op die haar hielp om de beste en onweerlegbare bewijzen aan te voeren tegen het gebruik van röntgenfoto’s bij zwangere vrouwen. Ze wist dat ze, om haar doel te bereiken, iemand nodig had die haar aanvulde. Ze was zich bewust van haar eigen kracht en daagde die tegelijkertijd ook uit.

door Ingeberte Uitslag, DPC Trainer, 26 oktober 2017

Tegendenkers maken je ideeën sterker

De les die je hieruit kunt trekken: zoek iemand die samen met jou wil gaan voor het beste resultaat en de rol oppakt van een tegendenker. Die kijkt wat je nog over het hoofd hebt gezien of waar je een fout hebt gemaakt. Zodat je samen zoekt naar hoe het nóg beter kan.

Ook Ikea zoekt de kracht van het constructieve conflict: er is geen product dat niet door meerdere personen is ontworpen. Onder het motto: waarom zou je niet gebruik maken van wat de ander te bieden heeft? Ook hier geldt: zoek het constructieve conflict op. In de vorm van een tegendenker of een ‘opdenker’: sta open voor het aanpassen en verbeteren van je eigen ideeën.

The sweet spot of conflict

Eva van der Fluit** heeft haar promotie onderzoek gedaan naar conflicten tussen professionals in de luchtvaart. In de titel van haar proefschrift refereert ze aan een sportterm: ‘the sweet spot’. Dit is de plek waar een slag of stoot, bijvoorbeeld bij honkbal, resulteert in een maximale respons voor een bepaalde inspanning.

Ze legt uit hoe de professionals van KLM ‘the sweet spot of conflict’ actief opzoeken. De vliegers leren dat zij maar een beperkt deel van de werkelijkheid kennen (postformeel denken). En als de crew van een vliegtuig elkaar op schiphol ontmoet, gaan ze meteen aan de slag met relatieopbouw (het zijn altijd wisselende teams). Daarnaast werken ze gedurende hun dienst steeds bewust met hun emoties, de vliegers blijven samen zoveel mogelijk in de ‘zone van positieve emoties’, zodat ze minder snel in tunnelvisie of paniek belanden.

Door actief te zoeken naar ‘the sweet spot of conflict’ proberen de vliegers te focussen op de inhoud van hun tegenstellingen en niet persoonlijk te worden. Dat helpt ze om optimaal te presteren. Mocht het conflict toch uit de hand dreigen te lopen, dan vallen ze terug op standaardprocedures en proberen ze de aandacht op de toekomst te richten, zodat ze hun ‘klus’ goed klaren en het conflict ‘uitstellen’ naar een later moment, waarop het dan alsnog aan de orde kan komen (en soms ook aan anderen voorgelegd wordt).

Er valt dus van alles te halen op het gebied van conflict en optimaal presteren.
Wat doe jij om het optimale conflict op te zoeken?

Constructieve conflicten zijn geen feestje dus ga er niet lyrisch  over doen

Van een goed constructief conflict kun je blij worden. Samen op zoek zijn naar een beter antwoord, argument of product – of dat nou een zware hersenkraker in de wetenschap is, een levensvraag in de kroeg, de volgende vakantiebestemming of het ultieme cadeau voor de gezamenlijke vriend. In zo’n zoektocht zitten, kan super motiverend en verbindend zijn. Je weet dat je elkaar niet probeert af te troeven, maar de verschillende belangen en inzichten bij elkaar brengt, dat je zoekt naar iets wat passend is voor alle betrokkenen.

Je weet ook dat dit soort zoektochten soms niet lukken, ontzettend taai en zwaar kunnen zijn en relaties op de proef kunnen stellen. Het heeft dan ook geen zin om vanaf nu lyrisch te doen over conflicten. Daarmee versimpel je de werkelijkheid. Want de kracht van een constructief conflict kan voor veel mensen een enorme worsteling opleveren. Of de uiteindelijke opbrengst van een conflict nu groot of klein is, het  streven naar een voor beide partijen aanvaardbare oplossing vergt een enorme dosis betrokkenheid en vastberadenheid, zoals uit dit TED filmpje blijkt. Veel kijkplezier!

Wil je jezelf bekwamen in de kunst van de bemiddelende dialoog (afgeleide van mediation), constructieve conflicten en conflictmanagement?

Schrijf je dan in voor de DPC Training begin 2018.

*Margaret Heffernan is entrepeneur, CEO, writer en keynote speaker. www.mheffernan.com

** Eva van der Fluit is management consultant. www.evavanderfluit.nl

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]