Leiderschap kan niet zonder gedoe door Frank Schurink

Maar… dat is vrij saai, nietwaar? Zou je leiderschap nodig hebben in een wereld waar alles vanzelf gaat? Lijkt mij niet. Ik zou zelfs nog iets verder willen gaan: leiderschap bestaat bij de gratie van gedoe. Zonder gedoe geen leiderschap.

Het vreemde is dat ondanks deze logica veel managers en leidinggevenden vol overgave kunnen klagen over het gedoe waar ze dagelijks mee te maken hebben. Het lijkt wel alsof klagen over gedoe je leiderschap een zekere glans geeft. Alsof gedoe een meerwaarde heeft. Het is tenslotte een hele prestatie om je staande te houden met al dat gedoe. Maar is dit het soort leiderschap waar jij door geroepen wordt, waar jij voor zou tekenen?

Jouw eigen gedoe ontstijgen

Leiders willen meestal juist het gedoe ontstijgen, ideeën en mensen verder brengen, het goede doen. Waarom blijkt de praktijk dan zoveel weerbarstiger? Het is niet omdat er gedoe is, want dat hoort bij leiderschap. De valkuil waar vele leiders instappen is niet het gedoe van de omstandigheden, de mensen om je heen, maar het gedoe van jezelf. Het gedoe van jezelf is zo vertrouwd en vooral zo vanzelfsprekend, dat juist dáár de blinde vlekken zitten.

Obama: een voorbeeld van zelfexpressie

Een mooi voorbeeld vind ik Barack Obama. Tijdens zijn hele presidentschap heeft hij overduidelijk veel gedoe op zijn bord gekregen. De meesten van ons zouden daarvan in het rood* schieten en cynisch worden over politiek. Al onze innerlijke gevoeligheden spelen dan op, en dat zag je ook gebeuren bij de Amerikaanse president. Zijn kracht blijkt om juist niét zijn innerlijke gedoe de overhand te laten krijgen, maar wel zijn visie, zijn liefde voor het land en de mensen te blijven eren.

Vrij zijn mét gedoe is de bron voor sprekend leiderschap

Of je het met Obama eens bent of niet, het gaat erom dat je ziet dat hij vrij is met vrijwel alles wat er gebeurt. Als spreker en leider blijft hij bijna altijd in zijn kracht, ongeacht de omstandigheden. Dat is het sprekende van zijn leiderschap, nog meer dan de mooie speeches. Een soort leiderschap waarin jouw zelfexpressie overeind blijft en jouw woorden boven het gedoe uitstijgen.
Daar hoef je zelfs geen grote verantwoordelijkheden à la Obama voor te hebben. Het gaat er om dat jij je eigen gedoe managet, zodat jouw expressie de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Die zelfexpressie waarmee je ook jouw ideeën krachtig neerzet en je leven mee kunt vormgeven. Het is een simpel, verbazingwekkend krachtig principe. In de praktijk zal je merken dat het deuren opent die voorheen gesloten bleven.

Gedoemanagement in het Sprekend Leiderschapprogramma

In het programma Sprekend Leiderschap neem ik je mee in de wereld van gedoe en hoe jij daar eenvoudig invloed op krijgt. Naast de prachtige inzichten en resultaten uit Gedoemanagement, laat ik je ook beleven hoe de presentatie zelf in elkaar zit.
Verder leer je hoe je complexe informatie voor vrijwel iedereen begrijpelijk maakt, en je jezelf daarnaast ook als een leider profileert. Hoe jij invloed krijgt op hoe anderen omgaan met hun gedoe, waardoor het echt mogelijk wordt gezamenlijke doelen te verwezenlijken.  Op 30 september start de eerste leergang. In januari de volgende.

Alvast drie tips:

  1. Het gedoe dat je ervaart is de golf waarop je leiderschap kan surfen, zich kan ontwikkelen. (Natuurlijk ga je ook regelmatig kopje onder in het gedoe. Kom weer proestend boven, klim op je plank, en surf op de volgende golf)
  2. Als je steeds hetzelfde gedoe ontmoet of ervaart, dan is je leiderschap zich niet aan het ontwikkelen.
  3. De vrijheid om te spreken verwerf je door je gedoe te omarmen.
 Het gedoe wordt zo een bron voor jouw sprekend leiderschap.
Frank Schurink, gedoedeskundige
Frank Schurink is de bedenker, ontwikkelaar en auteur van Gedoemanagement. Hij  heeft de afgelopen jaren met groot succes 3 workshops bij  Haagse Hoogvliegers gelanceerd. Zijn boek wordt goed ontvangen en ook gelezen door mensen die meestal niet lezen. Frank geeft zelf vele lezingen en workshops door het land heen voor publiek en bij grote en kleine organisaties. Door het succes is zijn organisatie nu uitgebreid met 8 partners/trainers.
*) Bij Gedoemanagement wordt onderscheid gemaakt tussen het rode en groene brein. Als je brein op ‘rood’ staat, verliest je brein haar flexibiliteit en creativiteit, omdat jij dan niet richting geeft aan je denken. De kunst is om van rood naar groen te gaan, zodat je jezelf kunt doorontwikkelen en vrij bent.

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]