Leonardo da Vinci – Curiosità test (gratis natuurlijk)

Leonardo da Vinci had altijd een aantekeningen boek bij zich zodat hij ideeen, indrukken en waarnemingen direct kon noteren. Zijn aantekeningen boeken (er zijn er zevenduizend bladzijden bewaard gebleven; de meeste geleerden schatten dat dit ongeveer de helft is van het aantal dat hij in zijn testament naliet aan Francesco Melzi) bevatten grappen en fabels, waarnemingen en gedachten van geleerden die hij bewonderde, zijn persoonlijke boekhouding, brieven, gedachten over huishoudelijke problemen, filosofische overpeinzingen en voorspellingen, ontwerpen voor uitvindingen en verhandelingen over anatomie, plantkunde, geologie, vliegen, water en schilderen

Het bijhouden van een DaVinciaans aantekeningenboek, waarin je onderzoekend, ongericht, onaf en niet oordelend opschrijft wat je invalt, is bevorderlijk voor vrijheid van denken en verbreding van je perspectief.

Check hier in hoeverre je voldoet aan het Principe van Curiosità.

⎕ Ik heb een dagboek of een aantekeningenboek waarin ik mijn ideeën en vragen noteer.
⎕ Ik neem genoeg tijd voor contemplatie en reflectie.
⎕ Ik leer altijd nieuwe dingen.
⎕ Wanneer ik een moeilijke beslissing moet nemen, ga ik actief op zoek naar verschillende invalshoeken.
⎕ Ik lees graag en veel
⎕ Ik leer van kleine kinderen.
⎕ Het onderkennen en oplossen van problemen gaat me goed af.
⎕ Mijn vrienden zouden mij beschrijven als een nieuwsgierig iemand die open staat voor nieuwe ervaringen.
⎕ Wanneer ik een woord of een zin hoor die nieuw voor me zijn, zoek ik ze op en maak er een aantekening van.
⎕ Ik weet veel over andere culturen en leer nog steeds bij.
⎕ Ik ken een andere taal dan mijn moedertaal of ben bezig er een te leren.
⎕ Ik vraag regelmatig feedback/feedforward van mijn vrienden, relaties en collega’s
⎕ Ik houd van leren.

Uit: Denken als Leonardo da Vinci – De 7 stappen naar dagelijkse genialiteit door Michael J. Gelb, hoofdstuk over Curiosità.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *