Literatuurtip: Geld verdienen met jezelf I Medewerker vs ondernemermentaliteit

Overweeg je ondernemer te worden? Check dan hieronder of je over de juiste mindset beschikt.

In onze praktijk merken wij bij start van coachtrajecten duidelijk een verschil tussen professionals en ondernemers. Professionals vragen wat zo’n traject kóst, ondernemers vragen: wat levert het óp? Ondernemers wegen een investering af tegen het verwachte rendement. Het maakt dan minder uit of een traject 1500 of 3000 Euro kost, als de opbrengsten het viervoudige kunnen zijn. Veel professionals maken in hun carrière op een zeker moment de stap naar management en/of ondernemerschap. Dat betekent niet alleen een verandering van positie, taken en verantwoordelijkheden, het vergt een hele nieuwe mindset.

In zijn boek ‘Geld verdienen met Jezelf, geeft ondernemer Tony de Bree een aardig overzicht in het verschil tussen de ‘medewerkermindset’ en de ‘ondernemermindset’. Herkenbaar?

Thema Medewerkers Ondernemers
Maandag Medewerkers hebben een hekel aan maandagen op de dag waarop ze ‘weer aan het werk moeten’ Ondernemers zitten niet vast aan een werkweek. Voor hen is elke dag een kans het verschil te maken en om hun droom te realiseren.
Problemen Medewerkers bekijken een probleem vaak vanuit het perspectief ‘word ik hiervoor betaald’ of ‘staat dit wel in mijn taakomschrijving’. Ondernemers zien alles als onderdeel van hun werk, aangezien ze verantwoordelijk zijn voor alles wat er in hun onderneming gebeurt.
Vrijdag Medewerkers kijken altijd verlangend uit naar hun vrije tijd Ondernemers zijn voortdurend alert op mogelijkheden om hun klanten te helpen en hun business uit te breiden, zelfs als ze ‘niet werken’. Meestal kijken ze uit naar elke nieuwe dag.
Salaris Mensen met een medewerkermentaliteit vinden dat ze ‘recht hebben’ op een periodieke salarisverhoging in plaats van op basis van concrete resultaten. Ondernemers denken niet in termen van ‘periodieke salarisverhogingen’. Ze weten dat hoe beter en productiever ze zijn in het helpen van klanten, hoe groter de beloning zal zijn.
Oplossingen Medewerkers laten vaak dingen over zich heen komen en verwachten van anderen dat die het oplossen. Ondernemers doen alles om snel tot een oplossing te komen en zien het als een kans om nieuwe ideeën te genereren en toe te passen.

Bron: Tony de Bree, Geld verdienen met jezelf, pagina 33. In het boek staan nog veel meer waardevolle tips. Aanrader!

Zijn motto is: begin voor jezelf, doe waar je goed in bent en bepaal je eigen toekomst.

Inspiratie gekregen? Kijk dan ook hier voor het gratis boek van Pulsar ‘Start vanuit je hart’. Waardevol werkboek voor iedere startende ondernemer. En zoek je t.z.t. een persoonlijk en zakelijk commissaris of een ondernemerstraining? Bel dan voor de mogelijkheden. Altijd welkom!

Vlieg HOOG, vlieg VRIJ en vlieg VROLIJK!

 

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *