Literatuurtip: Geld verdienen met jezelf I Medewerker vs ondernemermentaliteit

In onze praktijk merken wij bij start van coachtrajecten duidelijk een verschil tussen professionals en ondernemers. Professionals vragen wat zo’n traject kóst, ondernemers vragen: wat levert het óp? Ondernemers wegen een investering af tegen het verwachte rendement. Het maakt dan minder uit of een traject 1500 of 3000 Euro kost, als de opbrengsten het viervoudige kunnen zijn. Veel professionals maken in hun carrière op een zeker moment de stap naar management en/of ondernemerschap. Dat betekent niet alleen een verandering van positie, taken en verantwoordelijkheden, het vergt een hele nieuwe mindset.

In zijn boek ‘Geld verdienen met Jezelf, geeft ondernemer Tony de Bree een aardig overzicht in het verschil tussen de ‘medewerkermindset’ en de ‘ondernemermindset’. Herkenbaar?

Thema Medewerkers Ondernemers
Maandag Medewerkers hebben een hekel aan maandagen op de dag waarop ze ‘weer aan het werk moeten’ Ondernemers zitten niet vast aan een werkweek. Voor hen is elke dag een kans het verschil te maken en om hun droom te realiseren.
Problemen Medewerkers bekijken een probleem vaak vanuit het perspectief ‘word ik hiervoor betaald’ of ‘staat dit wel in mijn taakomschrijving’. Ondernemers zien alles als onderdeel van hun werk, aangezien ze verantwoordelijk zijn voor alles wat er in hun onderneming gebeurt.
Vrijdag Medewerkers kijken altijd verlangend uit naar hun vrije tijd Ondernemers zijn voortdurend alert op mogelijkheden om hun klanten te helpen en hun business uit te breiden, zelfs als ze ‘niet werken’. Meestal kijken ze uit naar elke nieuwe dag.
Salaris Mensen met een medewerkermentaliteit vinden dat ze ‘recht hebben’ op een periodieke salarisverhoging in plaats van op basis van concrete resultaten. Ondernemers denken niet in termen van ‘periodieke salarisverhogingen’. Ze weten dat hoe beter en productiever ze zijn in het helpen van klanten, hoe groter de beloning zal zijn.
Oplossingen Medewerkers laten vaak dingen over zich heen komen en verwachten van anderen dat die het oplossen. Ondernemers doen alles om snel tot een oplossing te komen en zien het als een kans om nieuwe ideeën te genereren en toe te passen.

Bron: Tony de Bree, Geld verdienen met jezelf, pagina 33. In het boek staan nog veel meer waardevolle tips. Aanrader!

Zijn motto is: begin voor jezelf, doe waar je goed in bent en bepaal je eigen toekomst.

Inspiratie gekregen? Kijk dan ook hier voor het gratis boek van Pulsar ‘Start vanuit je hart’. Waardevol werkboek voor iedere startende ondernemer. En zoek je t.z.t. een persoonlijk en zakelijk commissaris of een ondernemerstraining? Bel dan voor de mogelijkheden. Altijd welkom!

Vlieg HOOG, vlieg VRIJ en vlieg VROLIJK!

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf-coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment te duur of wil je éérst een aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan ons e-book en ga (alvast) zelf aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als je het zelf moet betalen […]

Carrière-, Life-, Ondernemers- en Executive coaching – Den Haag – 6 gesprekken

Carrière-, Life-, Ondernemers- en Executive coaching – Den Haag – 6 gesprekken

Carrière Coaching  – Mogelijk wil je een volgende stap zetten in je carrière of sta je op een kruispunt in je leven en vraag je je af …  wat nu? Wellicht heb je behoefte aan meer focus? Of een heldere, energie gevende visie voor de komende tijd? Of kriebelt er iets …, maar: wat? Veel […]